Jaguar I-Pace vs Tesla Model S 75d

188 reacties

Video

Met een bijtelling die dit jaar nog 4 procent is ongeacht de prijs, zal het storm lopen op de duurste EV's tegen het einde van het jaar. Jaguar is net op tijd, waar merken als Porsche, Mercedes en Audi een jaar te laat komen om optimaal van deze korting te profiteren.

De I-Pace is er wel en zal de keuze voor een Tesla Model S vanaf nu minder voor de hand liggend maken dan deze tot op heden was. We zetten deze twee luxe EV's tegenover elkaar in een eerste vergelijkende test!

Het is alweer negen jaar geleden dat we werden geconfronteerd met de eerste foto's van Tesla's vierdeurs auto en ruim zes jaar geleden dat officieel het doek van de Model S werd getrokken. En sinds Ford met de lopende band begon, heeft geen enkel automerk in zo'n korte tijd zoveel impact gehad op de automotive wereld. Tesla heeft een grote schare fans en een grote schare haters. Het bedrijf maakt nog altijd geen winst, maar het marktaandeel groeit en het verkoopsucces van Elon Musk heeft zonder meer wat veranderd in de toekomstplannen van elke grote autofabrikant wereldwijd. Bij die oude garde is het maken van verliesgevende auto's nog altijd iets waar de aandeelhouders niet om staan te springen, maar onder druk van scherpere CO2-normen en een ander imago van de elektrische auto bij het grote publiek zijn alle merken van betekenis inmiddels bezig met elektrische auto's. Overigens wordt wel eens vergeten dat sommige grote spelers ze al lange tijd hebben. De BMW i3 is van eind 2012, net als de Renault Zoe; de Nissan Leaf komt uit 2010 en de Volkswagen e-Golf kwam in 2014. Maar het was toch echt de Tesla Model S met zijn bizarre sprinttijden en omvangrijke actieradius die de ban brak bij het publiek.

Elektrisch rijden was ineens cool, je kwam plotseling verder dan 100 kilometer en ja, je rijdt er GTI's (en later ook Ferrari's) compleet mee zoek. Dat er geen winst mee wordt gemaakt, zal de klant een zorg zijn en de bijtellingkorting gaf in Nederland het laatste zetje: de auto was niet aan te slepen. De gigantische Model X zie je inmiddels ook in elke woonwijk en het marktaandeel van Tesla in het premium segment is bewonderenswaardig groot. Maar de industrie zit niet stil. Als er geld is te verdienen, komt die wel. En dus gaan we in 2019 grote luxe EV's op de weg zien van bijvoorbeeld Porsche, Audi en Mercedes. Maar een ander merk was eerder. Het kleine Jaguar trok eind 2016 ineens het doek van de I-Pace, met de mededeling dat de auto binnen twee jaar op de markt zou verschijnen. Men hield woord, want de grote EV wordt inmiddels uitgeleverd. Daarmee is het op dit moment de enige reële elektri- sche concurrent voor Tesla, nog net op tijd om in aanmerking te komen voor 4 procent bijtelling voor de hele auto.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (188) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.