Honda Civic 1.3 DSi i-VTEC Hybrid Elegance (2009)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Civic 1.3 DSi i-VTEC Hybrid Elegance |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 87.000 km |
KM-stand laatst | 96.000 km |
Varta powerrrr
Omdat mijn nieuwe leaseauto pas in juli wordt geleverd, maar mijn oude Civic 140 pk diesel al wel einde looptijd was rijd ik tijdelijk in een Civic Hybrid. Ik rijd dus niet uit overtuiging in deze links-georiënteerde auto. Ook behoor ik niet tot de groep die zo goedkoop mogelijk van a naar b wil komen. Normaliter zou ik met deze auto niet eens een proefrit zijn gaan maken, maar nu mag ik dus ruim drie maanden testen of de Hybride techniek mij kan overtuigen.
Voordat ik in de auto gereden had, had ik de volgende inschattingen gemaakt:
- Aangezien dit een Japanse Honda betreft verwacht ik dat de auto minder problemen geeft en beter doordacht is dan mijn Engelse Honda.
- Het ding is waarschijnlijk niet vooruit te stoken
- De wegligging zou beter kunnen zijn door de double wishbones achter gecombineerd met stabilisator voor en achter.
- De kofferbak zal minder praktisch zijn, maar doordat de auto 30cm langer is verwacht ik veel binnenruimte.
Nadat ik de auto daadwerkelijk had opgehaald kon het echte testen beginnen. Om positief te beginnen, de prestaties vielen mij niet tegen. Natuurlijk is het niet vergelijkbaar met mijn vorige auto, maar het voelt sneller aan dan de 1.4 Civic 5d die ik recentelijk van de dealer had meegekregen. Dat de prestaties meevallen is denk ik te danken aan de CVT automaat. De transmissie is continu variabel waardoor je bij wijze van spreken oneindig veel versnellingen hebt. Vraag je weinig vermogen krijg je dus een hoog verzet met weinig toeren en als je veel vermogen vraagt krijg je dus veel toeren. Hoewel dit voor de prestaties van het kleine motortje misschien optimaal is, is het voor de ‘geluidsbeleving’ rampzalig. De relatie tussen het toerental en de snelheid is helemaal weg. Wanneer je bij 80km/h vol gas geeft gaat de toerenteller naar 6000 toeren, waar hij strak blijft staan totdat je je voet van het gas afhaalt. Het geluid wat dan wordt geproduceerd is vergelijkbaar wanneer je vol gas door het dorp rijdt in de eerste versnelling en niet schakelt.
Het vervelende is dat je regelmatig het gas diep in moet trappen om redelijk met het verkeer mee te kunnen, met het jengelende motortje tot gevolg.
De praktische bruikbaarheid van de auto is natuurlijk veel minder dan van de 5d Civic met ‘magic seats’. De verwachte extra binnenruimte is er helaas ook niet, dus waar die 30 cm heen gegaan zijn weet ik niet.
De betere wegligging kunnen ook onder de noemer van catastrofale inschattingsfouten worden geschaard. Hoewel de auto de ingezette koers redelijk blijft volgen, helt de koets daarbij in ernstige mate over. Met mijn normale rijstijl ziet mijn vrouw bij ieder bocht de noodzaak om zich aan het handvat aan het plafond vast te grijpen. Ik vraag me af of die zogenaamde stabilisatoren wel vast zitten. Bij zijwind is de auto ook niet erg koersvast en het valt me dan ook op dat ik aanmerkelijk meer aan het sturen ben dan in mijn 5d Civic.
Kijkende naar de onderhoudshistorie van deze auto (eerst van een collega geweest) liggen de kosten aanmerkelijk lager dan van de 5d civic. Helaas is de afwerking ook van een lager niveau. Voor het dashboard is een mindere kwaliteit plastic gebruikt en het ontgaat me waarom de armsteunen (by design) er scheef aanzitten.
De mate waarin het start&stop systeem is doordacht ontgaat me nog het meest bij deze op zuinigheid ingerichte auto. Wanneer de auto warm is en het S&S dus actief is werkt het als volgt. Ik nader een file en trap dus op de rem om tot stilstand te komen. Als ik stil sta slaat de motor netjes af. Omdat ik niet met mijn voet op de rem wil blijven staan (vind ik niet fijn en de schijven kunnen er van krom trekken) tik ik de bak in neutraal. Gevolg is dat de auto start! Wanneer je dus op een parkeerplaats aankomt trap je op de rem, de auto valt af, om vervolgens te starten wanneer je de bak in P zet. Mij ontgaat die logica.
De veel geroemde luxe voor weinig geld is ook wat overtrokken. Zake als cruise control, electrische raampjes, audio bedienig vanaf het stuur en schattige 15” velgjes zit er natuurlijk allemaal op. Als bonus heeft hij ook nog stoelverwarming. Maar automatische verlichting, dimmende binnenspiegels, automatische ruitenwissers en xenon zijn niet verkrijgbaar. Een nieuwe Focus 125 pk Titanium of een Golf BT Highline zijn denk ik voorbeelden van sterkere aanbiedingen. Deze auto’s zijn luxer en praktischer maar zitten wat betreft bijtelling natuurlijk 6% hoger. Uitgaande van de hoogste belastingschijf scheelt dat 65 euro per maand.
Na drie weken rijden is mijn voorlopige conclusie dat je wel erg op je centen moet zitten om dit uit vrije wil te kiezen. Tot mijn verbazing lees ik vrij veel positieve verhalen over deze auto en dat kan ik nog niet echt plaatsen, zelfs niet als ik het financiële voordeel van deze auto meeweeg.
Binnenkort mag de Hybrid zich proberen te bewijzen als comfortabele vakantieauto in Zuid-Duitsland. Een update volgt natuurlijk.
Ps. Ik vergeet bijna het verbruik te noemen en daar gaat hij bij deze auto natuurlijk allemaal om. Mijn ritjes zijn voornamelijk in de spits (+-70km enkele reis per dag) en een stuk door Utrecht. Het verbruik schommelt daarbij tussen de 5.8 en de 6.3. Om de 5.8 te halen moet ik op de momenten dat ik buiten de spits rijd me niet laten verleiden om harder dan 110 op de gps te rijden. Kruis ik gewoon tussen de 120 en 130, gecombineerd met wat files dan zit je al snel aan 6.3.
Het einde is weer in zicht.
- 96.000 km
Nog een weekje en dan wordt de tijdelijke Hybrid opgevolgd door een Ford Focus Titanium EcoBoost. Na ongeveer 8000 km met deze auto gereden te hebben kan ik concluderen dat we nooit vriendjes zullen worden. Afgelopen week heb ik 5 dagen mogen sturen met een 1.2 Jazz omdat iemand tegen de Civic was aangereden. Hoewel de 1.2 natuurlijk geen snelheidswonder is kreeg ik weer het gevoel 'in control' te zijn. Ondanks dat de Jazz ook stukken kleiner is, is hij aanzienlijk praktischer. Snel dus even van de gelegenheid gebruik gemaakt om een keukentrap en dat soort zaken naar het nieuwe huis te brengen.
Ik hoop dat de leasemij's de afschrijving van de Hybrids goed ingecalculeerd hebben want ik zou niet weten waarom je een dergelijke auto tweedehands zou kopen. Nieuw zijn de verkopen natuurlijk al helemaal ingezakt, maar als het goed is komt zijn de nieuwe Hybrid eind van het jaar op de markt. Ik denk wel dat het hoog tijd wordt dat Honda ook weer eens even goed kijkt naar het belangrijkste deel van het hybride systeem, namelijk de benzine motor zelf. Ten opzichte van de concurrentie lopen ze inmiddels fors achter.
positief:
•Voor een sedan ziet hij er vrij sportief uit.
•Prima stoelen.
•Radio /cd /mp3 speler klinkt prima en de radio volgt goed. Daar kunnen ze in Swindon nog iets van opsteken.
•Als je een rustige rijstijl hebt en zelden boven de 110 ~120 uit komt dan is het een fijne reisauto. Tenzij je ook wat lading bij je hebt.
•Weinig bijtelling voor een auto met relatief grote afmetingen.
Negatief:
•Onpraktisch. Met een sedan als deze, zonder neerklapbare achterbank en ouderwetse beugels als scharnieren, moet je verrassend vaak de Fiesta van je buurman lenen. Voor een praktische goedkope auto kun je dus beter een klasse kleiner shoppen.
•Het geluid wanneer je een beetje vlot wil optrekken.
•Lineaire veren ipv progressieve. Met de kofferbak half vol en twee volwassenen met een baby, slaat de auto regelmatig op zijn stootrubbers.
•De knopjes om de dashboard verlichting te regelen zijn niet verlicht!
•Erg windgevoelig. Zelfs een Honda Jazz, wat toch een vrij hoge auto is, is koersvaster.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.