Ford Mondeo Wagon 2.2 TDCi Titanium (2005)
Uitvoering | Mondeo Wagon 2.2 TDCi Titanium |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Vorig jaar was het eindelijk weer zover; lopend leasecontract teneinde en lekker shoppen voor de volgende auto. Lang zitten twijfelen tussen nieuwe Passat en de Audi A4 Avant. Naar deze laatste ging mijn voorkeur uit omdat de Passat nog niet leverbaar was in de Variant uitvoering en zoals veel vaders van jonge kinderen het met mij eens zullen zijn is dit toch wel erg handig. De keuze viel op een zwarte Audi A4 Avant met klein navigatie, 17’ lichtmetaal, donker glas en sprotstoelen met de 2.0 TDI motor. Superauto om te zien en te rijden, nadeel alleen die bijtelling... Bij toeval kwam ik bij een Ford Dealer in de showroom waar net de nieuwe Ford Mondeo Wagon werd binnengereden in de zogenaamde Titanium uitvoering; een gelimiteerde uitvoering (100 stuks) met de nieuwe 2.2 tdci motor met 155pk. Met extra accesoires als Xenon en groot touchscreen navigatie kwam ik op het volgende uit: Een auto met meer vermogen, meer extra’s (bomvol), veel groter/ ruimer en sneller dan de A4 en bovendien bijna € 10.000,- goedkoper. Tel uit je winst mbt de bijtelling. Ik heb de keus gemaakt voor de Mondeo en al voor de aflevering begon de ellende: De ’gelimiteerde’ oplage werd toch gewoon in productie genomen en is (nog steeds) gewoon te bestellen bij de dealers. Vrijwel direct daarna komt Ford met een lookalike, de Platinum; ook 17’ maar minder mooi, klein ipv groot nav., geen stoelen met leer/ alcantara maar leer/ stof, vrijwel de zelfde racy gril alleen met andere breedstralers etc etc. Kortom een auto die er veel op lijkt maat net niet is maar wel een knappe € 5.000,- goedkoper is en aan vrijwel iedere nieuwe klant wordt verkocht vanwege dat uiterlijk. Vervolgens de volgende mankementen gehad:
* Tot drie x aan toe een nieuwe voorruit door een niet functionerende verwarming.
* Navigatie werkend, alleen de TMC kreeg men niet voor elkaar. (Zo’n 8 x voor teruggeweest totdat bleek dat de hiervoor aanwezige antenne nooit was aangesloten. Eerst gaf men nog aan dat dit een bekend verschijnsel was bij alle types.
* Airco kon het niet aan en alle ramen besloegen zodra het maar enigzins vochtig was buiten. Na ontelbare keren kwam men er achter dat dit waarschijnlijk heeft gelen aan de lekkages van de voorruit (!!) en het puur een vochtprobleem was.
* Rare bijgeluiden in de motor; rammelde als een bezetene en vooral stationair leek het wel een tractor.
* Na tig-keer te zijn geweest met deze klachten op grote weg plots de cilinders dwart door de motor heen geslagen en onder coulance een nieuwe motor gekregen. (ong. 40.000 km)
* Nieuwe motor nog rumoeriger dan de vorige met daarbij een enorme rookontwikkeling bij het starten en bij vol gas geven vanuit iedere versnelling tot gevolg dat de motor afsloeg. Na oneindig langsgaan en bellen met dealer waarbij men infeite de zwarte piet naar mij schoof bleek een stekker van het motormanagement niet goed te zijn gemonteerd waarbij er vocht in de stekker zat etc.
Al met al in iets meer dan een jaar meer dan 20 keer bij de dealer geweest, maar reden om een auto als deze terug tenemen ziet men niet; het euvel wordt toch netjes verholpen? is de reactie.
Echte reden is natuurlijk het bestaan van de Platinum-editie waardoor Ford zijn eigen topuitvoering (na de ST) ontzettend onderuit haalt. Ter illustratie: Na precies een jaar geeft de dealer die de auto geleverd heeft € 23.000,- terug voor een wagen die een jaar daarvoor € 44.800.- heeft gekost. Voor een BMW 7 of een Audi A8 kan ik me zo’n afschrijving voorstellen, maar voor een Mondeo? Kortom, ik rij weer in mijn Ford, weet alleen niet hoelang die het deze keer gaat volhouden en kijk met smart uit naar de dag dat deze de deur uit gaat en één ding weet ik zeker: Dat gaat geen Ford worden!!!!
Zie boven.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

Ford Mondeo Wagon 1.8-16V Champion | Airco
- 2006

Ford Mondeo 1.8-16V Platinum | Handel/Export | Afneembare Trekhaak | Cruise Control | Parkeersensoren Achter | Stoelverwarming | Voorruit Verwarming | Lichtmetaal 16" |
- 2006

Ford Mondeo Wagon 2.0-16V Trend