Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 109pk Titanium (2009)

Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 109pk Titanium (2009)

UitvoeringFocus Wagon 1.6 TDCi 109pk Titanium
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Nieuwe Focus voldoet prima

Op 16 januari 2009 was het dan zover, de nieuwe (lease) Focus stond klaar bij de dealer. 3 weken eerder dan de planning. Was een aangename verassing. De uitvoering laat weinig te wensen over dus popelen om er mee te gaan rijden.

Het viel direct op dat hij meer trekkracht heeft dan de C4 die ik hiervoor had. De ruimte voorin en in de kofferruimte is prima. Achterin valt het toch een klein beetje tegen. Mijn zoon van dik anderhalf zat al met zijn beentjes tegen de voorstoel aan toen ik hem in het kinderzitje zette achterin. Daar was bij de citroen meer ruimte.
Inmiddels rijd ik voor woon-werk verkeer Heerenveen-Apeldoorn v.v., dus ik heb in een maand tijd mooi wat kilometers kunnen draaien. Ik heb nog geen technische onvolkomenheden kunnen ontdekken. Wel af en toe een vervelende trilling welke volgens mij bij het paneeltje van de binnenverlichting vandaan komt.
De navigatie samen met de verkeersinformatie bevalt mij prima!

Conclusie tot nog toe een heerlijke reisauto en hoop er nog veel van te kunnen genieten!

Nog steeds een fijne auto

Inmiddels dik 2 maanden in bezit en 9000 km verder. Heb eigenlijk weinig te klagen over deze auto, misschien wat details:
Ik vind het niet heel erg handig dat de USB aansluiting in het vakje onder de armsteun ligt.
In he begin wat last gehad van een rammeltje, zat ergens bij de binnenspiegel, het afdekplaatje. Na verloop van tijd is dat niet meer merkbaar. Ik heb daar ook niets aan laten doen.
De auto ligt fijn op de weg en de acceleratie op de snelweg om in te halen is prima! Navigatie werkt goed met het SD-kaartje nog geen problemen mee gehad. Heb wel begrepen van de Dealer dat wanneer je het SD-kaartje wilt verwijderen dat je deze dan eerst via het systeem moet afmelden. Dat voorkomt vreemde storingen.
Na het eerste beurtje zal ik wel weer met een update komen. Voorlopig nog veel plezier van deze auto.

Nog immer betrouwbaar

Ja ik schrijf eigenlijk wel een verslagje nu, maar der is eigenlijk niets op te merken. Ruim 15.000 km eigenlijk probleemloos verlopen.

Het enige wat enigszins het vermelden waard is, is misschien de kleine kraakjes af en toe in het dashboard en ik kan nog steeds niet goed overweg met de middenarmsteun, die steeds langzaam naar achter schuift, terwijl ik die graag naar voren heb. Het audio systeem voldoet prima, onlangs nieuwe telefoon gekregen, geen probleem met aanmelden. Heerlijk. Het navigatiesysteem is ook nog steeds top, vooral de verkeersinformatiefunctie gebuik ik volop. Zowel voor de files als voor de flitsers

Al met al gaan we langzaam aan op voor de eerste servicebeurt(20.000 km) misschien dat er dan nog wat aan het licht komt.

Eerste beurtje zit er op

Onlangs heeft de Focus de 20.000 km beurt ondergaan. Er waren geen enkele bijzonderheden te noemen. We zoeven dus maar gestaag door naar de volgende beurt.

De eerste bandjes zijn bijna op

Met 39.900 is de Focus voor een beurtje naar de dealer geweest. Al daar waren er geen op of aanmerkingen, alleen dat de voorbanden zo goed als aan vervanging toe waren. Een week later zijn de winterbanden gemonteerd dus daar hebben we geen last meer van.

Verdere bijzonderheden. De auto bevalt nog steeds erg goed, enige minpuntjes die ik tot nu geconstateerd heb is dat de donker getinte ramen er ook voor zorgen dat bij donker en nat weer het zicht bij achteruit een oprit rijden minder is. Maar daar staat tegenover dat bij zonnig weer het juist ideaal is.
De cruisecontrol heeft twee keer dienst geweigerd, een elektronische storing neem ik aan. Nadat de auto opnieuw gestart was, was de storing ook weer weg.
De achterklep wil soms heel slecht sluiten, maar daar hebben meer Focusrijders last van heb ik begrepen. Heel af en toe blijven de ruitenwissers recht staan i.p.v. netjes terug naar de middenstand. Even de ruitenwissers uit en aan zetten en het is opgelost.

Met de kerst gaan we met het gezin richting Noorwegen, ben benieuwd hoe het dan gaat in meer winterse omstandigheden, bepakt en bezakt inclusief dakkoffer. De tomtom maar mee voor de detailroutes, want de navi geeft buiten de benelux alleen de hoofdwegen aan.

Storing in Navigatie systeem

Inmiddels alweer ruim 48.000 op de teller. De auto is nu 1 jaar en 1 week in mijn bezit. Blij dat ik ben dat ik er toch winterbanden bij geleased heb. We zijn afgelopen kerst met de auto naar Noorwegen geweest, daar heeft mij de auto in combi met michelin winterbanden prima voldaan. Ik ben altijd 'in control' gebleven.

Wat de laatste weken erg irriteert is de weigering van het navigatie systeem. Deze ford is uitgerust, zoals velen weten, met blauwpunkt travelpilot FX systeem. Dit systeem heeft sinds kort kuren, hij geeft dan de melding No gps. En eigenlijk kun je het systeem dan niet gebruiken. Voor korte tijd(bijvoorbeeld in een tunnel) is dat geen probleem, maar soms doet hij het een hele rit goed en dan weer helemaal niet, en dan heb ik het over afstanden van meer dan 100 km. Dit wordt binnenkort een ritje naar de dealer. Wellicht dat de GPS antenne niet meer naar behoren funtioneerd.

Of het met het voorgaande te maken heeft weet ik niet maar een maand geleden lagen er druppels water bij de versnellingspook, na inspectie zag ik dat er in de binnenverlichting water zat. Een paar dagen later was dat weg en heb het ook niet weer gehad, frapant vond ik het wel.

Met uitzondering van bovenstaande punten bevalt de focus nog steeds uitstekend. Ik ben wel nieuwsgierig of andere focus bestuurders deze punten herkennen of totaal niet.

Wordt vervolgd!

Update 04-02-2010:
Gister is mijn auto de hele dag bij de dealer geweest voor de storing aan het navigatiesysteem. Ze hebben niets kunnen vinden, zelf al een andere antenne geprobeerd. Alle door Ford Nederland voorgeschreven zaken hadden ze uitgevoerd. Resultaat: nul! Das wel jammer. Resultaat voor mij: er is een nieuwe unit besteld, dus de hele unit gaat nu vervangen worden binnenkort. Ben benieuwd.

60.000 km Lekke schokdemper

Afgelopen week is de Focus naar de dealer geweest voor de 60.000 km beurt. De laatste weken was mij opgevallen dat wanneer ik over een verkeersdrempel reed of over een richel van een viaduct dat de achterkant van de auto swiert. Net of wil die uitbreken. Nou dit ben ik totaal niet gewend van de Ford dus ook maar even gemeld bij de dealer.

Toen ik later die dag de auto weer ophaalde bleek ik gelijk te hebben, een lekke schokbreker. Deze was natuurlijk niet op voorraad dus volgende week moet de Focus wederom naar de dealer. Ik had een dergelijk mankement niet verwacht bij een auto van nog geen anderhalf jaar oud. Kleine tegenvaller.

De winterbandjes zijn half april ook weer in de opslag gegaan, wat een profijt hebben we daarvan gehad dit jaar.

Eindelijk is ook de navigatie weer klaar. De nieuwe unit die er een week of 5 geleden in zou komen was niet het euvel, het bleek uiteindelijk de kabel te zijn naar de GPS antenne, deze was enigszins gecorrodeerd. Had ik niet al eerder eens vermeld dat er wel eens iets mis kon zijn met de GPS antenne?? Nou ja ben blij dat het weer werkt. Hopelijk komen we de komende 20.000 zonder kleerscheuren door.

Update: 18-05-2010(61.000 km)
Eindelijk was de nieuwe schokbreker binnen. Deze is vervangen bij de dealer en het rijd weer stukken beter. Het schijnt niet vaak voor te komen, zal dan wel aan mijn rijstijl liggen, +/- 80 % snelweg met de cruise op 130 km/u? Ben blij dat het euvel verholpen is, de auto is nu weer helemaal in optima forma, en we hopen dat dat zo blijft.

Voorruitproblemen

Inmiddels is het al weer even geleden dat de laatste update is geweest. Onlangs heeft de Focus zijn (of haar) 80.000 km beurt gehad, daarbij zijn geen bijzonderheden naar boven gekomen. In het najaar ontdekte ik tijdens het wassen van de auto dat er een scheurtje in de voorruit zat bij de binnenspiegel. Dit was me tijdens het rijden nooit opgevallen. Dus naar de Autotaalglas voor een reparatie, uiteindelijk is er een nieuwe ruit ingekomen aangezien het niet meer te herstellen was. Goed geregeld allemaal. Begin december begon het wat te vriezen en dan is de voorruitverwarming wel erg lekker. Nu kwam ik er achter dat deze het helemaal niet deed. Terug naar autotaalglas, volgens hun zou die het wel moeten doen. Week later stond ik al weer bij autotaalglas want de voorruitverwarming deed het nog steeds niet. Conclusie wederom een nieuwe voorruit. Nu doet de voorruitverwarming het wel weer gelukkig.

De auto zelf voldoet nog uitstekend, één ding wil ik nog wel kwijt, de vloermat aan de bestuurderskant is al doorgesleten na 80.000 km dat vind ik dan wel een beetje jammer. Dit is mij nog nooit eerder gebeurt.

100K beurtje

Ja dan ben je in een keer bijna op 100.000 kilometers, das toch wel weer een mijlpaaltje. De afgelopen 20.000 km is er eigenlijk weinig gebeurt. Oh ja het klepje op het dashboard wilde niet meer dicht. Volgens de dealer was dat wel een bekend euvel. Ook is mijn voorruitverwarming weer stuk. De linkerzijde functioneerd niet meer. Nu niet zo erg, maar in de herfst en winter mis je het wel. Hiervoor moet ik naar een ruitenboer, aangezien dit een leaseauto is mag de dealer dit weer niet doen. Das wel jammer, want dan moet je weer een nieuwe afspraak maken.

Ja eigenlijk voldoet de ford nog prima, stoelen zijn nog goed, wegligging prima, verbruik is goed, gemiddeld nu 5,8L op 100 km. Is wat beter geworden nu ik weer wat langere afstanden rijd, ongeveer 300 km per dag. 95% snelweg. We kabbelen rustig door naar de 120.000 km. Binnenkort met de Focus bepakt en bezakt naar Duitsland.

Al weer een lekke schokbreker

Net voor de vakantie had de focus een beurtje gehad, lekker vertrouwd op vakantie dus.
Helaas tijdens de vakantie in duitsland begon de auto bij oneffenheden in het wegdek aan de achterkant wat te "zweven". Dit gevoel kwam mij bekend voor, eerder was al eens een schokbreker lek van de focus. Terug van vakantie direct naar de dealer en daar kon de auto de volgende dag al terecht.
Toen ik de auto weer kwam ophalen bleek inderdaad een lekke schokbreker het euvel.

Dit valt me wel een beetje tegen, de tweede keer al voor een auto van 2,5 jr. oud. met mijn vorige auto's heb ik dat nog nooit gehad. Hopelijk blijft het hier voorlopig bij.

Verder wel een ideale reisauto in de vakantie, met koffer op dak voldoende ruimte om met het gezien op vakantie te gaan.

120K Beurt

Zo tussen kerst en oud en nieuw stond de teller al weer op 121.000 km, ruimschoots tijd voor de 120K beurt.

Ik maak de laatste tijd aardig meer km, zo rond de 1000 zakelijk per week, dus het tikt weer wat sneller aan. Eigenlijk niet zo heel veel te melden over de Focus, de winterbanden zitten er weer sinds oktober om, alhoewel de temperaturen momenteel al weer bijna doen snakken naar zomerbandjes. Ook de voorruit is wederom vervangen i.v.m. voorruitverwarmingsproblemen. Tot op heden doet deze het weer goed en daar zijn we dan ook weer content mee. Alleen het zonnescherm rechtsachterin wil niet meer in de deur zakken. Moet de garage nog maar een keer naar kijken.

Het verbruik is m.i. nog steeds prima, nu het wat kouder is neemt hij wel iets meer, maar kom meestal toch nog wel op de 6.0l/100km uit (volgens de boordcomputer, welke ik na iedere tankbeurt reset).

Het rijden is niet veranderd, ligt nog steeds erg goed op de weg, vlot genoeg om goed mee te kunnen in het verkeer en bij de stoplichten (nee het is geen strepentrekker, maar dat hoeft ook niet). Ik zeg we gaan fluitend door tot de 140 K.

Einde verhaal met de Focus

Het was al lang bekend, maar vandaag was het zover, de Focus moest ingeleverd worden. Na bijna 3,5 jaar dienst vond de leasemaatschappij het genoeg. De laatste 15.000 km zijn er ook geen bijzonderheden voorgevallen. Uitgezonderd wat defecte lampen geen enkele maleur gehad.

Kortom heel veel plezier gehad aan deze auto, nu tijdelijk een BMW118i en dan maar eens kijken wat er op ons pad komt.

Deze review is nu af en zal niet meer bijgewerkt worden. Dank voor uw belangstelling en wellicht start ik binnenkort weer een nieuwe review.

4,3

PRIVATE LEASE Ford Focus

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens