Ford Focus (2007) - Test

Weer helemaal de oude

1 reacties

Video
AutoWeek 50
AutoWeek 50

Je leest het in AutoWeek 50

De designers van Ford mochten zich behoorlijk uitleven op het uiterlijk van de Focus. Met zijn Kinetic-design loopt -ie mooi in de pas met de nieuwe Mondeo. Wat al goed was, bleef hetzelfde, het onderstel biedt nog veel dynamiek, we reden de vernieuwde Focus in de bergen boven het Zuidfranse Nice.

Je zou verwachten dat Ford bij de presentatie van de vernieuwde Focus, zelf spreekt het merk overigens over 'de nieuwe Focus', ons laat rijden met de grootste technische noviteit voor het model, de Powershift-transmissie. Maar de automatische versnellingsbak met dubbele koppeling à la Volkswagens DSG ontbreekt bij de hernieuwde kennismaking. Of dat de pret drukt? Zeker niet, want rijden met de Focus is een feest. Het onderstel van de uit 2004 daterende compacte middenklasser biedt nog altijd de meeste dynamiek in zijn klasse. Logisch dat Ford daar weinig aan veranderde. De wielen staan wel in de breedte iets verder uit elkaar, want de spoorbreedte van de huis-tuin-en-keuken-Focussen is nu gelijk met die van de ST, de snelle versie met vijfcilinderturbo van Volvo onder de kap. Die onderstelaanpassing garandeert meer stabiliteit, waardoor je de Focus nog harder door bochten kunt jagen. Bij de zwaardere versies, bijvoorbeeld de 2.0 benzine met 145 pk die wij reden, kun je het karakter van de besturing instellen via een menu. 'Standaard', 'comfort' en 'sport' zijn de mogelijkheden, en u raadt het al, in de laatste stand is de besturing superdirect en voel je zó goed hoe de voorwielen de commando's van het stuur opvolgen dat wij 'm op de bochtige bergwegen ten noorden van het Zuid-Franse Nice het liefst op de sportstand lieten staan. In de comfortstand merk je dat je veel meer moet sturen om de Focus de juiste richting in te krijgen, de standaardfunctie biedt een gulden middenweg. De Focus stuurt fanatiek in, onderstuur treedt amper op en waar andere auto's al snel over de voorwielen zullen wegglijden, gaat deze Ford met zijn neus vastberaden richting de binnenkant van de bocht. En indien er alsnog onderstuur optreedt, knijpt het ESP heel snel het motorvermogen af. Dat stabiliteitssysteem kun je overigens via hetzelfde menu waarmee de besturing instelbaar is buiten werking zetten. Nog altijd is de Focus een van de best rijdende modellen in zijn segment, da's wel zeker. Iets minder enthousiast zijn we over de wat luidruchtige demping als er oneffenheden in het wegdek zitten. Positieve kritiek oogst daarentegen weer de met veel gevoel schakelende vijfbak in de benzineversies.

Skelet bleef gelijk

De reden dat we hernieuwd kennismaken met de Focus heeft natuurlijk alles te maken met die kekke nieuwe outfit van 'm. Chris Bird, verantwoordelijk voor het design van de eerste generatie van de huidige Focus tekende ook voor de nieuwe Kinetic-designlook. Ook al is van de buitenkant bijna geen carrosseriedeel gelijk, Bird moest er wel voor zorgen dat de niet-zichtbare zijden nog net zo passen als bij de vorige versie: "Je moet het zo zien dat het skelet van de auto hetzelfde gebleven is maar dat de huid is vernieuwd", licht de Brit toe. En daardoor kon de fabriek in het Duitse Saarlouis in slechts 90 minuten omschakelen naar de productie van de nieuwe versie en dat gebeurde op 1 december. Aan alle kanten ziet de Focus er fris uit, het meest in het oog springend is natuurlijk het front, dat veel gelijkenis vertoont met dat van de nieuwe Mondeo. Grote koplampen die om de hoeken lopen, de dubbele grille waarbij het onderste gedeelte een omgekeerde versie is van de bovenste; daaruit bestaat het nieuwe Ford-gezicht. Onlangs hebt u al in AutoWeek kunnen zien dat de nieuwe Fiesta die halverwege 2008 komt ook een dergelijk aanzien krijgt. Bird zag kans om de wielkastranden breder te maken, en dat geeft de auto, samen met de toegenomen spoorbreedte een 'dikker' aanzien. Achterlichten met LED-techniek en wit glas, en een vouw in de achterklep zorgen ervoor dat ook de achterzijde wat spannender oogt.

Interieur 'verMondeood'

Natuurlijk kun je bij zo'n ingrijpende facelift het interieur niet ongemoeid laten. Ook daar zien we weer gelijkenissen met het binnenste van de Mondeo. De tellers zijn anders van opzet, de middenconsole is voorzien van nieuwe knoppen en schakelaars en het stuur komt eveneens vers van de tekentafel. Dat heeft nog altijd een vrij dikke rand en is niet al te groot; het rijplezier stond bij de interieurdesigners voorop op tijdens het tekenen van het nieuwe stuurwiel. Aan de verstelbaarheid veranderde niets, en de Titanium X die wij reden, heeft stoelen met vrij hoge wangen, wel zijn de stoelen vrij zacht. Qua aankleding volgt de Focus de nieuwe Ford-lijn, wat betekent dat het gamma begint met een Trend, daarboven kun je kiezen voor een sportieve Titanium-look of een wat klassieke Ghia-aankleding, beide kun je verder opleuken met een X-pakket. Bij de Mondeo kiest 60 procent van de Nederlandse kopers voor de Titanium-trim, Ford Nederland verwacht voor de Focus hetzelfde. Wat het allemaal precies gaat kosten, kon de importeur bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet vertellen, maar reken op marginale prijsverschillen ten opzichte van de Focus van voor de facelift. Overigens duurt het nog tot het weekend van 25 en 26 januari eer de vernieuwde Ford in Nederland arriveert. Dan komen de drie- en de vijfdeurs hatchback en de Wagon, in maart komen de eerste vrachtauto's met sedans, coupé-cabriolets en ST's aan.

Econetic als Bluemotion-tegenhanger

Motorisch blijft bijna alles bij het oude. De instapversie van de 1.6 TDCi levert voortaan 100 pk, in plaats van 90 en nieuw in het gamma is de Focus Econetic. Die beschikt over de 110 pk sterke versie van de 1,6-liter TDCi-motor en verder moeten banden met een lage rolweerstand, een gladder gemaakte neus en een aangepaste grille het verbruik terugbrengen. Tot in de kleinste details is de auto veranderd om de dieselmotor maar zo weinig mogelijk uit de tank te laten nippen. Zo krijgt de versnellingsbak speciale olie die minder wrijving oplevert. In maart kunnen we in Nederland gaan ondervinden of de Econetic met zijn zuinige diesel ook echt gemiddeld 1 op 23,3 haalt ofwel 4,3 liter diesel per 100 kilometer. Dat is goed voor een CO2-uitstoot van 115 gram per kilometer en daarmee beconcurreert de Focus Econetic de binnenkort leverbare Volkswagen Golf Bluemotion. De Focus Flexifuel met 1,8-liter benzinemotor die ook bio-ethanol lust, blijft uiteraard in het gamma.

Kortom, de Focus is klaar voor 2008. Met een nieuwe, uiterst milieuvriendelijke versie en een hightechversnellingsbak (zie kader) doet hij weer helemaal mee in de compacte middenklasse. Niet dat de versie van voor de facelift een buitenbeentje was, integendeel, dat verkoopt al tweeënhalf jaar als de beste, maar door de facelift heeft het model weer de uitstraling die bij zo'n goed rijdende auto past. Het wordt weer zoals bij de eerste Focus, de generatie met New Edge-styling, die niet alleen hartstikke scherp was qua rij-eigenschappen, ook het uiterlijk viel op. Alles is dus eigenlijk weer bij het oude.

Ford Focus
Ford FocusFord FocusFord FocusFord FocusFord Focus

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum