Ford Capri Extended Range RWD (2025)

Gebruikersreview

Ford Capri Extended Range RWD (2025) #3

UitvoeringCapri Extended Range RWD
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2026
Lezerswaardering: 75%Keuze van de redactie

De rode rakker

Keuze maken:
Onze vorige auto, de Focus, liep richting de 200k km en dan gaat het nog meer "jeuken" dan normaal. Dus ik keek naar wat anders. Op het forum is uitgebreid te lezen welke afwegingen ik allemaal maakte, maar hier houd ik het (relatief) kort. Nadat ik besloot elektrisch te gaan (hadden al een tweede auto die elektrisch is, Zoe) werd het kijken naar een occassion. Tesla vind ik echt niet mooi, Enyaq ken ik via mijn zwager, mooie auto, moest best wat bijleggen en het budget bleef maar stijgen. Dan maar nieuw? En lenen? Eerder zou ik dat echt niet doen, waarom nu dan wel? Ford Options. De rente is zo laag (0,99%) dat ik dát wel zag zitten. Even gerekend, moet draagbaar zijn de komende drie jaar. Dus aanbetaling gedaan en over drie jaar de rest afbetalen. Laden doen we vrijwel altijd thuis op eigen opwek (meeste maanden) dus dat scheelt een hoop, zeker nu de benzine prijzen omhoog vliegen ben ik erg blij.
Is de naam bijzonder? Ja, maar ik stoor mij er niet aan, wel rare keuze van Ford. Is het de mooiste EV? Nee. Ben ik blij met de overgang van een stationwagen naar een (liftback) SUV? Ach, blijf een voorkeur houden voor de sw, maar mijn rug vindt het geen straf. Maar onderaan de streep is het een goede deal in mijn ogen en in het rood vind ik het een mooie auto! Ruim, vlot, zuinig, dus geen klagen of spijt van de keuze na 6000 km.
Proefrit gemaakt en dat beviel erg goed, dus in december gaan zitten met de verkoper. Ik wilde erg graag een rode. Want als ik dan nieuw koop, dan wil ik ook mijn favoriete kleur op de auto en dat is rood. Daarnaast een trekhaak, welke automatisch weg klapt, fijn! Beter dan de afneembare van de Focus. Vast zou ook prima zijn, maar die optie is er niet. Ik wilde graag een voorraadmodel, die zou snel leverbaar zijn en qua korting was dat ook meer interessant. Verder had deze versie nog een elektrische bestuurdersstoel, dus geen AGR gekozen. Hadden we in de Focus wel, maar omdat je hier al anders zit vonden we het niet nodig voor de bijrijder. We gaan deze zomer ervaren of we daar spijt van krijgen. Zelfde geldt voor het geluid; in de Focus hadden we B&O, nu het standaardsysteem. Helaas was dat niet op voorraad in combinatie met een trekhaak, dus de gok genomen. Is wel een verschil, maar geluid vinden we voldoende. Andere opties, zoals een elektrische achterklep en 360° camera vind ik niet zo nodig en dan ben je direct met een pakket meer kwijt. Dus zo gelaten. Enige dat ik jammer vind is de donkere hemelbekleding. Maar dat overleven we ook wel!

Ervaring op de weg:
Ik vind het erg fijn om met deze auto onderweg te zijn. Natuurlijk ken ik het elektrisch rijden al van de Zoe, maar met de Capri is het nog meer genieten; nog meer koppel en vermogen, dus nog vlotter weg én blijven optrekken. Even snel inhalen? Geen probleem! Versnellen voor het invoegen? Geen probleem! Met 130 km/u ook nog versnellen? Geen probleem! Dat laatste lukt niet met de Zoe haha. En ja, natuurlijk zijn er ook ICE’s die zo rap zijn, dat weet ik ook wel.
De hulpsystemen werken fijn. Ik zet standaard een aantal uit bij aanvang van de rit via een snelkoppeling; Lane-Assist, want dat vind ik niet prettig op de N-wegen (en onnodig); Snelheidswaarschuwing, want ik rijd niet altijd braaf de aangegeven snelheid en het gaat ook weleens mis met de aangegeven snelheid; Vermoeidheidswaarschuwing, want die zeurt gewoon hèhè.
Overigens werkt de Lane-Assist wel aardig goed, ik houd er gewoon niet van. De snelheidswaarschuwing is wel te overzien, bij +3 km/u krijg je een signaal maar niet oorverdovend of continu.
ACC met stop & go gebruik ik wel, heerlijk! Ik rijd bijna nooit file, tot nu toe één keer echt file gereden en dan is het echt heerlijk. Bij het stoplicht werkt het ook, al moet je dan niet te lang stilstaan geloof ik. En anders een tikje op het “gas”pedaal en je gaat ook weer verder.
De achteruitrijcamera vind ik matig, die was bij de Focus beter. Ook het beeld in het donker kan beter, maar dit was bij de Focus ook al zo. Wel is het handig dat deze een sproeier heeft, dan is het ook echt goed schoon.
Over het stuur is veel gezegd. Inmiddels ben ik er aan gewend, maar ook hier geldt; liever de knopjes zoals bij de Focus. En zo merk je, die Focus was zo slecht nog niet!
De nieuwe versie heeft een op Android gebaseerd systeem, wat (veel) beter zou moeten zijn, maar ik red mij prima met dit systeem. Android Auto/Apple Carplay is draadloos, mijn vriendin kan draadloos laden (ondersteund mijn telefoon niet) en ook de navigatie van Ford zelf werkt tot nu toe echt goed. Op vakantie naar Tsjechië en Duitsland deze zomer, dan zullen we ervaren hoe het is met lange ritten.
Het geluid aan boord valt mij wel tegen met langere ritten. Vooral het banden geluid, dit is mij niet zo opgevallen met de testrit. Ik reed toen in een Premium, maar ik kan mij niet voorstellen dat die zo anders is afgewerkt. Ach, het is te overzien en ik ben een pietlut wat geluid betreft (erg gevoelig) dus ook dit overleef ik!
Wel merk je dat het een zware, hoge auto is in de bochten. Hij stuurt erg lekker (veel beter dan de Zoe) maar helt wel over in de bochten. De draaicirkel is erg kort, wat prettig is met parkeren. Mijn vriendin, die voor haar werk wel in een garage parkeert, zei dat het makkelijker is dan de Focus. Het remmen is soms wat vaag, maar laatst had mijn vriendin een collision warning en stond ze heel snel stil. Dus van horen zeggen, als het moet, kan je hard remmen.

Verbruik:
De winterbanden en het koude weer zorgden voor een vrij hoog verbruik in het begin, maar niet onverwacht; ik zat vaak rond de 20+ kWh/100 km. Dat vond ik eerst wel tegenvallen/vervelend, maar gaandeweg leerde ik dat dit normaal is met de omstandigheden, was ook vrij koud deze winter (bij ons in het noorden zeker). Inmiddels zomerbanden en staat het gemiddelde verbruik op 17,2 kWh/100 km en rijd ik al ritjes van 11/12 kWh/100 km. Dat zijn dan wel gunstige ritten natuurlijk, maar ook met langere ritten is 14 kWh/100 km geen probleem. Dat is wel erg prettig, maar ook hier geldt, de echte test is deze zomer. Overigens is de WLTP 627 km en dat is ook wel haalbaar als je rijdt zoals dit wordt getest.
Ik heb al één keer snelladen geprobeerd. Direct naar 135 kW, de opgegeven snelheid. Dat bleef hij lang volhouden, zelf bij 70% was het nog 100 kW. Fijn!

Stel gerust vragen, ik vul het later aan mocht mijzelf nog iets te binnen schieten!

9,5