Fiat Punto 60 S (1996) #2
Uitvoering | Punto 60 S |
Bouwjaar | 1996 |
Jaar van aanschaf | 2002 |
Als liefhebber van Italië en Italiaanse auto’s was de keus voor mijn eerste auto snel duidelijk: een Fiat Punto. Een charmant autootje, zeker met lm-velgen, een schuifkanteldak en de ook na 9 jaar nogal tijd glimmende blauwe metallic lak. Het dashboard is gemaakt van wat goedkoop lichtgrijs plastic, maar oogt heel aardig en kent geen bijgeluiden, omdat het uit één stuk is gemaakt.
De 60 pk motor is dankzij de korte versnellingen prima voor de auto. Alleen op hogere snelheden is hierdoor het geluidsniveau wat aan de hoge kant. Ook is het 1.2tje buitengewoon betrouwbaar gebleken over de afgelopen 80.000 km. Het verbruik bedraagt ongeveer 1 op 15, maar kan zeker zuiniger bij een rustiger rijstijl (1 op 18 is zeker haalbaar).
De S-versie is niet luxe, maar een airbag is sowieso altijd standaard (na 7 jaar kregen we een gratis airbag-reset samen met gratis nieuwe remleidingen!).
Samengevat vind ik de Punto een aanrader, voor iedereen die een goedkoop klein autootje zoekt, mét uitstraling (die Fiesta en Polo e.d. naar mijn idee missen). Wat uitstraling betreft, kan hij echter niet tippen aan mijn huidige auto (ook review van), de Lancia Ypsilon in foto 3 en 4. De Punto is overigens nog in de familie en gaat voorlopig nog stug door, inmiddels over de 150.000 km.
Mijn lichte bedenkingen over de betrouwbaarheid vóór aankoop zijn absoluut onterecht gebleken. De Punto start altijd en is nog nooit gestrand (m.u.v lekke band).
De enige grote reparaties was het vervangen van twee uitlaatdelen bij 96.000 km. Verder alleen normaal en uiterst betaalbaar onderhoud zoals banden en accu.
Na vestgezeten te hebben in de modder (155.000), trilt de auto vanaf 110 km/u. Waarschijnlijk een kwestie van balanceren.