DS 7 Crossback
DS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 CrossbackDS 7 Crossback

Gebruikersreview

DS 7 Crossback E-Tense 300 4x4 Performance Line (2021)

Uitvoering7 Crossback E-Tense 300 4x4 Performance Line
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2026

Een nieuwe wereld gaat open.

Sinds Een ruimte week rijd ik een DS 7 Crossback E-Tense 4x4 300, na eerder een Cupra Ateca te hebben gereden. En wat een verschil. Waar de Cupra vooral draaide om sportiviteit en beleving, is de DS een oase van rust en comfort. Het “deinen” op de weg moest even wennen, maar inmiddels waardeer ik juist die ontspannen manier van rijden enorm.

Wat me misschien nog wel het meest verbaast is het verbruik. Iedere avond netjes laden en dagelijks ongeveer 30 kilometer heen en 30 kilometer terug naar het werk. Daarvan rij ik zo’n 40 kilometer volledig elektrisch. Na een auto die met moeite 1 op 10 reed, is dit echt een wereld van verschil. Ondanks meerdere langere ritten en inmiddels bijna 900 kilometer verder, staat de tank — die bij aflevering op 80% stond — nog steeds boven een derde. Gemiddeld zit ik nu rond de 1 op 2,9 liter. In de praktijk betekent dat simpelweg: van één keer per week tanken naar ongeveer één keer per maand.

Het comfortniveau is echt hoog. De enorm zachte stoelen en het rustige onderstel nodigen uit tot relaxed cruisen. Heerlijk ontspannen rijden dus. Nadeel daarvan is wel dat elk kraakje direct opvalt. In mijn geval zit er eentje in een ventilatierooster en dat is af en toe behoorlijk irritant. Gelukkig lijkt dat iets oplosbaars.

Ondanks het comfortabele karakter blijft het alsnog een waanzinnig snelle auto. Het gecombineerde systeemvermogen van 300 pk zorgt ervoor dat hij nog steeds in 5,9 seconden naar de 100 sprint. Dat betekent dat ook de jonge god in mij af en toe nog even los kan gaan.

Het infotainment is misschien wel het zwakste punt van de auto. Het systeem is niet altijd logisch opgebouwd, instellingen zitten op vreemde plekken verstopt en het kost tijd om alles goed te doorgronden. Maar eerlijk is eerlijk: als alles eenmaal staat ingesteld, werkt het uiteindelijk gewoon prima.

Mijn exemplaar is “slechts” een Performance Line, maar wel een Duitse uitvoering die flink is aangekleed met losse opties. Denk aan DS Vision-verlichting, lederen interieur en allerlei kleine extra’s die hem alsnog erg compleet maken. Eigenlijk mis je weinig. Of je moet ambient lighting echt belangrijk vinden, maar eerlijk gezegd mis ik dat totaal niet.

Tot nu toe ervaar ik eigenlijk maar twee echte nadelen. Door de aftermarket vaste trekhaak werkt de voetsensor van de elektrische achterklep niet meer. En door de aflopende daklijn en schuine achterkant is de bruikbare kofferruimte duidelijk kleiner dan bij mijn vorige auto. In combinatie met de dubbele laadvloer betekent dat helaas ook dat acht kratten bier niet meer fatsoenlijk achterin passen. En dat is misschien nog wel het grootste offer van allemaal. 🙂

Natuurlijk kan ik nog niets zeggen over de betrouwbaarheid, onderhoud of ervaring op lange termijn, maar dat komt nog wel. Vooralsnog ben ik tevreden. Meer dan zelfs.