DS 3 E-Tense Performance Line+ (2023)

Gebruikersreview

DS 3 E-Tense Performance Line+ (2023)

Uitvoering3 E-Tense Performance Line+
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2025
Lezerswaardering: 75%Keuze van de redactie

Een valse start

Na een Seat Ibiza ST en een Seat Leon ST wilde ik graag de overstap maken naar een wat compactere, elektrische auto. Dit is onze tweede auto en daarom rijd ik weinig kilometers, eigenlijk maximaal 1500 per jaar. De actieradius was daarom niet het belangrijkste criteria, eerder een aantal opties (achteruitrijcamera, stoelverwarming, android auto) en het uiterlijk moest ook wel een beetje meedoen (ik blijf een vrouw).

Na een proefrit in een Mini Electric (wow, gaaf, maar toch twijfels over het bereik) en een Cupra Born (tof, maar niet helemaal mijn stijl), kwam ik een gave DS 3 e-tense tegen. Een Performance line uit 2023, in grijs met zwart dak, zwarte velgen en veel opties. Online las ik wat gemengde reviews, al gingen die met name over het model vòòr 2021, uiterlijk (smaak) en prijs. De proefrit beviel zo goed dat ik besloot de auto te kopen.

De valse start: direct bleek dat één van de deurgrepen niet goed open en dicht ging. Dat bleek op foto's al zichtbaar vóór verkoop, dus niet goed gecheckt bij aflevering. Kan gebeuren, maar wel jammer. De auto een dag kwijt in afwachting van het onderdeel en reparatie. De weken erna ging af en toe de deur niet goed automatisch van en op slot. Vervelend, maar geen ramp. Toen wilde ik voor het eerst laden. Het laden werd steeds direct onderbroken. Met klotsende oksels op de laatste restjes naar huis gereden. Eenmaal thuis viel de auto volledig uit. Helemaal op zwart. De ANWB kwam langs en wat bleek: de 12V accu zat niet vast. Die was gewoon niet vastgeschroefd vanuit de showroom. Vreselijk slordig. Af en aan had de auto dus geen stroom en het gevolg was dat de auto tientallen technische storingen had, waaronder de laadpoort. De ANWB kon het meeste verhelpen, zodat de auto weer kon laden en weer reed. Na (zeer boos) contact met van Mossel hebben zij de auto opgehaald en grondig gecheckt en geupdate. Zoals je begrijpt was mijn vertrouwen in de auto behoorlijk gedaald. Na een dag kreeg ik de auto weer terug en leek er verder niets ernstigs aan de hand.

Na deze zeer slechte start, ben ik ondertussen weer even verder. Het vertrouwen in de DS3 begint terug te komen, want na dit hele voorval is er inderdaad geen vuiltje aan de lucht. Langzaam begin ik steeds meer van de auto te genieten.

Comfort: de auto heeft een prettige zit. Ik zit 95% van de tijd alleen in de auto, dus qua passagiers kan ik weinig zeggen. De auto trekt snel op, stuurt soepel en ligt prettig op de weg. De brede stijlen waren in het begin wat wennen, omdat je zicht rondom daar toch wat door beinvloed wordt. Maar los van het wennen heb ik niet het idee dat dit me belemmerd. De verbinding met Android auto gaat vanzelf, snel en is heel prettig. Bediening via de knoppen op het stuur wijst vanzelf en bedient ook prettig. Ik rijd veel met cruise control en dat gaat vlekkeloos. Fijn! De kofferbak is niet enorm groot, maar genoeg voor boodschappen, een tennistas en de laadkabel. Jammer vind ik dat one-pedal driving niet echt opgaat in de DS3. Regeneratie werkt goed, maar de auto komt zonder rempedaal niet tot volledige stilstand. Dat vind ik wel een nadeel.

Rijbereik:
wel of niet gebruiken van de verwarming maakt enorm uit voor het verbruik. Deze wintermaanden rijd ik 12-13 kWh zonder verwarming, met verwarming gaat het snel naar de 17-18 kWh. Ik rijd nu vaker met stoelverwarming aan. Dan rijd ik niet op ECO stand, wel regeneratief (B). Het rijbereik in de wintermaanden, met temperaturen tussen de 0 en 14 graden, is ongeveer 280-300 km. Dat valt me helemaal niet tegen. Ik ben benieuwd of dat wat hoger wordt nu het warmer wordt. Omdat ik hier op Autoweek ook wel reviews zag over het zéér beperkte rijbereik (na aanschaf, waar ik van schrok) wilde ik toch ook mijn positievere ervaring delen.

Nadelen:
- geen one-pedal driving
- de app is een draak. Ontzettend traag, geeft constant (onjuiste) foutmeldingen, dat er geen verbinding te krijgen is met de auto. Ik vind het ingewikkeld om een laadlimiet in te stellen via de app en in de auto zelf kan ik het sowieso niet vinden. Het is 2026, hoe ingewikkeld is het om een app te bouwen die stabiel presteert?
- DS3 biedt geen optie tot sfeerverlichting binnen. Dat vind ik echt een gemis. Het is achteraf in te bouwen, maar dat kost ca. 1000 euro en kan dan alleen via een individuele app worden bediend, niet via het display.

Over 1000 km maar weer een update?

PRIVATE LEASE DS 3

PRIVATE LEASE DS 3