| Uitvoering | Raval 52kWh 155kW Performance First Edition |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand laatst | 1.911 km |
Mijn eerste km's in de Cupra Raval
Van een Mazda CX-30 naar een Cupra Raval, 2 auto's die eigenlijk totaal niet met elkaar te vergelijken zijn. Maar de huidige benzineprijzen en het gebruik van de auto hebben mij ertoe gezet om elektrisch te gaan rijden, waarbij ik moet aantekenen dat ik thuis in de garage kan laden. Had ik afhankelijk geweest van openbare laadpalen dan was de keuze waarschijnlijk niet op elektrisch gevallen.
Na lang wikken en wegen en vooral lang wachten was eindelijk de dag zo ver om de Raval in Performance uitvoering op te halen bij Van den Brug in Heerenveen.
Hier werd ik prima geholpen en de auto werd netjes afgeleverd, tijd om te gaan rijden!
Het is de Performance in First Edition uitvoering geworden omdat voor een geringe meerprijs de auto goed in z'n spullen zit. Fabrieksnavigatie (tegenwoordig net zo snel en accuraat als de smartphone) met laadstop mogelijkheden, Sennheiser audio, die heerlijke koperkleurige 19 inch wielen, 360gr camera, Travel Assist enz.
Het is een flink kleiner formaat dan de Mazda - scheelt bijna 40 cm in lengte - maar het grappige is dat je dit amper merkt in het interieur. De elektrische kuipstoelen zijn heel goed verstelbaar, het stuur is lekker dichtbij te trekken en alles zit wel op logische plekken.
De bagageruimte is al veel over geschreven, nu neemt de Sennheiser subwoofer wel iets plek in maar alsnog heb je zowel boven als onder de laadvloer een zee van ruimte.
We zijn vanaf Heerenveen naar Makkum gereden, ritje naar Franeker v.v. en vanuit Makkum weer naar huis, bij elkaar 331 km en dat hebben we makkelijk gered op 1 lading. Moet wel bij vermeld worden dat de auto werd afgeleverd met 100%.
Thuis was er nog 13% over wat gelijk stond aan een range van 60 km.
Dat maakt een totale range van 391 km.
Daarbij dient opgemerkt te worden dat we met de airco aan hebben gereden.
Om het verbruik even te splitsen, Makkum -> Franeker = 26 km. Verbruik was 12.0 kWh op 100 km bij een gemiddelde snelheid van 43 km/h.
Makkum -> huis = 195 km. Verbruik 14.5 kWh op 100 km bij een gemiddelde snelheid van 86 km/h.
Over de al dan niet verplichte veiligheidssystemen hebben we tot dusver geen klagen, middels 1 swipe naar beneden open je een tabblad met snelkoppelingen naar de meest irritante en die zijn met 1 druk uit te schakelen.
Wel was het even zoeken naar de instelling om het automatisch recupereren uit te schakelen. Elke keer bij 'gas' geven ging die van stand 1 (of 2 of 3) weer terug naar A.
Dat zit blijkbaar onder de Eco assist. Als je die uitzet (en die blijft gelukkig ook uit na contact uit/aan) is dat probleem getackeld.
Travel Assist heb ik voor nu ook even gedeactiveerd en enkel ACC geselecteerd.
Daarmee voelt het rijden net even wat natuurlijker aan.
Ah voor ik het vergeet, ik vond de ACC in de Mazda een crime maar VW/Cupra heeft dat echt heel relaxt voor elkaar. Geen te snelle of harde remingrepen. Perfect.
Het onderstel is lekker stug te noemen, zeker geen soft vliegend tapijt. Dat maakt dat rijden op glooiend asfalt lekker sportief voelt. Drempels daarentegen moeten met wat meer reserve worden genomen. Is comfort helemaal jou ding dan ben je denk ik beter af met de ID Polo.
Je gaat er geen km harder door maar de lichtshow van binnen en buiten is wel heel tof!
In de deurpanelen, langs de voorruit, de achterlichten die er iets moois van maken en het logo vanuit de portiergreep wat op de grond wordt geprojecteerd, allemaal heel leuk voor de beleving.
Voor nu laat ik het even bij deze impressie, ik heb nog weinig negatieve punten kunnen ontdekken.
Van Preview naar Review
We zijn nu precies 5 weken verder en ik vond het tijd voor een update van deze nieuwe auto waar zoveel om te doen is geweest.
Ik krijg veel positieve reacties over de kleur (Fjord Blue) icm de 19 inch Performance velgen.
Tot nu toe heb ik er nog maar eentje in het wild zien rijden, het blijft voorlopig dus een bijzondere verschijning.
Verbruik;
Een van de belangrijkste zaken bij een elektrische auto is het verbruik, ik kan daar kort over zijn; dat is zeer netjes.
De meest zuinige rit heb ik gereden over 12 km, binnen de bebouwde kom. Ik haalde daarbij volgende de boordcomputer 9.9 kWh op 100 km.
Het gemiddelde verbruik over een week woon-werk verkeer bedroeg 12.1 kWh op 100. Daarbij moet ik aantekenen dat ik wel rustig heb gereden.
Volgende week zal ik wat normaler/sportiever rijden en kijken wat dat brengt.
Ik hield ook een verbruiksmonitor bij maar dat is geen doen met thuisladen waarbij ik niet alle gegevens tot mijn beschikking heb.
Over het thuisladen gesproken, dat werkt prima op de 230v met de granny.
In de garage hebben we een fatsoenlijke wcd geplaatst en aangesloten op een eigen groep in de meterkast. Helaas is de lader maar max 10A dus ik laad nu op met een snelheid van slechts 1.8 kw volgens de Cupra app.
Vanmiddag om 13.00u aangesloten, morgenochtend om 05.00u vol..
Ik hoop nog ergens een lader te kunnen lenen die 16A aan kan om te zien of ik dan een hogere laadsnelheid behaal.
Ergonomie;
Mijn referentie is een Mazda CX-30 dus dat is het uitgangspunt.
De stoelen zijn heel fijn, over een breed gebied verstelbaar en comfortabel genoeg. Duidelijk meer zijdelingse steun dan in de Mazda.
Belangrijk om te vermelden is dat ik 2.00m lang, je kunt dus wel stellen dat de Raval geschikt is voor lange mensen.
Enige wat wel echt irritant is is dat de binnenspiegel precies in het gezichtsveld zit. Andere merken - vooral Koreanen - hebben een langer pootje waardoor je de spiegel omhoog kan zetten. Ik ga nog eens kijken of zoiets voor de Cupra ook mogelijk is. In de hoogte heb je de ruimte wel, maar daar is het pootje dus veel te kort voor. Wordt vervolgd.
De zo bekritiseerde sliders voor het volume en de temperatuur werkt in de praktijk supergoed. Lifehack: je kan er ook gewoon op tikken ipv sliden.
Veiligheidssystemen;
Je ontkomt er helaas niet meer aan maar deze zijn via het snelmenu uit te schakelen. 1 veeg naar beneden, alle 4 de icoontjes even aanklikken en klaar.
De ACC had ik in de preview ook al even aangehaald maar ik doe het nu weer: wat een verademing tov de Mazda. Deze lijkt haast wel te anticiperen. Wordt je ingehaald en gaat de bewuste bestuurder ietsje te vroeg weer terug naar rechts dan remt de auto niet/amper af.
Over de camera's rondom ook niks te klagen, die zijn prima helder.
Verder wat positief opvalt;
- De inklapbare deurgrepen doen het in de praktijk gewoon erg goed.
Ze klappen netjes uit zodra je bijna binnen vastgrijp afstand bent.
- Sennheiser audio! Vergelijkbaar of zelfs beter dan de Bose uit de Mazda.
- Interieur verlichting is erg leuk in het donker, hij projecteert op de deurpanelen een instelbare lichtshow (uit is ook een optie) en over de bovenkant van de deur en langs de vooruit verschijnt ook een mooie lichtbalk.
- De extra ruimte in de kofferbak is meer dan alleen een gimmick. Klap je de bodem omhoog dan kan je er met gemak een grote coolbox in kwijt + een aantal tassen. Bodem omlaag een je hebt nog de volledige kofferbakruimte tot je beschikking.
Is het dan allemaal hosanna en feest? Nee niet helemaal, hieronder een opsomming wat minder goed bevalt.
- Het onderstel is stug, aardig stug. Ik heb natuurlijk de 19 inch wielen maar of dat 1 maatje kleiner zo'n verbetering zal zijn? Let wel, ik vind het net aan voldoende maar ik kan me voorstellen dat het voor anderen een dealbreaker kan zijn.
- Storingen. Veel storingen. Storing uitstapwaarschuwing, storing side assist, front assist beperkt beschikbaar, uitparkeerassistent niet beschikbaar, emergency assist niet beschikbaar en acc niet actief.
Dit heeft zich al 3x voorgedaan, de hele rit naar het werk s'ochtends die meldingen. s'Middags is alles weer verdwenen.
De dealer heeft alle foutcodes gewist en nu moet het volgens hun opgelost zijn, en komt sowieso binnen afzienbare tijd een grote update aan.
In het verlengde daarvan verbrak de auto ook elke keer de koppeling met Apple CarPlay. Na het bezoek aan de dealer lijkt dit ook stabieler te blijven werken.
Ik geef sowieso VW de kans om de kinderziektes eruit te halen, zoals gezegd komen ze binnenkort met een grote update waarbij er veel opgelost zal zijn. De auto rijdt er ook niet minder om, ik ben nog steeds erg blij met de aanschaf!