Citroën ZX 1.4i SX (1996)

Citroën ZX 1.4i SX (1996)

UitvoeringZX 1.4i SX
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2010

Een jaartje op zijn Frans!

Ik heb deze auto aangeschaft om als 2e auto te gebruiken in Italie, Rome om precies te zijn. Het bleek nog al een rompslomp om een Italiaanse auto te kopen. Er schoot een vriend te hulp en ik kon deze Citroen overnemen voor €500,-.
Natuurlijk kan je geen perfecte auto verwachten voor dit geld. Ik wist van te voren al wel precies wat eraan mankeerde.

Een dagje sleutelen had als resultaat een nieuwe APK en een goed rijdende auto.
Natuurlijk is er een standaard grote beurt uitgevoerd met daarnaast ook nog het volgende:
• 4x nieuwe Pirelli P6 banden. Deze rijden erg prettig, maar toch zou ik in de toekomst weer voor Michelin gaan vanwege het afrolgeluid en de slijtage.
• Nieuwe eind demper.
• Nieuwe handremkabel
• Koelvloeistof inc. Thermostaat is vernieuwd. Dat kan geen kwaad met 40gr in Rome dacht ik.
• Ook is er een nieuwe radio en in gekomen en zijn de voorste boxen vervangen door wat nieuws. 14 jaar jonger dan de auto, haha, met bluetooth. Ik moet zeggen dat bluetooth echt een uitkomst is. Onderweg muziek van de mobiel via de speakers en dat voor nog geen €150,-!

Al met al stond er voor €1380,- een goede auto klaar met een jaar verzekering en APK.

Nu het rijden:
Het rijd echt Frans comfortabel en dat is zeker niet verkeerd op de slechte Italiaanse wegen. Tot de 120km/h is het goed uit te houden qua geluid. Daarna moet de radio toch wel erg luid om nog te kunnen genieten. Charme zeggen we maar!

Het betreft hier een 1.4 8 klepper met, ik dacht, 75pk. Een strepen trekker is het niet, maar ik kon er goed mee leven. Kruis snelheden van 150km/h waren te doen, zoniet dat je dan wel oorbescherming nodig had!

Kosten:
Ik heb er maar 8500km mee gereden en nu rijd er iemand anders tevreden mee rond.
Over het algemeen reed ik ritjes van 7,5km (om precies te zijn!) en dan was het verbruik 1:12,5 (8ltr/100km). Over de gehele periode heb ik een gemiddeld verbruik van 1:14,2 (7ltr/100km) gerealiseerd.
Ik heb met de verkoop een negatieve afschrijving (waarde vermeerdering!) van €200,- verwezenlijkt en dan komen de “all-in” kosten op €0,27/km

Problemen:
Er zat een barst in de vooruit, maar dit zat niet in het gezichtsveld. Daarom is deze ook niet vervangen.
Je hoorde op stand 1 van de verwarming dat de lagertjes in de aanjager hun beste tijd hadden gehad. Gewoon het raampje open of de aanjager op stand 2 of 3!

De reden van verkoop is dat ik van een vriend een Alfa 147 kon overnemen en ik toch wel airco miste met +30gr. Ik heb er een jaar veel plezier van gehad en ik hoop de volgende eigenaar ook!

7,5