Citroen Xantia 1.8i 16V (1998)
Uitvoering | Xantia 1.8i 16V |
Bouwjaar | 1998 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Supercomfort
Sinds een aantal maanden deze fraaie en goed onderhouden Xantia Automaat in bezit.
Wordt gebruikt als 2e auto naast de moderne C4 Cactus.
Ik heb vele Ctiroëns gereden, BX-en, XM, C5.
Hoewel ik een nieuwe C4 Cactus heb kon ik deze buitenkans niet weerstaan. Van 1e eigenaar en in prima staat van onderhoud. Bij toeval gevonden en was direct verkocht. Zeer comfortabele en ruime auto die nog prima meekomt in het verkeer. De vering is geweldig, ik noem het een Mini- XM. In combinatie met de soepele automaat en comfortabele stoelen iedere keer weer een genot om mee te rijden. De 1.8 motor is voldoende, een 2 liter is vlotter, maar verbruikt ook meer. De auto remt, stuurt prima. Wel Michelin banden natuurlijk. Het voelt allemaal heel modern. Geen kraakjes, piepjes. Opmerkelijk. Minpunten: nog niet kunnen ontdekken!
Een auto die zijn tijd ver vooruit was in 1998.
Update
Update:
Xantia rijdt nog steeds uitstekend. Olieverbruik is minimaal, hydrauliek probleemloos. Wel de retourleidingen preventief vervangen, zaten wat scheurtjes in bij de voorwielen. Ondertussen de standaard stoelen en achterbank vervangen door luxere exemplaren, dus nog comfortabeler.
Dit dankzij een andere Xantia liefhebber die nu lederen fauteuils heeft.
Kortom: nog steeds zeer tevreden! Verbruik ligt rond de 1:11, niet verkeerd voor een automaat met een 1.8. En vooral korte ritten.
Op naar de volgende update!
Nieuwe APK
Vandaag heeft de Xantia een nieuwe APK gekregen,
vooraf de veerbollen voor en spoorstangkogel rechts en stuurhoes vervangen. Verder geen opmerkingen. De veerbollen waren helaas niet meer te vullen dus vervangen. Dan merk je toch dat het nogal wat verschil maakt! Zweeft weer als nieuw! Verbruik is nog altijd rond de 1:11 gemiddeld, op afstanden makkelijk 1:14. Olieverbruik verwaarloosbaar.
Wil deze zomer wel preventief de bodem nalopen en conserveren waar nodig. Zo op het 1e gezicht nog perfect, maar wil dit graag zo houden.
Kortom: hopelijk nog jaren plezier van deze Xantia!
Vriend bij gemaakt!
De Xantia verkocht aan een goede vriend, kon een andere jongere en nog luxere Xantia kopen en mijn vriend is er blij mee, zie nieuwe review.
Wel met gemengde gevoelens maar is gelukkig weer goed terecht gekomen.