Citroën Xantia 1.8i 16V Plus (2001)

autoreview

Citroen Xantia
Citroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen Xantia - interieurCitroen Xantia - interieur

Signalement

UitvoeringXantia 1.8i 16V Plus
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2015
KM-stand bij aanschaf78.000 km
KM-stand laatst183.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Citroën zonder Franse slag

  • 183.000 km

Het kan vreemd lopen. Dertien jaar geleden heb ik voor mijn ouders een tweedehands Xantia uitgezocht. Ze reden toch maar 5000 km per jaar dus een nieuwe was onzin. Drie jaar geleden bleek dat mijn moeder niet meer kon rijden. Ik wilde eerst mijn Saab houden en de Xantia verkopen, maar uiteindelijk was het omgekeerde een betere optie. Nu ben ik honderdduizend kilometer verder en heb ik hem op Marktplaats gezet terwijl ik eigenlijk niets dan lof voor de auto heb. Enfin, in ieder geval nog een geruststelling dat mijn goede vader het niet meer mee hoeft te maken…
Reparaties? Nauwelijks of niet. Twee nieuwe bollen en twee bollen bijgevuld, remvoeringen vóór en een stappenmotor, wat olie en wat filters, samen ongeveer € 700,- over 100.000 km en drie jaar. Niet wat je van een Franse auto zou verwachten. Benzineverbruik viel erg mee, tussen de 7,5 liter en 6,5 liter per 100 km. De vering is uiteraard erg comfortabel, terwijl de wegligging beter is dan die van menige auto waarin je wandelende nieren krijgt. De motor is erg stil en sneller dan de specificaties aangeven, i.i.g. qua acceleratie. Minpuntjes? De snelheidsmeter wijst vaak 10% te veel aan, maar gelukkig weet mijn TomTom-app het beter. De stoelen en beenruimte van de Saab waren heel veel beter en de remschijven zijn net te klein voor afremmen bij hoge snelheden op de Autobahn. Qua wegligging kan de auto die hoge snelheden echter gemakkelijk aan, ook in de normale stand. De Xantia activa is de grote winnaar van de elandtest, maar de gewone Xantia kan er ook wat van! De Xantia moet de meest wendbare Citroën met hydropneumatische vering zijn. Airco doet het geod wanneer je alles goed instelt. Radio en speakers zijn ok. Ook bij -10 start de auto meteen. Gebuikt geen olie, geen HLM, kortom een voorbeeldige auto. Waarom ik hem toch weg doe? Kon een mooie Saab 9-5 kopen op lpg voor weinig geld die dan meteen op de zaak komt te staan en nu levert de Xantia nog relatief veel op.

4,5
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    4
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (2)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens