Citroën Xantia 2.0i 16V (2000)

Citroën Xantia 2.0i 16V (2000)

UitvoeringXantia 2.0i 16V
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2017

Mijn Xantia

Mijn 1e review na 3 maanden Xantia rijden.

Na 30 jaar 205 (XR 20jr + Generation 10jr) wilde ik eens meer wagen. Vooral omdat ik tegenwoordig naar mijn werk fiets en de auto meer gebruik voor de langere stukken. Een Peugeot 205 rijdt perfect, maar op de lange stukken boven de 100km dan lever je toch wel in op comfort..... en dat is wat ik ook wilde.

Omdat ik al een CX heb met hydraulische vering, en de C5 Tourer van mijn vader ook ben ik daar ook een beetje naar gaan zoeken, hoewel de 406 Coupé ook op mijn lijstje stond. Maar ik ben niet zo'n sportieve rijder dus vandaar de Xantia-koers. Na een zoektocht vond ik deze Xantia Gris Quartz 2.0i Aut. in de Exclusive uitvoering. Een automaat, met een winterpakket (verwarmde stoelen, koplampsproeiers en cruisecontrole. Leuke bijkomstigheid is dat je een Excludive rijdt, en hij exclusief is..... ik zie zelden een Xantia.

Ik heb de wagen nu sinds september 2017 en kan niet anders zeggen dat het een heerlijke auto heeft. Hij geeft me veel meer plezier op de lange stukken om mee te rijden. Over kosten etc. weet ik nog niets te zeggen. We gaan het zien. Ik ga haar goed verzorgen en hoop zo dat ze lang bij me wil blijven :). De intentie is toch wel om er 10jaar mee te rijden

Still going strong

Zo de 1e 5000km zitten erop, en ik ben super tevreden over de wagen. Ik ben niet zo'n agressieve rijder (ook niet lui) en de automaat schakelt goed en snel. Ik heb het nu het gevoel dat de bak toch sneller reageert als in het begin, een beetje los begint te komen. Verder is het met de cruisecontrole is het dan ook heerlijk rijden zo'n automaat, vooral op de lange stukken.

1 nadeel dat ik nu ben tegen gekomen is dat de km-teller soms wegvalt. Dat is niet zo'n probleem omdat ik op de toerenteller kan zien hoeveel km's je rijd. Wel is de km-stand niet meer accuraat en heb daarom eigenlijk veel meer dan 5000km gereden. Ondertussen ben ik er achter dat het een (bak)sensor betreft, en die zal vervangen worden. Dit probleem verklaard ook het jojo effect in het verbruik.

Verder stond het oliepijl niet te laag volgens de pijlstok (precies in het midden), maar bij starten bij koud weer en als ik net gereden had kwam het symbool toch naar boven. Ondanks dat men zei het is bekend dat de sensor niet echt nauwkeurig zou zijn? Voor mij is dat signaal er niet voor niets, en heb ik toch maar een liter olie aangeschaft en steeds een beetje olie erbij gedaan na elke rit. Teveel is ook niet goed! Gereden, en weer gekeken totdat het niveau op ¾, net boven het midden. Daarna heb ik geen lampje meer gezien, en zo hoort het ook!

Ondertussen een paar mooie LM velgen gescoord die toevallig ook van zilveren een Xantia af kwamen. Moeten nog worden voorzien van zomerbanden en wax. Ben zelf ook benieuwd :) .

APK hoger dan normaal,,,, helaas

Zo de Xant moest voor de 1e keer naar de APK, helaas voor goedkeuring moesten de wiellagers achter gedaan worden om er doorheen te komen. Hierdoor viel de APK-bedrag wel tegen :-( , maar ja je hebt het beste over voor je auto :). Naast de wisserbladen (vond ze zelf nog niet slecht, streepten niet want anders had ik dit zelf gedaan) was er niets aan de hand. Op naar de volgende APK :-) .

Echte cruiser voor de lange afstand!

Zo, bijna de 1e 10.000 km erop gezet in 1 jaar, zonder noemenswaardige problemen. Gisteren heb ik de Xantia weer eens lekker kunnen gebruiken voor de langere afstand, helemaal naar Roermond en terug (350km). Tijdens deze rit kwamen de cruiser kwaliteiten echt naar boven. Ik ben alleen voor een bakkie koffie gestopt. Maar wat een geweldige wagen is het eigenlijk. Ik zat net voor de spits en het was op bepaalde stukken 50 / 70 , maar in het algemeen lekker door kunnen rijden, relaxed op een goede snelheid op de cruise controle helemaal top! Waar ik me over verbaasde is de koersvastheid in de lange doorgaande bochten, op de CC met de hogere snelheid, en geen centje pijn. Alsof je over rails rijdt, ligt hij als een blok op de weg. Onderweg niet 1 mede-Xantia rijder gezien, helaas.... :( . Het zijn net spelden in een hooiberg...

2 jaar en 20,000 km verder

De auto moest weer naar de APK. Vanaf de aankoop ging de snelheidssensor raar doen zodat ik soms geen km's teller had. Geen probleem omdat ik wist bij zoveel toeren = zo hard. Heb in ieder geval geen post ontvangen van het CJIB. Door de km ook geen goede dagteller, zodat ik niet wist hoeveel km ik met de tank gereden had. Het verbruik zal vanaf nu zuiniger gaan worden neem ik aan.

Jammer dat iets van het remsysteem niet goed heeft gezeten aan de voorkant, waardoor er een onregelmatig rempatroon was ontstaan. Resultaat, het niet goed lossen van de schijf waardoor aan de ene kant zelfs blauw (heet) was geworden. Alles schoon en nieuw, dus we kunnen weer. Verder een probleemloze wagen gebleken.

De wagen nog iets gepimpt met originele spatlappen voor. Dit scheelt in ieder geval een hoop smurrie op de deuren :).

Markering van haar plaatsje :-)

Ondanks dat ze een onderhoudsbeurt had gehad werd ik in November geconfronteerd met een lekkage. Nu had ik al eens iets gezien aan de binnenkant van het scherm links voor, maar verder nooit door de regen. Maar toen ik in een parkeergarage stond zag ik duidelijk dat ze haar plaatsje "gemarkeerd" had. Gelukkig had ik voor haar een flesje "levenselixer" LHM voor nood bij me en kon het met 0,8 ltr af. Wel gelijk een afspraak gemaakt. Zelf aan de gang zonder garage is geen optie.... Ga nog wel haar wintersloffen monteren.... Tot na de winter....

4,5

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens