BMW iX3 High Executive (2021) #7
autoreview
Signalement
Uitvoering | iX3 High Executive |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2021 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
KM-stand bij aanschaf | 9.600 km |
KM-stand laatst | 42.906 km |
Na twee Tesla’s weer een BMW
- 11.450 km
Toch maar eens het initiatief genomen om een review te schrijven over mijn ervaringen met elektrisch rijden. Ik lees meestal met plezier reviews (en reacties hierop) van anderen; zeker als deze feitelijk zijn en gebaseerd op eigen ervaringen, en zal dat hier zelf ook proberen te doen.
Ik ben sinds kort in het bezit van een iX3 en hier aan vooraf gingen een Tesla model 3 Long Range (2 maanden, 7.000 km), een Tesla model S 75 (2 jaar, 65.000 km). En daarvoor heel wat jaren 3 en 5 serie’s BMW’s gereden. Wellicht een afwisselend auto verleden, maar dat heeft, net als (bijna) alles, een reden. Lijkt me leuk om eerst kort bij mijn ervaringen met de verschillende auto’s stil te staan, maar vooral ook mij ervaringen met mijn huidige BMW iX3 te delen. Ik zal regelmatig de vergelijking maken met mijn ervaring met de Tesla’s die ik gereden heb.
Waarom rijd ik eigenlijk een elektrische auto? Ben een fan van techniek en soms een ‘early adaptor’, maar heb ook wat zorg om hoe we met onze planeet omgaan en achterlaten voor onze kinderen. En ik denk dat uitstoot vrij rijden een deel van de oplossing en toekomst is. Daarnaast is het niet verkeerd om ons wat minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en herkomst gebieden… Tegelijkertijd is de aanschaf van een uitstootvrije auto helaas nog niet voor iedereen weggelegd, maar als je de kans hebt om dit wel te doen dan help je de (broodnodige) transitie te versnellen.
De door mij gekochte iX3 High Executive is een klein half jaar oude demo van BMW met vrijwel alle extra opties aangevinkt (trekhaak, zwarte accenten, extra getint glas etc). Het is een pre update model. Zoals eerder door collega reviewers geschreven deze iX3 is in tegenstelling tot veel andere BMW’s als High Executive al erg compleet: goede audio, stoelen, dubbel glas en alle hulpsystemen etc. En in carbon zwart; terwijl dit toch echt donkerblauw metallic is… Ik ben wel lichtelijk kleurenblind, dus zal het aan mijn visus liggen;)
Wat bij de eerste rit direct opvalt is het beperkt aanwezig zijn van rij geluiden: vrijwel geen windgeruis en afrol geluiden van de (best brede: 245 voor, 275 achter) banden. Het is mijn eerste SUV (of SAV zoals BMW het noemt) en dat is wel even wennen. Je zit hoog en uitzicht naar achteren voelt beperkt en daardoor voelt de auto groter dan deze in werkelijkheid is. Dat hoge zitten is fijn en ontspannen, maar dat zicht naar achter is echt even wennen ondanks camera en piepers. Vering is soepel en in ‘Comfortstand’ soms zelfs wat deinend, in ieder geval veel soepeler dan in mijn eerdere BMW’s en Tesla’s.
Ik heb inmiddels een kleine 2.000 km gereden en daarom tijd voor wat eerste ervaringen en observaties.
Het verbruik over deze afstand was gemiddeld 170 wh/km (zie foto) bij een gemiddelde temperatuur van ongeveer 14-15 graden en dat valt mij alles mee voor zo’n zware en hoge auto en brede banden. Circa 80% van de afstanden is gereden op snelwegen en daar rijd ik meestal 5km/u meer dan toegestaan. circa 10% gereden met 130 km/u. Het verbruik is tot 100-110km/h 170 wh/km en bij 130km/h al snel 250 wh/km, daaraan merk je dat de luchtweerstand erg bepalend gaat worden voor het verbruik. Vergelijkend met de Model S is het verbruik bij 100 km/h overeenkomstig, maar bij 130km/h is de Tesla echt wel zuiniger; 220 wh/km. Tesla Model 3 deed het bij 100 km/h beter met ongeveer 155 wh/km en bij 130 ongeveer 200wh/km. In stadsverkeer en 80km/h wegen ligt het verbruik rond de 150wh/km. De Model 3 deed het daar nog ietsje zuiniger, en de model S gebruikte daar ietsje meer. Komt waarschijnlijk omdat de BMW en de Model 3 meer lijken te regenereren. Al met al lijkt het mij geen slechte score voor dergelijke zware en vooral hoge auto.
Ik rij regelmatig 300 km per dag en dat gaat prima op een acculading, uiteraard tot maximaal 80% geladen bij vertrek. Anderen schreven het ook al; de range indicator is erg conservatief, ik kom altijd veel verder dan de aangegeven range. De Tesla’s waren hierin juist wat optimistischer. Wel verspringt de voorspelling van het aantal te rijden kilometers soms ineens. 20 km erbij, even later ineens weer 10 km erbij… en dit terwijl ik een constante snelheid rij.
Met snelladen heb ik om die reden ook nog geen ervaring. Komt vast bij een update van deze review. Ik zal dan ook een vergelijk maken met mijn Tesla ervaring (wat laadde de Tesla Model 3 snel! Altijd 245-249kWh tot 20% en daarna langzaam afnemend). Met de Model S, maar vooral met de model 3 zijn lange buitenlandse ritten prima te doen. Ben wel benieuwd hoe dat met de BMW gaat.
Het comfort is zoals eerder geschreven erg goed, Sportstoelen zitten erg prettig en zijn iets hard en goed verstelbaar, vrijwel net zo goed als de comfort stoelen uit de 5 serie. En beduidend beter dan de stoelen in de Tesla’s, hoewel ik de stoelen in de Model 3 al een verbetering vond ten opzichte van de ‘Next Generation’ stoelen uit de Model S.
Over de afwerking in de BMW is veel geschreven en die is erg goed te noemen. Geluidsnivo is erg laag, en ik heb eerst een proefrit gemaakt in een iX3 (Executive) zonder dubbelglas en het verschil in windgeruis is echt aanzienlijk te noemen. Dat geldt overigens ook voor het verschil in de geluidsinstallatie. En omdat het zo veel stiller is komt de geluidsinstallatie ook beter tot z’n recht. In vergelijking met Tesla Model S en zeker de Model 3 is de BMW veel stiller. Ik heb de Model S overigens altijd als comfortabel ervaren. Wegligging van de Tesla’s was veel strakker, maar dat zijn dan ook hele andere auto’s. Model 3 voelt aan als een skelter, de Model S als een comfortabele reiswagen (met z’n luchtvering). In de Model 3 is banden en rijwind dudelijk beter te horen (model 2020, van voor de update).
Wat voor mij een grote overgang was die enige gewenning vergde was de afscheid nemen van de ‘dominante’ betrouwbare autopilot van Tesla en het wat minder aanwezige systeem van BMW. Op rechte wegen en milde bochten doet de BMW het goed, maar slingert wel iets tussen de lijntjes. De Tesla doet dat met groot gemak en houdt de auto ook in stevig bochten prima recht tussen de lijntjes en geeft erg veel vertrouwen. Bij de BMW heb je altijd het gevoel dat je bij een bocht je aandacht er bij moet houden. Ook is de Tesla wat meer aanwezig met correcties en geluiden(soms irritant).
De BMW heeft een intelligente cruisecontrol die naar mijn gevoel heel natuurlijk anticipeert qua snelheid op rotondes en in bochten. En geeft dan aan met sturen te stoppen (blijft wel een goed tempo aanhouden). Even wennen, maar het werkt prima. En na een bocht of rotonde pakt het systeem het automatisch weer over. Erg fijn, zeker omdat het ook uit te zetten is. En Tesla begint overigens enthousiast aan een rotonde maar laat het na een paar meter abrupt afweten en gaat dan rechtdoor…
Het infotainment systeem van de BMW oogt wat conservatief in vergelijking met de Tesla, maar de I-drive is zeker als je rijdt een prettig systeem. Daarnaast kan ik de fysieke toetsen waarderen. Snellheid van het systeem is ook goed, alleen is het overzicht op de routekaart door de beperkte omvang minder goed en gedetailleerd. Ook spraak commando’s werken niet zo goed en snel als bij de Tesla’s, en daardoor merk ik dat ik het eigenlijk niet meer gebruik en dat vind ik jammer. Head up display is erg praktisch en verhoogt de veiligheid en zou een uitkomst zijn op een Model 3. Daar miste ik het scherm achter je stuur wel een beetje, hoewel het centrale scherm erg goed, intuïtief en snel is.
Als laatste de BMW app, redelijk goede app, maar heeft net niet de snelheid en functionaliteit van de Tesla app. Jammer bijvoorbeeld dat acculadingspercentage niet op afstand in te stellen is. Maar wie weet; wat niet is kan nog komen…
Al met al erg tevreden met deze comfortabele, stille en spaarzame reisauto. Een hele andere auto dan de genoemde Tesla’s, maar toch wel de moeite waard om her en der de vergelijking proberen te maken. Tot de volgende update!
Update 20.000 km
- 19.800 km
Update 20.000 km
Inmiddels 10.000 kilometer verder en weer heel wat ervaringen opgedaan, waaronder twee ritten naar midden Duitsland, maar ook drie weken de auto gestald.
Langdurig niet gebruik van de auto
Om met dat laatste te beginnen is het advies van BMW afwijkend van dat van Tesla: Bij een Tesla wordt geadviseerd de batterij op 50% te houden en de auto aan de lader te laten staan zodat die 50% acculading gehandhaafd wordt.
Bij BMW wordt een laadstatus van 30%-50% geadviseerd, dus ongeveer gelijk aan Tesla, maar juist ontkoppeld van de laadstroom.
Ik heb mijn BMW weggezet met 45% acculading en na ruim drie weken bleek de accupercentage nog steeds 45% te zijn, dus geen enkel verlies. Dat is heel anders dan bij Tesla, waar je dan toch een paar procent per dag verliest, en als de ‘sentry’ modus aanstaat (camera’s staan aan) gaat dit nog veel sneller. In het laatste geval lijkt mij dit logisch, maar in de standaard ‘uit’ modus lopen er blijkbaar ook processen op de achtergrond die stroom gebruiken, of de accu verliest spontaan spanning.
Lange ritten en snellladen
Beide reizen naar Duitsland waarbij ik de reisdagen gemiddeld 700 km op één dag reed, verliepen prima en zijn niet wezenlijk anders dan met mijn BMW diesel voorgangers. Langs de snelwegen kun je inmiddels vrijwel overal snelladen en in iets meer dan 20 minuten laad je ongeveer 50 kwh. Snelladen start dan bij 10% acculading rond de 150-160 KW/h en bedraagt bij 75% acculading nog 80 KW/h, daarmee laadt de iX3 over de gehele bandbreedt dus best vlot. Hiermee kun je dan met een gemiddeld gebruik van 200 Wh/km weer zo’n 250 km rijden en dat lijkt mij toch een prima reisritme (persoonlijke voorkeur)… Dat zal in de winter wel wat anders zijn, maar zal ook niet tot heel veel langere reistijden leiden.
Maar als ik dit forum moet geloven zijn er blijkbaar mensen die er een gewoonte van maken om in hun auto stappen om er in één ruk 1.000 kilometer mee rijden. Ik probeer mij voor te stellen hoe degene zich tijdens en na zo’n ‘plezierritje’ voelt; ieder z’n meug…
Ook van drukte bij de snelladers heb ik weinig gemerkt, terwijl wij toch onderweg waren tijdens drukke weekeinden. Ook fijn (voor niet Tesla rijders) dat Tesla zijn laadnetwerk steeds meer openstelt voor niet Tesla’s.
Software
Mis tijdens het lange ritten waarbij je wilt snelladen wel de Tesla software. Dat maakt het uitkiezen van het meest efficiënte laadstation wel een stuk eenvoudiger.
Ik snap nog steeds niet zo goed dat een merk als BMW dit niet goed voor elkaar krijgt, hetzelfde geldt ook voor de app. Functionaliteit is echt van bedroevend niveau en heeft sinds mijn eerste ervaringen in 2018 met deze app weinig ontwikkeling doorgemaakt. Geldt ook voor ‘Hey BMW’; functionaliteit spraak gestuurde software is echt teleurstellend, waardoor ik het steeds minder gebruik. En dit in tegenstelling tot Tesla waarbij ik iedere keer weer verrast werd door wat het systeem juist wél begreep! Gevolg was dat ik het steeds vaker gebruikte; komt naast gebruiksgemak ook de veiligheid nog eens ten goede!
In de BWM werkt het spraakcommando ‘Accustatus’ dan wel weer goed; is blijkbaar de enige manier om in de auto direct het precieze accupercentage te vernemen.
Ik gebruik al enige tijd het adaptieve cruisecontrol systeem dat je kunt instellen via het recuperatie menu. Hierbij remt de auto zelf af voor bochten, kruisingen, stoplichten natuurlijk voorgangers. Dat systeem gaat mij juist na enige gewenning steeds beter bevallen en leidt tot een heel soepel en relaxt rijden. En zoals ik al eerder schreef het is wat minder abrupt dan het autopilotsysteemvan Tesla en daarmee voor mij prettiger en soepeler in gebruik.
Aanhanger
Ook heb ik inmiddels een tiental keren met een aanhanger gereden met circa 750kg totaal gewicht en dat gaat prima, zo prima zelfs dat ik eigenlijk niet eens merkt dat ik wat trek. Krijg het gevoel dat de auto best 2.000kg zou kunnen trekken, maar dat de 750kg nu meer een juridische beperking is.
Bij mijn Tesla model 3 merkte ik de aanwezigheid meer en ook was de invloed op het verbruik groter. De BMW gebruikt dan circa 10%-15% meer terwijl dit bij de Tesla 20%-25% toenam. Dat verschil wordt waarschijnlijk grotendeels veroorzaakt door het hogere profiel van de IX3 waardoor de aanhanger meer in de slipstream van de auto blijft.
Verbruik
Ondanks de brede en grote achterbanden (275 en 20 inch) valt het verbruik mij erg mee. Ik rijd meestal een paar kilometer harder dan de maximaal toegestane snelheid (waarom eigenlijk, vraag ik mij steeds meer af), waarvan 70% snelweg en de rest B wegen en kom na 10.000 kilometer uit op een gemiddeld verbruik van 170 wh/km. Tijdens de ‘Duitslandritjes’ kwam ik gemiddeld op 190 wh/km uit, waarvan behoorlijke stukken 130km/h.
Mijn record ligt op 132 wh/km gedurende 81 km op B wegen tijdens een warme dag (27 graden) met de airco aan (zie foto). Met de efficiëntie van de IX3 lijkt niet zo heel veel mis. In de zomer kom ik met een volle accu zeker 450 km ver en als je uitgaat van een bruikbare bandbreedte 10%-80% acculading is 300 kilometer voor mij een ruimschoots voldoende voor dagelijks gebruik.
Kortom nog erg tevreden over de comfortabele, stille en zuinige IX3. Wel een dringend advies aan BWM: maak nou eens serieus werk van die software!
Update 43.000 km en einde iX3
- 42.906 km
Update 43.000 km en einde iX3
Na de laatste update weer ruim 23.000 km verder en veel goede en een paar minder goede ervaringen opgedaan met de iX3. Bovendien ook het einde na 9 maanden iX3 bezit vanwege een mooie aanbieding van mijn BMW dealer en daarmee de overstap naar een BMW iX40.
Over de gehele periode dat ik de iX3 in mijn bezit was heb ik een gemiddelde verbruik gerealiseerd van 18,5 kwh/100km en dat met een gemiddelde snelheid van 72,9 km/h. Hele nette waarden, die ik met mijn Tesla model S (bouwjaar 2017 en ook een achterwielaandrijver) niet gehaald heb. Heel knap van deze iX3!
Sinds de laatste update een paar lange reizen gemaakt in zomerse maar ook winterse omstandigheden.
Begin oktober met temperaturen van rond de 15-20 graden naar het Zuid-Westen van Frankrijk geweest en zowel heen als terug de afstand van ruim 1100 km in één dag afgelegd en daarbij de tolwegen zoveel als mogelijk gemeden. Nadeel van de keuze om tolwegen te mijden is dat goede snelladers nog niet heel dik gezaaid zijn, dus af en toe toch even de snelweg op om te laden. Onder zomerse temperaturen gaat dat best heel vlot. Ook het verbruik bij een gemiddelde snelheid van 100 km per uur (90 op de lokale wegen en 120 op de snelwegen) was over de gehele trip 18,6 kwh/km. Lijkt mij een prima score. De iX3 is een comfortable en stille auto, sportstoelen zitten goed, maar op hele lange ritten (+10 uur) wel een beetje aan de harde kant.
In het weekend dat he in Nederland flink vroor naar Noord-Oost Frankrijk gereden, een tocht van ruim 600 km. En gedurende de tocht was temperatuur zo tussen de -5 en 0 graden, en dat heeft consequenties voor het gebruik: 20,9 kwh/100km. Ik heb gedurende de hele tocht niet harder gereden dan 105 km/h, dus dat verklaart veel. In het begin is het verbruik aanzienlijk hoger, maar gedurende de hele tocht zie je het gemiddelde verbruik dalen, wellicht omdat de auto helemaal door gewarmd is, waardoor minder energieverbruik door de kachel.
Vervelend aan de iX3 pre LCI is dat de accu voorverwarming niet in te stellen is, het lijkt erop alsof de auto het niet heeft, terwijl de LCI dit wel heeft. Helemaal vreemd omdat BMW beweert dat het verschil tussen de pre LCI en de LCI alleen optisch is en deze technisch volledig gelijk zouden moeten zijn. Helaas blijkt dit toch niet zo… Het was mij al een aantal keren eerder opgevallen dat bij snelladen met een temperatuur onder de 10 graden de batterij eerst niet harder laad dan circa 25 kwh, en dan na een minuut of 10-15 pas naar de beloofde 135-155 kwh gaat. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van snelladen: je verliest zo 10 minuten, en dit zijn juist ook de minuten dat de accu het snelste laad.
Erg jammer dit en dat was bij Tesla veel beter geregeld: die hadden dit zo rond 2016 al… De i3 had het overigens ook al wel. Dat hoort niet bij een premium iX3 als BMW…
Manier om je batterij zelf voor te verwarmen is om een een 20 tal minuten voordat je gaat laden meerdere keren fors op te trekken en vooral hard af te remmen, waardoor er veel energie in en uit de batterij gaat, ergo verhoging temperatuur accu. Ik heb gemerkt dat dit echt scheelt, maar is natuurlijk niet zoals het hoort, en zeker niet prettig als je passagiers mee hebt…
Er is al veel over ondoorzichtigheid van laadtarieven geschreven; zo ook zijn de laadtarieven in Frankrijk erg wisselend: soms laad je bijna gratis en soms betaal je €0,85 per kw/h. Soms per minuut en dan weer per kilowattuur of een combinatie van beide: achteraf weet je pas echt zeker wat het je gekost heeft. Zo merkte ik dat de kosten van het snelladen bij Total in Frankrijk volgens de Shell app veel lager zou moeten zijn dan dat ik achteraf gefactureerd kreeg; dit bedrag was toch circa 25% hoger dan dat ik uit de app afleidde.
Als je een BWM hebt, of een andere aan Ionity gelieerd merk, dan kun je in Europa tamelijk goedkoop snelladen: tussen de €0,21 en €0,30 per kw/h wel in combinatie met een maandelijks abonnements tarief van circa €12. En met de huidige spreiding van deze laders kun je (via tolwegen) prima door Frankrijk (en een groot deel van de rest van Europa) reizen. Het zou mooi zijn als je deze ook meer langs de gewonen snelwegen zou treffen. In het noorden van Nederland is dit netwerk helaas nog erg schamel.
Zoals ik schreef neem ik nu afscheid van de iX3. Ik heb in korte tijd veel gereden en met de realistisch beschikbare range van ongeveer 300 km (bij een batterij percentage van 80% tot 10%) en dat is voor mij heel goed te doen. De enkele keren dat ik net iets te kort kwam was het vaak voldoende om even 5 minuten bij te laden aan een snellader (duurt ongeveer net zo lang als tanken).
Vandaar dat ik het ook zeker aandurf om de de iX40 verder te gaan; de iets kleinere batterij en daarmee iets kleinere range lijken voor mij in het dagelijks gebruik geen belemmering en het hoge comfort en 4 wielaandrijving van de iX40 is dan weer een bonus.
Zodra ik met de iX40 een redelijk aantal km heb gereden heb, zal ik ook daarvan mijn ervaringen op dit forum delen: veilige kilometers gewenst en tot later!
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties5
- Comfort5
- Kosten4
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.