BMW 750i (1995) #2

Uitvoering750i
Bouwjaar1995
Jaar van aanschaf2009

BMW 750i E38

Na het halen van mijn rijbewijs in 1996 heb ik 12 jaar in een Starlet 1.0 uit 1987 gereden, sinds 2 jaar rij ik een C1. Lekker goedkoop qua verbruik en vanaf 2010 hoeft er ook geen wegenbelasting meer voor afgedragen te worden. Maar als autoliefhebber moet je eens in leven een echt vette bak gehad hebben, liefst met een ronkende V8. Tot een paar weken geleden bleef het bij kijken, kijken, niet kopen. Een van mijn hobby's is dan ook het afstruinen van internet, kijken bij deurwaarders en dienst domeinen. Het mooie daarvan is dat het -zolang je niks koopt- ook niets kost. Mulsanne turbo, 600 SEL, Impreza 555; altijd net iets te weinig bieden en dan uiteindelijk weer naast het net vissen.
Ik was bezig met het zoeken naar een goede Porsche 924, toen ik bij mij in de buurt een E38 750i met M6-velgen geparkeerd zag staan. Aangezien BMW's meer afschrijven dan Mercedessen, kon een 750i wel eens binnen mijn budget vallen. En als het dan toch een dikke bak moet zijn, waarom niet voor een V12 gaan? In zijn tijd een van de duurste auto's op de markt, de exoten buiten beschouwing gelaten. Na een weekje mailen een afspraak gemaakt om naar een zilverkleuringe 750i te gaan kijken. De eigenaar had 'm drie weken tevoren een nieuwe APK gegeven, waarbij de rekening Euro 1500 bedroeg. Zo was de niveauregeling van de achteras vervangen, waardoor ie iets hoger op zijn poten staat. Voor lijkt ie iets verlaagd te zijn, hij ziet er daardoor stilstaand al snel uit. Stabilisatorstangrubber aan een kant vervangen, remslangen vervangen, remleidingen ontroest, nieuwe motorolie erin. Kijk, dat hoef ik allemaal niet meer te laten doen.
Toch was er nog wel wat voor verbetering vatbaar. Zo klappert het onderstel, dat zou door speling van het stabilisatorstangrubber aan de andere kant komen. Die viel namelijk nog binnen de tolletanties van de APK. Twee oppervlakkige roestplekjes en roestblaasjes op het rechter achterscherm. Een paar lelijke parkeerplaatsdeukjes hier en daar. Airco werkt niet, kwestie van bijvullen werd mij verteld. CD-wisselaar is er door een vorige eigenaar uitgehaald, maar gelukkig kreeg ik er een I-pod FM transmitter bij.
Aangezien de verkopende partij de meeste gebreken al via mail verteld had, was de koop snel gesloten. Tenminste, nadat ik een proefritje had gemaakt. Ik werk in de autoverhuur en heb wel eens een Insignia turbo of Golf TSI onder mijn kont, maar dit is toch wel van een heel andere orde. Wat een power levert die V12 zeg! Dit is de auto die ik moet hebben! Oke, met 1:6 verbruikt ie meer dan drie keer zo veel als mijn C1, maar dat vergeet je als je met een big smile over die lange motorkap uitkijkt.Na de 100 km lange rit even getankt: 80 liter ging er in en hij was nog niet eens helemaal leeg. Ik heb nog nooit zoveel aaneengesloten zegeltjes gekregen!
's Avond in de stromende regen nog even naar Schiphol gereden. Dat had ik beter niet kunnen doen. De voorruit besloeg omdat de airco het niet deed. Dat werd dus schoonmaken met een doek, staat wel heel armoedig. Raampje omlaag om een betere circulatie te krijgen, helaas ging het niet meer omhoog... Gestopt en na wat duwen en trekken aan de schakelaar werkte het weer. Nu brandden de knopjes voor luchtstroomregeling ook al niet meer, wat heb ik in hemelsnaam gekocht??? De auto was voor de verkoop lekker in de was gezet, zo ook de voorruit. Heel veel zag ik dus niet in het donker. 255/40ZR19 en 275/35ZR19 ziet er goed uit, maar is zoals te verwachten viel erg gevoelig voor aquaplaning. In het vervolg dan maar de C1 nemen als het hard regent. Overigens doen de brede sloffen veel afbreuk aan het comfort, maar dat is logisch. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.

Ik heb 'm nu drie weken, de meeste tijd staat ie op mijn werk in de garage. Komende week wordt het stabilisatorstangrubber vervangen en laat ik 'm uitlijnen. Het stuur staat namelijk scheef. De vorige eigenaar had na een aanrijding voor Euro 2000
schade rechtsvoor, maar heeft 'm niet laten uitlijnen. Bovendien zijn de voorbanden ongelijkmatig afgesleten. Achter zitten er nieuwe banden op, dus daar valt niks aan af te lezen. Gelukkig rijdt ie wel goed rechtuit, maar hij is erg schichtig wanneer ie over een oneffenheid rijdt. Hopelijk wordt dat dan ook minder. De roestplekjes worde in januari bijgewerkt bij een schadehersteller, dat moet professioneel opgelost worden. Voor de airco moet ik nog een afspraak maken. Het heeft allemaal geen haast, zolang het vriest en er sneeuw valt, blijft ie lekker in de garage staan. Misschien jammer van de Euro 268 in de drie maanden aan wegenbelasting, maar dat is wel zo veilig. Hij is immers maar WA verzekerd.

Nu waar het echt om gaat: de motor. Wat een geweldige machine is dat, de rest van de auto is bijzaak. Alleen al van het kijken naar die 12 cylinders krijg je het warm. Na het omdraaien van de sleutel hoor je heel even de startmotor en dan ontwaakt het apparaat met een ferme roffel en dat was het dan. Veel sensatie is er daarna niet, het dubbel glas rondom houdt veel geluid tegen. Tsja, dat krijg je in de topklasse, het moet wel rustgevend zijn. De automaat in zijn 2 vastzetten en in je stoel gedrukt worden, heerlijk. Maar vooral het gemak waarmee versneld kan worden op snelwegtempo is indrukwekkend. Het gaspedaal vloeren resulteert in terugschakelen en levert een krachtsexplosie op waar je u tegen zegt. Dat doen we maar niet te vaak, de techniek moet wel heel blijven. Bovendien, met zo'n auto hoef je niet te bewijzen dat je snel bent. Dat ziet elke kenner zo.

Ook van het interieur word je vrolijk, hoewel het geheel in stemmig zwart leer is gehuld. Maar het zit dan wel op dashboard, deuren en middentunnel. Hier en daar een stripje echt hout, een elektrisch bedienbaar zonnescherm voor de achterruit. Multiverstelbare stoelen voorin, voor de bestuurder met 3 geheugens. Helaas werkt links het pompje voor de lendensteun en rechts de schouderverstelling van de rugleuning niet meer. Gelukkig doet de traploosregelbare stoelverwarming het wel, dat is echt een weldaad. Verder is alles aanwezig wat je in deze klasse mag verwachten.

Tot zover mijn relaas. Als er iets te melden valt, werk ik mijn review bij.

Voor de technische gegevens zie http://www.autoweek.nl/carbase_data.php?id=9625&cache=no

7,5