BMW 740i Executive (1995)

Als geld geen probleem is

BMW 740i Executive
BMW heeft zijn 7-serie vervangen door een compleet nieuw model, maar de drie- en vierliter achtcilindermotoren zijn gebleven. De laatste zit in de bijna twee ton dure 740i, die wij in de 'Executive-uitvoering' hebben gereden.

Wie denkt dat BMW zijn 7-serie slechts een flinke face-lift heeft gegeven, heeft het mis. Want hoewel het op 't eerste gezicht niet erg opvalt, is de nieuwe 7-serie helemaal vernieuwd. De tweede generatie, die dateert uit 1986, was weliswaar niet echt uit de tijd geraakt, maar alleen al zijn geboortejaar rechtvaardigde de bouw van een nieuwe auto. Want aan acht jaar technologische ontwikkeling kan men niet zomaar voorbijgaan en een merk als BMW kan en wil zijn topmodel die vooruitgang natuurlijk niet onthouden.
Voor de nieuwe 740i wordt gebruik gemaakt van de in 1992 ge‹ntroduceerde 4,0-liter V8-motor.
De wielbasis van de nieuwe 7-serie is 10 cm gegroeid ten opzichte van de vorige generatie. Hierdoor kunnen de inzittenden meer dan ooit genieten van de luxe die hen omgeeft. Echt hout en vol-leer, zoals het in vaktermen heet, verschaft minstens een deel van de chic die bij zo'n dure, grote auto past. In de 'gewone' uitvoering van de BMW 740i moet je er extra voor betalen. Maar de Executive-versie die wij voor de test ter beschikking hadden, is er standaard mee uitgerust. Maar dat is nog niet alles. Wat dacht u van airconditioning, die door de bestuurder en de passagier afzonderlijk kan worden ingesteld? Verder is in deze klasse cruise-control vanzelfsprekend, evenals elektrisch in hoogte verstelbare gordelgeleiders, die samen met de stoelinstelling (in alle richtingen) met een geheugeninstelling voor drie personen. Voor een elektrisch verstelbaar stuur moet je bij BMW extra betalen; het geheugen werkt dan samen met dat van de stoelen.

Handig en veilig
Afstandsbediening voor de centrale deurvergrendeling is niet alleen makkelijk, maar ook veilig. Net als de knop om van binnenuit in één keer alle portieren te vergrendelen. Maar de BMW heeft nog meer snufjes, zoals een info-display in het radiogedeelte, waarover eventueel ook de autotelefoon is te bedienen. Dat laatste kan bovendien vanaf het stuurwiel, evenals de bediening van cruise-control en radio. De auto is overigens voorbereid op de installatie van hands-free telefoonapparatuur.
Wie in de auto zit en zich eerst wil verdiepen in alle accessoires kan gerust zijn kopje koffie meenemen, want daarop is tegenwoordig met een bekerhouder gerekend.
Bij draaiende motor laat de V8 zachtjes een aangenaam gezoem horen. Het Beierse merk is van nature sportief en dat kan je ook in de 7-serie best horen. Maar het is de vraag of de cliëntèle in dit segment daar wel behoefte aan heeft. De BMW lijkt je constant te vragen of je nog wel Freude am Fahren hebt en smeekt je als het ware om zijn rijcapaciteiten ten volle te benutten. Wie de bijna twee ton zware auto op zijn staart wil trappen, kan de automatische vijfbak desgewenst in de sportieve stand te zetten, maar hem ook in 'adaptief' laten staan. Dat wil zeggen dat een elektronisch brein op grond van verschillende factoren een versnelling kiest. De computer baseert zich daarbij op de rijstijl van de bestuurder en vier schakelprogramma's, variërend van economisch tot sportief.
Aangezien al die programma's onnodig schakelen zoveel mogelijk vermijden, gaat het afremmen op de motor soms minder stevig dan je zou willen, terwijl de bak aan de andere kant soms schakelt als je daar zelf het nut niet van inziet. Maar 't is natuurlijk w‚l genieten als je merkt dat die grote Duitse machine zelfs bij 200 km/h nog steeds volop trekkracht beschikbaar heeft.
Het merkwaardige is dat de BMW in middellange bochten ietsje minder stabiel lijkt. Hij beweegt dan wat zoekerig met kleine bewegingen van links naar rechts over de voorwielen - gemeen wordt hij echter beslist niet. En het duurt reuze lang voordat je in het grensgebied komt. Dat begint met een aankondiging van de achterkant. Voorzichtig gas minderen is een remedie om hem weer in het juiste spoor te brengen, maar een beetje tegenstuur houdt de vaart er beter in. De BMW Executive heeft verder tractiecontrole in het pakket. BMW kent een waslijst van extra's, waarvan de meesturende achteras van bijna 25 mille de duurste is. De 740i Executive kan je zo laten groeien tot een bijna 300.000 gulden kostend kasteel vol technisch vernuft.

Signalement

Merk Bmw
Model 740i Executive
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 90.620

Specificaties

Brandstof benzine
Motor
Cilinderinhoud 3.982 cc
Maximaal vermogen 210 kW / 286 pk bij 5.800 tpm
Maximaal koppel 400 Nm bij 4.500 tpm
Inhoud brandstoftank 85 l
Lengte / breedte / hoogte 4.984 mm / 1.862 mm / 1.435 mm
Wielbasis 2.930 mm
Massa leeg 1.840 kg
Laadvermogen 535 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.100 kg / 750 kg
Banden215/65WR16Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,4 s (fabrieksopgave: 7,4 s)
Acceleratie 80-120 km/h in D -s

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum