BMW 535d Touring High Executive (2008)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 535d Touring High Executive |
---|---|
Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 103.572 km |
KM-stand laatst | 151.383 km |
Koning onder de diesels
- 106.023 km
De ware autoliefhebber - waartoe ik mijzelf reken - is altijd op zoek naar de heilige graal in autoland. Zo'n bovenaardse auto moet bloedsnel zijn, weinig brandstof verbruiken, een bochtenridder zijn maar ook als cruiser kunnen dienen om in alle rust kilometers te verslinden, aan het asfalt plakken maar toch comfortabel zijn, dus geen stuiterbak, veel interieurruimte hebben zodat ook de spullen van de bouwmarkt vervoerd kunnen worden, alle opties bevatten die je maar kunt bedenken. U zal zeggen: een vat vol tegenstrijdigheden, zo'n auto bestaat niet. Toch wel: de BMW 535d HE Touring.
Mijn vorige auto was een BMW 525i sedan handgeschakeld uit 2007 waarover ik reeds een uitvoerige review heb geschreven. Over deze auto was ik zeer enthousiast maar ik miste toch een aantal zaken. De belangrijkste was het gemis van een automaat. Een dergelijk type auto vraagt mijns inziens toch echt om een automaat. Andere zaken waren: geen neerklapbare achterbank (erg onpraktisch) en geen stoelgeheugen (mijn vrouw rijdt er soms ook in en moet de hele zaak dan grondig verstellen). Bij toeval liep ik tegen een prachtige BMW 535d HE Touring uit 2008 aan. Ik was bij mijn BMW dealer (NobraCars in Uden) om de winterbanden van mijn 525i te laten verwisselen voor zomerbanden toen ik de 535d in de showroom zag staan. De verkoper zag mijn belangstelling en nodigde mij uit voor een proefrit die ik niet kon weerstaan. Het vervolg zal u duidelijk zijn: de 525i werd ingeruild voor de 535d. De auto kostte 51.925 euro inclusief afleveringskosten, een nieuw te monteren trekhaak en 2 jaar garantie. De nieuwprijs bedroeg 110.919 euro berekend op basis van de BPM zoals vermeld op het kentekenbewijs.
Opties:
Het betreft een High Executive (HE) uitvoering die veel opties aan boord heeft. Ik ga hier niet de gehele lijst opsommen (liefhebbers kunnen de opties van de HE uitvoering op de BMW site terugvinden). Naast de talrijke HE opties zijn de volgende extra opties nog aanwezig:
M aerodynamica pakket
Panoramadak
Buitenspiegels elektrisch inklapbaar
18-inch velgen
Active Steering
Alarmsysteem klasse 5
Grootlicht assistent
Head-up display
Bluetooth telefoonvoorbereiding
HiFi actief luidsprekersysteem (10 luidsprekers)
Merino leder
Keyless-go
Van alle opties vind ik de volgende zeer nuttig:
Active steering: geeft bij hogere snelheden een minder nerveus stuurgedrag dan de 525i die deze optie niet had.
Head-up display: ik dacht eerst dat dit een gimmick was maar ik ben er nu bijzonder enthousiast over.
Stoelgeheugen: zie mijn eerdere opmerking.
Comfortstoelen: al veel geroemd in de autovakbladen en terecht zoals ik uit eigen ervaring kan zeggen. De elektrische verstelmogelijkheden zijn legio.
Een waarschuwend woord over het alarmsysteem. Veel verzekeringen (waaronder de mijne) eisen alarmklasse 4 of 5 (track and trace) voor auto's met een nieuwwaarde van meer dan 75000 euro en jonger dan 5 jaar. Dit houdt ook in dat een abonnement op een alarmcentrale dient te worden afgesloten (kosten ongeveer 300 euro per jaar).
Exterieur:
Of men het model wel of niet mooi vindt blijft altijd een subjectieve zaak. Zelf vind ik de E61 Touring een fraai ogende wagen. Overigens heb ik nooit begrepen waarom veel mensen de achterkant van de E60 sedan (de "Bangle butt") zo lelijk vonden, want ik vind 'm schitterend (eigenlijk veel spannender dan die van de F10).
Interieur:
Hierover kan ik kort zijn: hoogwaardige materialen, afwerking top, knoppen op de juiste plek. De iDrive vraagt enige gewenning door zijn vele mogelijkheden waarvan je lang niet alles nodig hebt. Verder een prima systeem dat veel bekritiseerd is maar mijns inziens onterecht. Het geluid voldoet uitstekend maar zoals in een eerdere review al opgemerkt ben ik geen echte car-hifi freak. De navigatie werkt gemakkelijk en snel zoals dat ook het geval was in mijn 525i. De Touring kan snel worden omgebouwd tot een bestelwagen: achterstoelen neerklappen, hoedenplank eruit en inladen maar. De luchtvering achter met automatische niveauregeling zorgt ervoor dat ook bij zware belading de wagen niet doorzakt.
Rijden:
Nu komen we bij het meest boeiende gedeelte van deze review: hoe rijdt ie nou?
Comfort:
Het comfort is als je van een BMW gewend bent en kan het best omschreven worden als stevig-comfortabel. Het langzaam-comfort is niet het beste in zijn klasse. Daar wint duidelijk de Mercedes E-klasse zoals ik in een proefrit met een E220 CDI zelf ervaren heb. Echter gaat het harder dan worden alle wegoneffenheden glad gestreken en ligt de wagen als een blok op de weg. Hier wint de BMW het weer van de Mercedes qua stabiliteit. Overigens praten we hier wel over comfort in de executive klasse (E-segment) en als ik het langzaam-comfort wat minder noem is dat altijd nog stukken beter dan dat van kleinere wagens.
Toen ik met de 535d een proefrit ging maken was mijn angst dat de 18-inch wielen de wagen minder comfortabel zouden maken dan mijn 525i op 17-inch wielen. Het tegendeel was waar: de 535d voelde iets comfortabeler aan dan mijn 525i ondanks de grotere wielen onder de 535d. Dit kan de volgende oorzaken hebben: 1) men zegt dat BMW het onderstel van de LCI modellen (= Life Cycle Impulse = facelift van februari 2007) iets soepeler heeft afgesteld wegens aanhoudende kritiek op de rijkwaliteit, 2) het grotere gewicht van de 535d (1735 kg vs. 1450 kg leeggewicht), 3) luchtvering achter op de Touring. Bepalend voor het comfort zijn zeker de runflat banden waar al veel over is geschreven in zowel positieve als negatieve zin. Ik vind het veiligheidsaspect doorslaggevend en neem het comfortverlies maar op de koop toe. Overigens heeft BMW het onderstel afgesteld op basis van runflat banden. Ik ben bang dat het weggedrag negatief wordt beinvloed wanneer je de runflats vervangt door gewone banden (iets wat mijn dealer beaamt).
Interessant is de vergelijking met een F10 525d (204 pk, 450 Nm, 0-100 km/uur in 7.2 sec) waarin ik ook uitvoerig heb proefgereden. Het betrof een uitvoering op 19-inch wielen met sportonderstel waarvan ik vermoedde dat dit spijkerhard zou zijn. Niets van dat alles: de rijkwaliteit was vergelijkbaar met die van mijn 535d. Wel duidelijk merkbaar was het verschil in pk's van de 525d en 535d: zoals te verwachten reageert de 535d feller op gaspedaalbewegingen dan de 525d.
Weggedrag:
Ondanks dat de 535d een grote auto is, heeft hij geen moeite met bochtige binnenwegen (natuurlijk niet zo speels als bijv. een Golf GTI welke ik twee jaar heb gereden). De koets blijft mooi vlak in snel genomen bochten. Het bochtenwerk ging met de 525i toch net iets soepeler hetgeen te wijten is aan het gewichtsverschil tussen de 525i en de 535d. Op de duitse Autobahn bij hoge snelheden loopt de auto als op rails wat een geruststellend gevoel geeft. Door de active steering zijn veelvuldige kleine stuurcorrecties niet nodig. Cruisen op 200 km/uur gaat daarom in alle rust en er is dan nog ruim voldoende vermogensreserve om te versnellen. De Autobahn bevat soms slechte stukken wegdek maar de koets geeft geen krimp bij dit soort hoge snelheiden (geen gezwabber of gedein). Hier merkt men dat de ietwat straffe vering en prima demping zijn vruchten afwerpt. De grote geventileerde schijfremmen zijn ruimschoots op hun taak berekend. Een lichte pedaaldruk bij 200 km/uur geeft direct een geruststellende vertraging. De remschijven van de 535d E61 zijn ook iets groter bemeten dan die van de 530d E61: 348 mm voor, 345 mm achter voor de 535d en 324 mm voor, 320 mm achter voor de 530d. Om deze reden is 17 inch ook de kleinste wielmaat die op de 535d past.
Motor:
Het pronkstuk van deze auto: een twin-turbo diesel van 3 L met een vermogen van 286 pk en een koppel van 580 Nm bij 1750 tpm. Dat belooft feest en dat is het ook. De trekkracht lijkt niet op te houden. Bij een kick-down op bijv. 150 km/uur schiet de wagen nog als een speer vooruit. Ook de acceleratie vanuit stilstand is indrukkendwekkend (0-100 km/u in 6.5 sec) maar minder van belang in het dagelijks verkeer. Daar is de grote trekkracht bij het inhalen een waar genot, bijv. van 80 naar 120 km/uur gaat moeiteloos in luttele seconden. De diesel laat zich zeer ontspannen rijden: bij 120 km/uur snort de diesel zachtjes met 1700 tpm. Wil men power, dan is dat à la minute voorhanden. De 6-traps automaat schakelt vloeiend al vroeg op naar een hogere versnelling zodat het toerental laag blijft. Dit kan ook gemakkelijk door het enorme koppel dat reeds bij lage toerentallen beschikbaar is. Dit gedrag levert een uitermate ontspannen manier van rijden op. Er is ook geen aanrijzwakte van deze automaat te bespeuren, iets waar Mercedes automaten last van kunnen hebben. Ik heb twee jaar met DSG als automaat gereden in een VW Golf GTI V maar de BMW automaat doet niet onder voor de DSG die door velen toch als de beste onder de automaten wordt beschouwd. In de sportstand wordt er verder in de versnellingen doorgetrokken of eerder teruggeschakeld maar strikt nodig vind ik de sportstand niet. Er is bij lage toerentallen zoveel koppel voorhanden dat ver doortrekken in de versnellingen absoluut niet nodig is om snel te accelereren. De automaat kan ook handmatig worden geschakeld maar dat doe ik eigenlijk nooit (deed ik ook niet in mijn GTI met DSG).
Verbruik:
Over 2351 km heb ik 173.62 L diesel verbruikt hetgeen neerkomt op 1:13.5. (1695 km Nederland met 100-120 km/u, 280 km Duitsland (200+ km/u), rest stadsritten. Een keurig verbruik voor zo'n krachtpatser. Ik rij ongeveer 20000 km per jaar wat waarschijnlijk iets te weinig is uit kostenoogpunt om diesel te rijden gezien de hoge wegenbelasting voor diesel in Nederland. Maar aan de andere kant als men een benzine motor met vergelijkbare prestaties qua vermogen en koppel wil (bijv. een E60 540i V8 306 pk/390 Nm, gemiddeld verbruik 1:9) wordt het rekensommetje anders. Zo beschouwd ligt het omslagpunt al bij 13000 km per jaar. Los van het feit of het nu wel of niet economisch is om diesel te rijden, de meerkosten heb ik er graag voor over om in een dergelijke auto te kunnen rijden. Over olieverbruik kan ik nog weinig overzeggen omdat ik de auto daarvoor nog te kort in bezit heb.
Kosten:
Het moge duidelijk zijn dat een dergelijke auto niet goedkoop is zowel in aanschaf als in verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Zoals eerder gememoreerd is een abonnement op een alarmcentrale t.b.v. de verzekering ook een kostenverhogende post. Het brandstofgebruik mag laag genoemd worden voor een dergelijk type auto (gemiddeld 1:13.5).
Minpunten:
Het viel niet mee er een paar te verzinnen. Met drie passagiers op de achterbank is het voor de middelste passagier minder comfortabel door de brede cardantunnel in het midden van de achtervloer (inherent aan achterwielaandrijving) alhoewel de achterbank ruim genoeg is. In het drukke stadsverkeer is de auto door zijn grootte niet erg praktisch; wie veel stadsritten moet maken kan beter uitkijken naar een handzamer formaat. In het dagelijks verkeer zou je met wat minder vermogen prima uit de voeten kunnen komen zoals bijvoorbeeld met een F10 520d die lovende kritieken in de autopers ontvangt. Zou ik een splinternieuwe F10 5-serie overwegen, dan zou ik zeker de 520d gaan proefrijden.
Problemen:
Tot op heden geen maar ik heb de auto nog maar kort in bezit.
Conclusie:
De 535d is de koning onder de diesels. Met de komst van de F10 535d (300 pk/600 Nm) zou men kunnen zeggen: "De koning is dood, leve de koning". Maar voor mij is de koning nog lang niet dood en ik geniet van iedere km die ik met deze auto rijd.
Update na 14000 km
- 117.854 km
Na ruim 14000 km is het tijd voor een update. Oliepeil blijft op maximum staan. Brandstof verbruik in Nederland blijft 1:13 tot 1:14 op de buitenweg. Dus keurige waarden. Met verbruik in de stad heb ik geen ervaring omdat de auto bijna alleen op de buitenweg wordt gebruikt. Verder kraakt of rammelt er werkelijk niets aan deze auto. We zijn met deze auto in Duitsland op vakantie geweest waarbij veel Autobahn kilometers zijn gemaakt. Hier komt de 535d pas goed tot zijn recht met kruissnelheiden tussen de 180 en 200 km/u. Intussen liggen er 17-inch run-flat winterbanden op die een vergelijkbare rijkwaliteit geven als mijn 18-inch run-flat zomerbanden. Wel heb ik het idee dat de winterbanden een wat hoger afrolgeluid geven. Inmiddels heb ik de standkachel eens uitgeprobeerd. Werkt uitstekend. Aangezien mijn auto altijd in de garage staat, zal ik de standkachel niet vaak gebruiken. Staat de auto altijd buiten is dit een ideale optie in de winter: een half uur voor vertrek laat men de kachel automatisch aanslaan en men kan 's-morgens zonder krabben in een verwarmde auto wegrijden. Verder kan ik melden dat de regensensor in de LCI versie (5-serie modellen na maart 2007) aanzienlijk beter werkt dan in de pre-LCI versie.
Wat valt in positieve zin op? 1) Een fenominale koersstabiliteit zelfs bij flinke wind. De wagen loopt als op rails en er zijn weinig stuurcorrecties nodig. 2) een prettig lange actieradius van 800-900 km. 3) de trekkracht blijft me verbazen zeker bij tussenacceleraties waarbij er weinig auto's zijn die dit kunnen bijhouden. 4) de snelheid waarmee bochten kunnen worden genomen en de stuurprecisie blijven een feest. 5) Ik zou de head-up display niet meer willen missen.
Wat valt in negatieve zin op? 1) De vaste lasten (verzekering en belasting) zijn hoog. Dit wist ik natuurlijk voordat ik eraan begon maar toch. 2) Op korte oneffenheden reageert de koets een beetje houterig. Dit voelt niet echt comfortabel aan. Naarmate de snelheid toeneemt, heb je hier minder last van. Daarentegen over wat langere oneffenheden zoef je heel comfortabel heen zonder deinen of zwabberen. Ook verkeersdrempels worden comfortabel genomen uiteraard met aangepaste snelheid. 3) manoeuvreren in parkeergarages is geen onverdeeld genoegen met deze forse wagen (waarom zijn in Nederland die parkeervakken altijd zo klein?).
Mankementen: een paar kleine dingen die keurig onder garantie in orde zijn gemaakt.
Het bagagenetje aan de cardantunnel rechtsonder voor zat los (nieuwe beugeltjes gemonteerd), de afstandsbediening van de standkachel werkte niet (opnieuw ingelezen) en er bleef een CD hangen in de CD-wisselaar (nieuwe CD-wisselaar gemonteerd).
De 535d is geen nerveuze wagen: je kunt er heerlijk ontspannen veel kilometers mee maken en uitgerust weer uitstappen. Aan de andere kant kan de 535d zich als heuse sportwagen ontpoppen: bloedsnel met een fantastische wegligging. Een auto met twee gezichten dus. Met de huidige trend van down-sizing waar ook BMW driftig aan meedoet voel je je langzamerhand in gezelschap een beetje opgelaten als je zegt in een drie-liter motor met 286 pk rond te rijden. Toch hoop ik dat dit soort motoren nog lang blijft bestaan maar ik vrees het ergste.
Update na 25672 km
- 129.244 km
In maart 2012 heeft de auto een APK gehad. De linker spoorstang had enige speling. De auto zou hiermee nog wel goedgekeurd kunnen worden maar NobraCars heeft onder garantie toch een nieuwe spoorstang gemonteerd. Keurig. Verder bij deze APK geen bijzonderheden. Alhoewel het hier een review van een BMW betreft, is het wellicht voor de lezers informatief om iets te vertellen over mijn ervaring met de Mercedes E-klasse (W212). Deze auto wordt beschouwd als de grote concurrent van de BMW 5-serie. Een oude wijsheid luidt: sportief = BMW en comfortabel = Mercedes. Tegenwoordig is dit allemaal niet meer zo zwart-wit: de nieuwe BMW 5-serie (F10/F11) is comfortabeler geworden en de nieuwe Mercedes E-klasse (W212) sportiever. Om het comfort van Mercedes zelf een keer te ervaren ben ik in de gelegenheid geweest een Mercedes E500 Elegance (okt. 2010) uitvoerig te kunnen proefrijden. De E500 uit 2010 op 17-inch velgen heeft een V8 motor (5,5 L) met 387 pk en 530 Nm bij 2800 tpm en is standaard uitgerust met Airmatic (luchtvering) die twee standen kent (Comfortabel en Sportief). De V8 is een al wat oudere atmosferische benzinemotor zonder turbo’s of compressor’s. Ik heb twee proefritten gemaakt op twee verschillende dagen van respectievelijk een half uur en ruim een uur. Mijn eerste indruk bij de eerste proefrit was:“Wow, wat rijdt dit comfortabel! De V8 is een dijk van een motor maar de respons op het gaspedaal is duidelijk wat minder dan bij mijn 535d hetgeen absoluut niet bezwaarlijk is omdat de Mercedes uitnodigt tot ontspannen cruisen. Bij de tweede proefrit had ik ook mijn vrouw mee laten rijden als passagier en bewust snelwegen uitgezocht met een wat ongelijk oppervlak (die zijn er in Nederland toch echt nog wel). Na een half uur rijden merkte mijn vrouw op dat ze de wagen toch wel wat vond deinen en een onprettig gevoel in haar maag kreeg. Overgeschakeld naar de stand S (Sportief) die een lichte verbetering gaf met betrekking tot het deinen maar we misten beiden het strakke rijgedrag van onze BMW. Na een uur rijden wisten we het allebei: dit gaat het niet worden. Grappig hoe subjectief het begrip comfort is: de een vindt het comfort van de E500 onovertroffen en de ander geeft de voorkeur aan een strakker onderstel. Ook opmerkelijk is dat ik het eerste half uur de wagen aangenaam confortabel vond maar na een uur last van het deinen begon te krijgen wat niet meer als comfortabel werd ervaren. Vering en demping van een auto zijn zeer bepalend voor het rijgedrag. Mijn proefrit met de E500 heeft me duidelijk gemaakt dat BMW en Mercedes daar verschillende opvattingen over hebben. Om uit te vinden welke rijgedrag het best bij je past, is uitgebreid proefrijden een noodzaak zoals ik nu zelf heb ervaren. Ook verschillende typen wegdek moeten worden bereden om het gedrag van de auto te testen. Conclusie na de proefrit met de E500: de 535d mag blijven.
Update na 41038 km
- 144.610 km
De afgelopen periode is niet geheel zonder problemen verlopen. Rijdend op de A2 viel plotseling alle trekkracht weg; een kick-down joeg de toerenteller wel omhoog maar er gebeurde niet veel. Gelukkig kon ik nog normaal met de auto rijden, maar heb toch mijn reis afgebroken en de auto naar de garage gebracht. Het euvel bleek een scheurtje in het inlaatspruitstuk te zijn alsmede een lekkende turboslang. Dit is keurig onder garantie gerepareerd. Hierna leek alles weer normaal te functioneren maar ik had toch het gevoel dat de trekkracht bij lagere toeren te wensen overliet. Misschien wennen dacht ik in eerste instantie maar na enkele weken heb ik de garage toch hierna laten kijken. Er werd inderdaad een storingsmelding uitgelezen. Het euvel bleek een loszittende tule van een turboslang. Na reparatie reed de auto weer als vanouds, d.w.z. subliem. Olieverbuik is nul en het brandstofverbruik blijft rond de 1:14 tot 1:15 in Nederland bij legale snelheden. Verder is alles nog rammelvrij behalve op een zeer hobbelig wegdek hoor je de hoedenplank wat klapperen. Welke minpunten heb ik geconstateerd na twee en een half jaar gebruik? De 535d E61 is een grote auto die in de stad onhandig is met name in krappe parkeergarages. De vaste lasten (verzekering, belasting, onderhoud) zijn hoog. Bochtige landweggetjes met hoge snelheid nemen is eerder weggelegd voor kleinere BMW's (bijv. 1-serie) met krachtige motoren, die veel agieler zijn. De comfortstoelen zitten fantastisch (ik ben nog geen autostoelen tegengekomen die beter zitten) maar nemen door hun grootte nogal wat beenruimte weg voor de achterpassagiers.
Op vakantie zijn we met de auto naar Praag gereden. Op de Duitse Autobahn was het genieten: hier komt de 535d echt goed tot zijn recht. Dan pas merk je hoe goed het onderstel is ondanks dat het niet adaptief is. Met kruissnelheden van 170-180 km/uur rijdt de auto als op rails en niets brengt de auto uit balans. Ik heb geen sportonderstel (bewust niet gekozen) en vind de mix tussen comfort en wegligging zeker bij hogere snelheden ideaal. Na enkele honderden kilometers Duitse Autobahn vraag je je wel eens af wat het nut van een snelle auto in Nederland is met al zijn traject controles, flitspalen en stiekem in de bosjes verscholen meetapparatuur.
Ik heb overwogen te vernieuwen en te "downsizen" omdat de inruilprijs nu nog interessant is en we de ruimte van een 5-serie niet nodig hebben. Een nieuwe 1-serie (125d) komt in aanmerking. Ik maak eigenlijk te weinig kilometers (ong. 20.000 km/jaar) voor een diesel maar zou toch weer een diesel kiezen vanwege het relaxte rijgedrag (veel koppel onderin en grote actieradius). Maar ieder keer als ik in de 535d stap geniet ik van de souvereine 6 cylinder en het comfortabele cruisen dat toch alleen een 5-serie kan bieden. Ik vrees dat ik dat erg zal missen in een 1-serie. Daarom doe ik vooralsnog geen afstand van de 535d onder het motto "een hobby mag wat kosten".
Update na 47811 km
- 151.383 km
De afgelopen periode is er niets bijzonders te melden. De 535d heeft zich een betrouwbare metgezel getoond. Waarom dan een update?
Als alles volgens planning loopt nemen mijn 535d en ik half juli afscheid van elkaar. Al enige tijd liep ik rond met het idee te gaan vernieuwen. Niet dat de 535d niet beviel, integendeel, maar in zes jaar tijd is er in de autotechniek nogal wat gebeurd. Daarbij mag de onderstelafstemming voor mij toch wel wat soepeler dan in mijn huidige 535d E61 omdat handling bij mij niet op de eerste plaats staat. Verder zou een maatje kleiner ook een optie zijn omdat we meestal met z'n tweeën in de auto zitten. Gezien mijn kilometrage van ongeveer 18-20 tkm/jaar lijkt benzine meer aangewezen dan diesel. Dus op zoek naar een BMW of Mercedes in het D-segment (andere merken komen niet in aanmerking voor mij maar dat is natuurlijk persoonlijk). Je komt dan uit op de BMW 3-serie of de Mercedes C-Klasse. Deze laatste is pas ingrijpend vernieuwd en heeft lovende reviews ontvangen. Ik was in de gelegenheid een Mercedes C200 Avantgarde (benzine) uitvoerig proef te rijden. Ik moet zeggen: dat beviel uitstekend qua weggedrag. Bovendien een fraai interieur. De 7G-tronic automaat reageert wat trager dan mijn oude 6-trapsautomaat in de 535d maar hinderlijk vond ik dat niet. Motorisch kun je natuurlijk een 535d niet vergelijken met een C200. Dit was mijn eerste kennismaking met downsizing en ik moet zeggen dat de 2-L benzine-turbo prachtig gedempt overkwam in het interieur en mooi regelmatig loopt. Tussenacceleraties vragen wel flink intrappen van het gaspedaal waarbij de motor zich zeer nadrukkelijk laat horen. Mijn interesse zou uitgaan naar een C250 maar die was in maart nog niet te bestellen. De verkoper zou contact met mij opnemen als dit wel het geval was. Inmiddels is het april en de C250 staat al enige tijd in de configurator op de MB-site maar ik hoor niets meer van de verkoper. Willen ze daar geen auto's verkopen?
Vervolgens op naar mijn BMW-dealer (NobraCars in Uden). Mijn interesse ging uit naar een 328iA xDrive Sedan. De verkoper die mij al jaren kent keek mij eens aan en zei: Ga nou toch eens in een 5-serie rijden voordat we over een 3-serie gaan praten. Er was op dat moment een 518d met standaard-onderstel beschikbaar om proef te rijden. Na de eerste kilometers was het mij duidelijk: het moet weer een 5-serie worden en het moet weer een diesel zijn. Waar alle autojournalisten het over eens waren heb ik nu zelf ook geconstateerd: de F10 rijdt een pak confortabeler dan een E60. Ongelooflijk hoe fijn dat standaard-onderstel aanvoelt: niet te zacht en niet te hard. Alhoewel de motorisatie van de 518d in Nederland echt wel ruim voldoende zal zijn, wilde ik toch een trapje hoger naar de 520d die lovende kritieken ontvangt in de autopers. De verkoper adviseerde mij voorzichtig toch nog een stapje hoger te gaan om het verschil met mijn huidige 535d niet al te groot te maken. Zo gezegd zo gedaan. Maandag 14 april was de bestelling van een 525dA xDrive Sedan geplaatst. Bijna alle te verkrijgen opties zijn gekozen behalve Night Vision en een Panoramadak (heb ik nu wel maar gebruik het nooit). Levering eind juni.
Thuis gekomen zat ik nog na te genieten van mijn bestelling. Toch knaagde er iets: zou ik mijn 6-cylinder niet gaan missen? De twinturbo 4-cylinder van de 525d is een moderne machine die in de autopers uitstekende reviews krijgt. Uiteindelijk na veel gepieker en een slapeloze nacht woensdagochtend vroeg gebeld of ik mijn bestelling nog kon wijzigen. Dat kon gelukkig nog en het is een 530dA xDrive Sedan geworden met hetzelfde optiepakket (alleen dynamic damper control is adaptive drive geworden). Levering midden juli. Na de nodige kilometers met deze wagen zal ik hier een review plaatsen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Had je deze auto's al gezien?

BMW 520i Automaat Leer/Xenon/Navigatie
- 2010
- 254.697 km

BMW 5-serie Touring 523i Business Line Sport M Pakket Leer Xenon Navi Stoelverw. 18”LM Trekhaak
- 2010
- 285.658 km

BMW 5-serie Touring 525i E61 Facelift Executive | Youngtimer | 218 pk | Leer | Navi | 18 inch | Xenon | Trekhaak | Stoelverwarming | Cruise-control | Climate control | 6 cilinder | ➡️
- 2007
- 239.210 km