BMW 525d Touring (2007)

Dynamisch en behaaglijk

BMW 525d Touring
Een stationwagon is al generaties lang niet meer een werkpaard pur sang, hij doet het ook goed als representatief vervoermiddel. Bij BMW 5-serie Touring merk je alleen als je achterom kijkt dat je met een maatje meer op pad bent, voor het overige zijn het gewoon behaaglijke automobielen.

BMW heeft in München de hele 5-serie tegen het licht gehouden en waar nodig verbeterd. Dat betekent dat er veel dingen zijn aangepast, maar dat je daar in de praktijk eigenlijk niet direct iets van merkt. Alleen met een kennersoog kun je een paar kleine verschillen waarnemen: zo heeft de luchtinlaat onder de bumper een iets
andere vorm en zijn de achterlichtunits voorzien van LED-knipperlichten. Technisch is er veel meer veranderd, zo ook de motor in de 525d. Dat is niet meer een 2,5-litermotor, maar een 3,0-liter. Ten opzichte van de oude 525d is 't vermogen dan ook flink gestegen, van 177 naar 197 pk. En dat van de oude 3,0-liter? Dat was eerst 231 pk en is nu nipt gestegen tot 235 paarden. Overigens is ook het vermogen van de krachtigste 3,0-liter diesel (onder de kap van de 535d met twee turbo's) gestegen en wel van 272 naar 286 pk. Er zijn nu dus drie versies met een 3,0-literdiesel.
Na het openen van het als een kluisdeur aanvoelende portier kom je in de BMW wat lager terecht, althans ten opzichte van stuur en dashboard. De zitpositie is iets meer
onderuit, neigt een beetje richting racewagen. Het dashboard, de middenconsole en de tunnel omsluiten je als in een cockpit. Behalve het stuurwiel en de pedalen zijn twee andere belangrijke bedieningsorganen de joystickvormige keuzehendel en de grote iDrive-knop. Het iDrive-systeem is niet onlogisch, maar vraagt wel om een vaste hand: je moet nogal trefzeker zijn. Liever hadden we in de gefacelifte 5 dezelfde aanraken-is-nog-net-geen-zet-knoppen uit de nieuwe X5 gezien.


iDrive
BMW presenteerde iDrive ooit als dé oplossing om 't dashboard overzichtelijk te houden, maar in de grote strijd om zoveel mogelijk knoppen van het dashboard te elimineren, lijken stuur en stuurkolom het kind van de rekening: een batterij aan toetsen en hendels voor functies die voorheen gewoon op een paneel zaten, kun je nu bedienen zonder je handen van het stuur te halen. Overigens heeft BMW wel de meest logische posities aan de stuurkolom gevonden voor de hendels van cruisecontrol en richting-aanwijzers. Laatstgenoemde zit boven, de automatische snelheidsregeling onder.
Achter in de grote stationcar kun je ongeveer even comfortabel zitten als voorin. Op de achterbank zit je net als voorin lekker diep weggezakt. Het gebruikte materiaal in de BMW voelt hoogwaardig aan. De interieurafdeling heeft de bekleding van de portieren onder handen genomen. Het gevolg is dat de knoppen van de elektrische ruitbediening nu wat beter onder handbereik zitten en het geheel er ook iets hoogwaardiger uitziet (de oude knoppen zaten op een vrij goedkoop ogend paneeltje).
BMW's staan bekend om hun rijdynamiek. De opgefriste 5-serie vormt daarop geen
uitzondering. Nog steeds weet hij de concurrentie op dit vlak achter zich te houden en van gezapigheid is absoluut geen sprake. De directe besturing van de 5-serie is
helemaal goed, alhoewel je op lange afstanden soms wat minder communicatie zou willen. De BMW reageert net iets spontaner op commando's van het gaspedaal dan de motoren van sommige concurrenten. Bij de BMW moet je bij het tanken goed opletten dat je niet per ongeluk benzine in de tank giet, zo gladjes draait die motor z'n rondjes.

Signalement

Merk Bmw
Model 525d Touring
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 6 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 62.605

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 6-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.993 cc
Maximaal vermogen 145 kW / 197 pk bij 3.750 tpm
Maximaal koppel 400 Nm bij 1.300 tpm
Inhoud brandstoftank 70 l
Lengte / breedte / hoogte 4.843 mm / 1.846 mm / 1.491 mm
Wielbasis 2.886 mm
Massa leeg 1.665 kg
Laadvermogen 625 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.000 kg / 750 kg
Banden225/55R16Prijzen
Topsnelheid 232 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,6 s (fabrieksopgave: 7,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 2,8 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 6,0s
Brandstofverbruik 6,6 l/100km
CO2-uitstoot 176 g/km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum