BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie TouringBMW 3-serie Touring

Gebruikersreview

BMW 330i Touring (2024)

Uitvoering330i Touring
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2026

BMW 330i

BMW 330i Touring M Sport Pro (G21) – Thuiskomen bij BMW

Soms komt een auto precies op het juiste moment in je leven. Voor mij is dat de BMW 330i Touring M Sport Pro uit 2024 geworden. Inmiddels heb ik de auto vijf maanden in bezit en staat de teller al op ruim 15.000 kilometer. Dat zegt eigenlijk alles. Ik gebruik de auto intensief, zowel zakelijk als privé, waardoor ik hem onder vrijwel alle omstandigheden heb leren kennen. Ondanks alle kilometers stap ik nog steeds iedere dag met een glimlach in. Sterker nog: ik kijk nog altijd even achterom als ik hem parkeer.

De aanschaf van deze BMW viel samen met een bijzondere periode in mijn leven. Op mijn 26e ben ik vader geworden. Ineens kijk je anders naar auto’s. Natuurlijk wilde ik nog steeds iets rijden waar ik als autoliefhebber blij van word, maar de auto moest ook praktisch zijn, veilig aanvoelen en voldoende ruimte bieden voor een jong gezin. Ik zocht geen compromis tussen verstand en emotie; ik wilde een auto die beide wist te combineren.

BMW is bovendien geen onbekend merk voor mij. Mijn eerste BMW was een 120d, gevolgd door een 118i. Twee totaal verschillende auto’s, maar allebei hadden ze dat typische BMW-karakter waardoor autorijden nét iets specialer wordt. De directe besturing, de balans van het onderstel en het gevoel dat de auto echt met je samenwerkt, zijn dingen die me altijd zijn bijgebleven. Misschien wist ik toen al dat ik ooit weer bij BMW zou uitkomen.

Na die twee BMW’s stapte ik over in een Skoda Karoq 1.5 TSI Sport Business uit 2021. Dat was overigens geen auto die ik zelf had samengesteld. Het was een leaseauto die al door mijn voorganger was uitgezocht, waardoor ik hem eigenlijk cadeau kreeg. Achteraf bleek dat absoluut geen straf. Integendeel zelfs.

De Karoq is een ontzettend fijne auto. Comfortabel, ruim, praktisch en rijk uitgerust. Voor gezinnen of mensen die vooral comfortabel van A naar B willen rijden is het een uitstekende keuze. Ik heb er met veel plezier in gereden en hij heeft me nooit teleurgesteld. Toch bleef er altijd iets knagen. Misschien juist omdat ik wist hoe een BMW rijdt. De Karoq deed alles goed, maar hij wist me nooit echt enthousiast te maken. Autorijden werd steeds meer een manier om ergens te komen, terwijl ik juist weer wilde genieten van iedere rit.

Toen ik een nieuwe auto mocht uitzoeken, wist ik één ding zeker: ik wilde graag terug naar BMW.

De volgende keuze was de carrosserievorm. Veel mensen denken dat je als jonge vader automatisch een SUV nodig hebt, maar daar ben ik inmiddels volledig van teruggekomen. Ik wist vrijwel direct dat het een Touring moest worden. De G21 biedt verrassend veel ruimte en combineert dat met de rijeigenschappen waar de 3-serie zo bekend om staat.

In de praktijk blijkt de Touring zelfs bijna net zo bruikbaar als mijn oude Karoq. De kinderwagen, luiertas en alle andere spullen die je als jonge ouders standaard meesleept passen zonder problemen achterin. Tegelijkertijd voelt de auto lager, sportiever en veel dynamischer aan dan een SUV. Voor mij is dat de ideale combinatie.

Daarna kwam de keuze voor de motorisering. Al snel wist ik dat het, als het financieel haalbaar was, de 330i moest worden. De 320i is zonder twijfel een uitstekende motorisering en voor veel mensen waarschijnlijk meer dan voldoende. Toch voelde hij voor mij net iets te bescheiden. Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik achteraf waarschijnlijk steeds zou denken: had ik toch maar voor de 330i gekozen. Omdat ik van plan ben deze auto jarenlang te rijden, wilde ik die twijfel vanaf het begin uitsluiten.

Ook de 330e heb ik serieus overwogen. Voor veel mensen is dat een logische keuze, zeker met de huidige fiscale voordelen. Toch sprak hij mij persoonlijk minder aan. Door het accupakket voelt de auto voor mijn gevoel wat zwaarder aan en miste ik juist dat speelse karakter dat ik zocht. De 330i voelde simpelweg lichter, directer en meer zoals een BMW voor mij hoort te rijden.

Uiteraard heb ik ook naar de M340i gekeken. Dat blijft een fantastische auto en misschien ooit nog eens een droom voor later. Op dit moment lag hij echter boven mijn budget. Daarnaast gebruik ik de auto ook zakelijk. Persoonlijk vind ik de 330i daarin precies de juiste balans bieden. Sportief, snel en bijzonder, zonder overdreven te zijn.

Mijn uitvoering is uitgevoerd in Saphir Schwarz metallic met een cognac lederen interieur. Wat mij betreft één van de mooiste combinaties die BMW levert. Het zwarte exterieur oogt stijlvol, tijdloos en sportief, terwijl het cognackleurige interieur de auto een warme en luxe uitstraling geeft. Zelfs na vijf maanden stap ik nog steeds met plezier in wanneer ik de deur open.

Daarnaast is de auto vrijwel volledig uitgerust. Het M Sportpakket Pro, het M Sportonderstel, de 19 inch 791 M-velgen, rode M Sportremmen en de Shadow Line-details geven de auto precies de uitstraling die ik zocht. Tegelijkertijd zorgen het panoramadak, Harman Kardon-audiosysteem, Blind Spot Assistant, BMW Live Cockpit Plus, Curved Display, Travel Pack, adaptieve LED-verlichting en de uitgebreide ConnectedDrive-functies ervoor dat de auto iedere dag ontzettend comfortabel aanvoelt.

Het Hifi plus-audiosysteem is misschien wel één van mijn favoriete opties. Ik zit veel op de weg en goede muziek maakt lange ritten simpelweg aangenamer. Ook de Blind Spot Assistant is een optie waarvan je pas merkt hoe prettig hij is als je hem iedere dag gebruikt. Het zijn misschien geen absolute must-haves, maar ze maken het totaalplaatje wel compleet.

De rode M Sportremmen verdienen ook een apart compliment. Ze remmen werkelijk als een beer. Krachtig, goed doseerbaar en ontzettend veel vertrouwen gevend. Zeker wanneer je veel snelwegkilometers maakt is dat een fijne gedachte.

Wat mij misschien nog wel het meest verraste, is hoe comfortabel deze BMW eigenlijk is. Ondanks het M Sportonderstel is de auto stiller en rustiger dan mijn Skoda Karoq. Vooral op de snelweg merk je hoeveel verfijnder de BMW is. Wind- en bandengeruis blijven mooi op de achtergrond en de auto voelt ontzettend stabiel aan. Dat geeft enorm veel rust tijdens lange ritten.

Ook het brandstofverbruik heeft mij positief verrast. Over de eerste 15.000 kilometer kom ik gemiddeld uit op ongeveer 6,8 liter per 100 kilometer. Gezien de prestaties van de 330i vind ik dat bijzonder netjes.

Onlangs moest mijn auto terug naar de dealer en kreeg ik tijdelijk een BMW 520i mee als leenauto. Dat was een mooie kans om beide modellen direct met elkaar te vergelijken. De 5-serie is zonder twijfel een fantastische reisauto. Nog comfortabeler, nog stiller en ontzettend luxe. Toch merkte ik al snel dat ik mijn eigen 330i miste. De 3-serie voelt lichter, directer en speelser aan. Omdat ik pas 26 jaar ben past dat karakter simpelweg beter bij mij.

De komende maanden staan er nog genoeg mooie ritten gepland. Waar ik misschien wel het meest naar uitkijk is onze wintersportvakantie naar Oostenrijk. We rijden traditiegetrouw ‘s nachts en ik kijk er enorm naar uit om de BMW tijdens zo’n lange rit echt aan het werk te zetten. Ik verwacht dat juist dan alle sterke punten samenkomen: de rust in het interieur, de fijne sportstoelen, het Hifi plus-audiosysteem en het comfort waarmee de auto lange afstanden aflegt.

Daarnaast staat er binnenkort ook nog een rit door Duitsland op de planning. Niet om onverantwoord hard te rijden, maar juist om eens te ervaren hoe de 330i zich voelt op de Autobahn. Ik ben benieuwd hoe ontspannen en stabiel hij blijft op hogere snelheden.

Na ruim 15.000 kilometer in vijf maanden kan ik eigenlijk maar één conclusie trekken. Voor mij is de BMW 330i Touring M Sport Pro de perfecte auto. Hij combineert de praktische bruikbaarheid van een gezinsauto met het rijplezier van een echte BMW. Hij is representatief genoeg voor zakelijke afspraken, comfortabel genoeg voor lange vakantieritten en sportief genoeg om iedere rit bijzonder te maken.

Misschien is dat wel het mooiste compliment dat ik de auto kan geven. Ook na 15.000 kilometer kijk ik nog steeds om wanneer ik hem parkeer. Dat gevoel heb ik bij geen enkele auto eerder gehad.