BMW 328i touring Executive (1997)
Uitvoering | 328i touring Executive |
Bouwjaar | 1997 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
Oud, maar nog lang niet verouderd
Vorig jaar (2020) stond deze E36 Touring te koop bij een vriend van mij. Vooraf werd ik al gelokt met een aantal foto's en de specificaties van deze toekomstige klassieker. Een Touring (station) uitvoering is al bijzonder, maar in combinatie met een 2.8 liter motor, een automaat, lederen bekleding met stoelverwarming, climate en cruise control, een boordcomputer en nog wat extra, wat minder zichtbare opties werd de verleiding wel heel groot. Deze is bovendien geïmporteerd vanuit Zwitserland en we weten hoe men daar met dure spullen om gaat: heel zorgvuldig.
De auto was heel standaard uitgevoerd verder, met de oranje knipperlichtjes, de standaard bumperset en 16 inch wielen. Het leuke aan deze auto's is, dat je ze heel snel een totaal andere look and feel kunt geven en zeker een 2.8 verdient een wat 'bruter' uiterlijk.
Dus dat heb ik wat veranderd met M-bumpers, witte (knipper-)lichten, verlagingsveren aan de voorkant en 17" velgen die eigenlijk onder de opvolger horen (E46) maar hier zeker niet misstaan.
De prestaties zijn bijzonder. Feitelijk is het dezelfde motor als de 325i maar door een aantal technische aanpassingen heeft de 328i hetzelfde aantal pk's (193), maar veel meer koppel onderin. Daarmee kun je steeds tot het gaatje gaan, maar ik rij zelf vrij beheerst en daarmee blijft ook het verbruik binnen de perken. Als het hard moet, kan dat, maar het hoeft niet constant.
De E36 is nog een van de laatste echte 'rijdersauto's', dus je bent helemaal zelf in controle. De stuurbekrachtiging werkt goed, maar je houdt zelf het gevoel en contact met de weg. Dat maakt snel en bochtig sturen mogelijk. Aan de andere kant is het wel een auto van 1997 en daar moet je je ook bewust van zijn. Het is makkelijk om de auto in twee maanden tijd compleet te slopen, als je steeds tot het randje van de prestaties gaat. Dat is niet mijn ding. Ik probeer de auto - zoals ook mijn andere Bimmers - in zo goed mogelijke staat te houden. Onderhoud is goed te doen en relatief simpel. De onderdelen zowel OEM als aftermarket goed te krijgen voor normale prijzen, waardoor rijden met een E36 mits met respect gedaan, garant staat voor jarenlang rijplezier. En zoals het nu gaat met de prijzen, is de auto straks, als je er klaar mee bent, waarschijnlijk meer waard dan toen je 'm kocht. Een extra reden om de E36 met liefde en respect te behandelen.