BMW 123d (2010)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 123d |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 1 km |
KM-stand laatst | 260.000 km |
123D: de diesel GTI van BMW
- 7.300 km
Inhoud
1. Inleiding
2. Selectie proces
a. Eisen
b. Shortlist
c. Uiteindelijke keuze
d. Uitvoering
3. Ruimte in de 1-serie
4. Offertes binnenhalen, Uitvoering en uitrusting
5. Hoe rijdt dat nou, zo’n 123d met dubbele turbo
a. Achtergrondinformatie over de motor
b. Karakter van de motor
c. Verbruik
d. Wat bevalt me minder
1. Inleiding
Ruim een jaar geleden moest ik vanwege wisseling van werkgever mijn leaseauto inleveren, een BMW 325i uit 2008. Vanaf dat moment moest ik weer in mijn oude (eigen) Bora TDI 130 pk gaan rijden. Normaal geen straf, maar natuurlijk is bijna alles een stap terug na een “Deutsche Reiensechser”. Niettemin uiteindelijk 216’000 km met de Bora gereden, zonder één enkel noemenswaardig probleem. Gezien mijn vele kilometers per jaar wist ik dat ik in 2010 van auto wisselen moest.
2. Selektieproces
a. Eisen
De laatste 2 maanden van 2009 redelijk getobt over welke auto. We zijn met zijn tweetjes dus veel ruimte hadden we niet nodig. Mijn vrouw is geen autoliefhebber, het liefst een kleinere auto dan de 325i en veiligheid staan voorop. Binnen een budget van 33’000 euro mocht ik mijn gang gaan. Daar wij in het bergachtige Zwitserland wonen zijn goede rijeigenschappen eigenlijk een must. Dat betekend een sportievere vering, sterke motor, en vierwiel- of achterwielaandrijving.
Benzine of diesel
Een leaseauto rijden of een eigen auto kopen is natuurlijk een wereld van verschil. Je moet direkt een hoop eigen kapitaal aanspreken en als je zelf (deels) de benzine moet bekostigen ipv een tankpas van de zaak is het een serieus criterium. Mijn hart riep zes cilinder benzinemotor maar de portemonnee riep diesel. Gelukkig bestaat zoiets als BPM niet in Zwitserland zodat je voor 33’000 euro behoorlijk wat leuks kopen kan, echter een zespittervan BMW ligt net buiten het bereik, qua aanschaf en verbruik.
b. Shortlist
Zelf heb ik geen problemen met een kleinere auto (voorin is het verschil tussen kleine en grote autos veel minder groot dan achterin) maar als het gaat om sportiviteit wou ik toch wel weer een stuk meer dan de Bora het liefst in de buurt komend van mijn 325i. Binnen de compacte klasse in het premium segment was mijn focus daarom op de Golf GTD, de Audi Sportback 170pk en de BMW 120D/123D. Andere Auto’s heb ik minder naar gekeken. De Volvo C30 of Ford Focus ST zijn niet zo mijn smaak. Franse autos zetten de accenten meer op comfort, ruimte voor 8 kinderen en drie honden en allerlei handige electronische snufjes, ik meer op rijeigenschappen, technische kwaliteiten en betrouwbaarheid. Omdat ik niet meer tot de jongste generatie behoor vond ik de Golf GTD net zoals de Golf GTI wat te speels. Teveel opvallen door metalen pedaaltjes, dubbele uitlaatjes, overal logootjes opgeplakt van kijk mij eens. Een serieuze auto die voorgeeft tot de sportieve categorie te behoren meer dan alleen een sterke motor onder de kap te plaatsen. Bijvoorbeeld 50/50 gewichtsverhouding, acherwielaandrijving of vierwielaandrijving, sperdiferrentiaal etc. Een mooie auto naar mijn idee is een auto die niet al te veel opvalt, maar toch door een mooie belijning, kleine nuances en mooie lakkleuren aangenaam voor het oog is. Het uiterlijk is echter voor mij niet doorslaggevend, ik moet de auto alleen niet lelijk vinden.
Daarom keek ik vooral naar de Audi A3 Quatro TDI en de BMW 1 serie 120D/123D. Een korte proefrit in de Audi A3 was positief, maar de prijzen met 170 pk diesel, quattro vielen een stuk hoger uit dan de achterwielgedreven 123D. De motor van deze laatste is gewoon van een andere orde dan de 4-cilinder topdiesels van Audi, VW of eigenlijk elk ander merk. Dan kom je bij de andere merken gauw in de vijf en zes cilinder modellen uit en bij de A3 en BMW 1serie zijn die er niet als diesel.
De Audi A3 en BMW zijn beide top afgewerkt van binnen, de Audi net een tik beter. Op de plekken die buiten het gezichtsveld zijn, laat BMW wel eens een klein steekje vallen. Aangenaam bij BMW vind ik het vernieuwde iDrive en de navigatie op ooghoogte. Ik hou niet zo van die “mengpanelen” op het middenconsole. Ergonomisch vond ik daarom de BMW beter dan de Audi. Wat ruimte en zitcomfort betreft zijn beide prima auto’s, bij de BMW zijn sportstoelen wel sterk aan te bevelen.
c. Uiteindelijke keuze
Uiteindelijk voor de BMW gekozen omdat:
- Ruimte minder belangrijk was, voor twee personen bieden beide autos meer dan voldoende ruimte.
- 1 serie aanmerkelijk beter scoort in de pannenstatistieken en bij 100’000 km tests (130i staat zelfs op nummer één, ongelovelijk) Betrouwbaarheid is voor mij heel belangrijk;
- de 1 serie bij normale weersomstandigheden gewoon beter stuurt (achterwielaandrijving en betere gewichtsverdeling);
De A3 biedt natuurlijk andere kwaliteiten, vooral meer ruimte achterin en comfort, de Quattro aandrijving heeft natuurlijk grote voordelen bij slechte weersomstandigheden. Ook vind ik de A3 wat mooier wat belijning betreft. Uiterlijk was voor mij niet het belangrijkste criterium en daarom voor de 1 serie gegaan.
Waarom voor de 123D ipv de 120d
- de 123d als lapje voor het bloeden (geen 6 cilinder benzine) is veruit het beste dieselalternatief als je toch zuinig en sportief wilt rijden en wat prestaties betreft in de buurt wil komen van de 6 cilinder motoren.
- de meerkosten lijken hoog (4’000 euro) maar daarvoor biedt de 123d tegenover de 120d:
* standaard 17 inch velgen met Runflat banden;
* airconditioning;
* sportstuur
* Mistlampen
* verwarmde buitenspiegels
* ruitensproeiers
* Standard bekleding “network”
* dorpels chroom met BMW logo
* electronisch sperdifferentiaal
* en last but not least een motor met een heel ander karakter
* 123d motor was “engine of the year 2007” je hebt dus iets heel speciaals in handen.
Tuning liefhebbers die zeggen voor 500 euro een 120d naar 123d te kunnen tunen, bedenk het volgende:
* software kan geen hardware vervangen, de dubbele turbo biedt kracht diep onder en ver boven het toerentalbereik van de 120d
* 123d is gebouwd voor deze specifikaties met bijv. ander verzet in versnellingsbereik, en zwaardere remmen
* Eventueel kun je een 123d eenvoudig chippen met 25% vermogenswinst (250pk) bij de meeste tuners, de 120D geeft “maar” gemiddeld 10% vermogenswinst bij tunen. Dus ook voor tunerliefhebbers is deze motor veel interessanter dan de 120d.
* geen gezeur over fabrieksgarantie en minder gezeur over reparaties na de fabrieksgarantie indien je niet chipped.
d. Uitvoering
Gelukkig had ik een goede relatie met de BMW dealer waar ik mijn vorige bedrijfsauto (de 325i) had gekocht en ik kon een korting bedingen van 15% op de totale prijs. In Zwitserland in ieder geval een korting die ik niet bij andere dealers kreeg. Tegelijkertijd kwamen er allerlei interessante pakketten op de markt zodat ik mijn Einser mooier kon aankleding dan ik gedacht had:
• Sportstoelen
• Oranje stof/lederen bekleding
• Navigatie Professional met USB aansluiting, Hands-Free telefoneren en voice commando
• Airconditioning automatisch, 2 zone
• 17” 142 sterspaken met voor 205 en achter 225 maten
• Cruise Control
• Xenon schijnwerpers
• Zwart glanzende strips ipv alluminium
• Lichtpakket (= binnenverlichting en verlichte deur handgrepen)
• Regensensor
• Opbergpakket
• Parksensoren
• “Tiefseeblau Metallic”
• Bediening vanaf stuur
• Middenarmsteun
Ik heb bewust niet gekozen voor het M-Sportpakket of grotere velgen. Ik rij 50’000 km per jaar en vind de standaard uitvoering sportief genoeg.
Deze auto in Zwitserland voor nog geen 33,000 euro gekocht, inclusief rijklaar maken, vignet, volgetankt en 3 jaar gratis service inklusief 2x bandenwissel per jaar (wat nodig is omdat hier winterbanden verplicht zijn).
3. Ruimte in de 1- serie
Wat ruimte betreft kan ik de 1 serie wel als vierzitter typeren binnen zekere grensen. Bijvoorbeeld: bestuurder 1.85, persoon achterin kleiner dan 1.75 geen probleem. Bestuurder 2 meter, achterin geen plek voor meereizenden, behalve voor degene die geen benen hebben. Een jong stel met kleine kinderen kunnen comfortabel met zijn vieren reizen mits de ouders kleiner dan 1.90 zijn.
De kofferbak is praktisch en van “Golf klasse”. 350 liter. Een paar grote koffers kunnen er wel in. Transporteren van koelkasten, boekenkasten gaat minder, je kunt de achterbank echter omklappen om pakweg 1000 liter aan ruimte te krijgen, en je kunt bij het weghalen van de hoedenplank totaan het dak stapelen. Neem je 1 tot 2 keer per jaar zo’n sleurkist op je dak, kun je prima als jonge familie met kleine kinderen uit de voeten met een 1 serie. Met zijn tweeen heb je gewoon veel ruimte tot je beschikking en is zo’n kist overbodig.
Voorin zit je beter als in menig grote auto. Ik ben met 1.87 redelijk groot, maar ik hoef de stoel zeker niet in de achterste stand te zetten. Die kan nog 10 centimeter verder naar achteren. Dus ook Nederlandse reuzen kunnen goed zitten. Dat vond ook een vriend van me (1.98 meter). De sportstoelen (optioneel) zijn gewoonweg uitmuntend met verstelbare zijwangen, verlengde bovenbeenondersteuning, je kunt kiepen, schuiven. De zitpositie is laag, met een hoog middenconsole en de bekende rode belichting. Het stuur is ook heel goed verstelbaar: voor en naar achter, boven en beneden. Dat tezamen geeft het gevoel of je in een russisch straalvliegtuig bent beland. De auto voelt en rijdt heel solide (bijna 1500 kilo !, dus mag het ook) .
5. Hoe rijdt dat nou, zo’n 123d met dubbele turbo
a. Achtergrondinformatie over de motor
De 116d, 118d, 120d en 123d zijn alledrie 2 liter motoren, echter met flinke verschillen wat betreft materiaal, turbo’s en inspuiting (dus niet alleen een ander “chippie”) De 116d en 118d zijn grotendeels gelijk, de 118d schijnt betere remmen te hebben. De 120d heeft een andere turbocharger en injectoren. Daarboven onderscheid de 123d zich totaal door het gebruik van twee turbos: een kleine voor de lage toerentallen en een grote voor de hogere toerentallen. Zijn de kleinere motoren met begrenzers op 4500 toeren uitgerust, de 123d gaat pas bij 5000 toeren in het rood. Hetzelfde onderin. Direkt vanaf stationair geeft de motor door de kleine turbo meteen respons.
Hetzelfde fenomeen zie je terug in de benzinemotoren. 116i, 118i, 120i zijn alle twee liter blokken, 125i, 130i en 135i zijn alle drie liter blokken. Hier zegt het typenummer dus niets over het aantal CC’s. Ook niet zo’n vreemde aanpak daar zeker de laatste 10 jaren het aantal CC’s niet zoveel meer zegt over het aantal paarden dat onder de motorkap gallopeerd. Verder zijn dubbele turbo’s ook terug te vinden als zescilinder in de 135i en 335d motoren. De techniek is duur niet nieuw.
Verdere cijfers van de 123d: 204PK en 400NM koppel. 7 seconde op de 100, en van 5.5 sekonde van 80 op 120, ietsje langzamer dan bijvoorbeeld een 135i. Gaat het om accelaratie en om snelheden boven de 200 km per uur, zijn de 130i en 135i natuurlijk een flinke maat groter.
b. Karakter van de motor
Door de unieke opbouw van de 123D loopt deze als een snelle benzinemotor. Geen enkel turbogat, vanaf stationair 800 toeren begint het feest en het houdt letterlijk niet op totdat de 5000 toeren zijn bereikt en de begrenzer zijn werk doet. 70 kilometer per uur kun je daarom in zijn 3, 4, 5 op 6e versnelling rijden, zonder het gevoel dat de motor onder- over overbelast is. Bij 1800 toeren komt de boordcomputer met de melding omhoog schakelen. Rustig 1200 toeren in zijn 6 bij 70 km per uur is geen enkel probleem. De versnellingen zijn kort en rij je sportief, moet je snel schakelen. De toerentalmeter is in luttele seconden van 1000 op 5’000 en voor een diesel klinkt het nog heel sportief ook. De vijfde versnelling is op de Autobahn het lekkerst. Van 100 tot 220 één lineaire versnelling zonder verslapping totdat de toerentalbegrenser zijn machtswoord uitspreekt en ik naar de “Luie” zesde versnelling moet overschakelen, waarna de snelheidsmeter langzaam verder kruipt totdat hij vlak voor de 250 tot stilstand komt. In de zeer hoge snelheden zijn de snelle benzine autos superieur, in ieder geval de zes cilinder modellen van BMW. Mijn oude 325i liep door tot 265 ondangs het geringe PK verschil (325i = 218PK, 123d = 204PK). Maar voor een vier cilinder diesel is het spectaculair. Het heerlijke lawaai van een 6 cilinder heeft de diesel natuurlijk niet. Volkswagen heeft hier wat op bedacht door bij hun GTD een soundgenerator in te bouwen. Bij gasgeven hoor je dus niet meer de motor, maar een MP3’tje. Het doet me een beetje denken aan de tijden dat ik als klein kereltje een leeg nivea handcreme trommeltje, met elastiek en een tweetal wasknijpers aan mijn fiets bevestigte, zodat mijn fiets klonk (in mijn kinderoren) als een echte race wagen. Natuurlijk doen alle autofabrikanten min of meer aan soundtuning mbv uitlaten e.d. maar wat VW doet gaat me toch een beetje te ver. Ik weet niet hoe ze het bij BMW gedaan hebben, maar vanaf 3000 toeren komt er een heerlijke grom die in combinatie met de krachtige versnelling een glimlach op de lippen weet te toveren. De versnelling is heel krachtig, verschillende auto’s uit de salonfahige categorie konden me niet losrijden. Natuurlijk rijden er snellere auto’s rond maar je kunt aardig meedoen, en maar heel weinig auto’s zijn merkbaar sneller.
Tijdens mijn normale ritten probeer ik me te beheersen en alles in de zesde versnelling te rijden. Dat is niet zo moeilijk, omdat ook in Zwitserland in de regio Zürich files en langzaam rijden tot de dagelijkse praktijken horen. Relaxter gaat het wel, moest ik in de Bora continue met de 4e, 5e en 6e versnelling werken, in de 123D kan ik alles in zijn 6 doen. Maar af en toe kan ik het niet laten en vind ik het heerlijk om lege gaten met een verwoestende acceleratie dicht te rijden. Oppassen geblazen,want het is seconde werk om van 120 op 160 te komen.
Vaak sla ik een versnelling over, optrekken in zijn twee, gooien naar 4, en dan in zijn 6. Omdat het koppel (zelfs bij stationair 800 toeren heb je 200 NM tot je beschikking ) zo groot is, is bijna alles geoorloofd. Optrekken in z’n 2 of 3, geen probleem, door een 30-zone in zijn 4, geen probleem (800 toeren! maar het gaat, zonder haperen) in zijn twee naar 80 (5000 toeren) geen probleem. Wel krijg je bij snel optrekken precies bij 5000 toeren een tegengestelde duw van de toerentalbegrenzer, en het gaat zo ongelovelijk rap, dat je op tijd moet schakelen om niet in de toerentalbegrenzer te vliegen.
Ook aangenaam is de start/stop functie. Sta ik als eerste bij het stoplicht, gebruik ik hem niet, maar anders is het best aangenaam je voet even van het koppelings te kunnen halen, bijv. in een file.
c. Verbruik
Op dit moment ( 7200 km) ligt het verbruik op 6.7 liter. Voor een auto met dergelijke prestaties is het verbruik prima, maar ook weer niet om over naar huis te schrijven. In Duitsland roepen ze “Turbo lauft, Turbo sauft” en ik heb natuurlijk twee van die drinkeboers onder de motorkap. Ik ben eens meer op het verbruik gaan letten en rij je niet al te sportief dan zijn waardes rond de 5 liter bij 120 haalbaar, op 80 wegen in zijn 6 zelfs 4 liter. De kunst is onder de 2000 toeren te blijven, waarschijnlijk doordat daar ongeveer de grote turbo echt begint te werken. De schakelindicator geeft overigens vanaf ongeveer 1800 toeren aan dat het tijd is om te schakelen. Verder nodigt het enorme koppel natuurlijk ook uit om stevig te rijden. Iets dat ik veel minder had in mijn 325i die je veel beter als luxe limousine kon rijden.
Komend zomer staat er een grote Zweden - Noorwegen rit op het programma waarin we in een maand tijd een slordige 10’000 km gaan rijden. Dan ben ik benieuwd of ik het verbruik een halve liter naat beneden kan gaan bijstellen vanwege de vele 80 km wegen.
d. Wat bevalt me minder
Versnellingsbak
Het schakelen is wennen bij BMW (bij de 325i had ik een automaat). De versnellingspook is heel precies, en te stijf naar mijn smaak. Je moet hem echt in de juiste versnelling drukken. Zeker in de eerste en tweede versnelling is het gedoseerd gas geven, koppelenen schakelen, omdat deze zulke korte overzetten hebben. Je krijgt een trap in je rug als je het koppelingspedaal te grof bedient Dat had wel anders gemogen van mij. Als de motor warm is, trek ik daarom vaak op in de tweede versnelling. Een automaat met flippers als extraatje mistaat deze auto zeker niet.
Opbergmogelijkheden
Waar vooral de Franse autos legio opbergmogelijkheden hebben, is de opbergruimte in de 1 serie erg karig. Een flessenhouder in het midden, waar je met moeite een blikje in kwijt kunt, kleine zijvakken in de deuren en in het dashboard een klein vakje, in het middenconsole een paar kleine vakjes. Nee voor opbergruimte moet je geen BMW nemen, daar is nog veel verbetering mogelijk.
Snel vuil
Achter wordt de auto snel vuil, blijkbaar is niet gelet op opspattend water. Wil je de auto mooi houden is het credo vaak poetsen.
Verder, bij het geven van een review is het verplicht om volgende punten aan te geven: betrouwbaarheid en gebruikskosten.
Over betrouwbaarheid kan ik natuurlijk nog geen oordeel geven na 7200 km. Omdat de 1 serie een goede reputatie heeft wat betreft betrouwbaarheid, heb ik voorlopig maar "goed" ingegeven. Gebruikskosten zijn voor Zwitserland eigenlijk laag (geen differentiatie bij auto/wegenbelasting: vignet kost overal 40 franken en de autobelasting is statisch gebaseerd op motorinhoud, voor een 2 liter motor bedraagt deze 200 euro per jaar. Er zijn geen milieulabel toeslagen ed, de service is elke 30'000 km en ik heb 3 jaar of 100'000 km gratis service. Kortom ook hier voorlopig een "goed" aangegeven.
Tussenverslag
- 76.000 km
Ruim anderhalf jaar in het bezit van de auto en 76'000 km op de teller.
Veranderingen:
Betrouwbaarheid. Hier heb ik nu 5 sterren gegeven. Eigenlijk wil ik hier 4.5 ster geven (zeer goed) maar dat is niet mogelijk.
Onderhoudskosten. Drie jaar service is inclusive dus de onderhoudskosten zijn niet meer dan de liters olie die er af en in toe ingaan. Vijf Sterren.
Ervaringen.
Verbruik. Het verbruik is nu gemiddeld 6.1 liter met een sportieve rijstijl, relatief veel snelwegkilometers (en file). Het potentieel is hoog. Een 10'000 km trip anderhalf jaar geleden naar Noorwegen zorgde voor een doorsnij verbruik van 4.9 liter.
Betrouwbaarheid. Eigenlijk heb ik maar 1 akkefietje gehad met de auto. En dat betreft de start/stop eenheid die vervangen is. De start/stop eenheid gaf foutmeldingen en werkte daarna niet meer totdat de auto nieuw gestart werd. Daar dit geen enkele invloed had op het rijden an sich vind ik het te ver gaan om hier een hele ster aan betrouwbaarheid in te leveren. Temeer daar de auto verder extreem betrouwbaar is. Met extreem bedoel ik dat ik zelfs geen lampje heb hoeven verwisselen gedurende deze 76000 km. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. De auto is als nieuw, geen kraakje, geen smetje.
Wat had ik anders besloten als ik nu een nieuwe auto zou kopen.
1. Automaat. De motor tezamen met de handbak is wellicht een van de minst comfortabele maar meest sportieve combinaties. Het is moeilijk de auto relaxt te rijden, bij de minste beweging op het gaspendaal of koppeling wordt je gelanceerd. Mijn vorige bedrijfswagen, een 325i uit 2008 rijdt wat dat betreft veel ontspannender, maar je kunt er minder mee gooien en smijten.
2. Verder mis ik de dimmende binnenspiegel 3. en de grootlichtassistent.
Positieve verrassing
De airco is erg krachtig. Volledig beijsde auto met dikke minus temperaturen is in luttele minuten volledig ontdooit en de auto warm.
Topsnelheid.
Ongelovelijk, maar ik heb al de 250 (Tacho) aangetikt met deze auto.
Relatief minpuntje
De wegligging van de 3 serie vind ik beter bij hoge snelheden.
Algemene reactie op de reacties
Ik lees bij verschillende mensen dat ze:
- acceleratiegevoel vinden tegenvallen;
- hoog toerental onaangenaam vinden (vergelijk 118d/120d ).
Na wat deskresearch met name op duitse sites lijkt het verschil hierin met name in de veel kortere verzetten van de versnellingsbak van de 123d. Deze staat "sportiever" afgesteld.
Ik vind het persoonlijk wel wat vreemd dat zoiets irriteerd als je 180 rijdt. Ikzelf cruise op 140/150 op de Autobahn. De 180 tik ik alleen heel kort aan, als ik opweg ben na de 250 ;) dat vind ik geen "cruise" snelheid.
Verder denk ik dat de auto verkeerd wordt gereden. Anders dan bij een normale diesel moet je juist hoog in de toeren en snel schakelen, optimaal bij zeer sportief rijden is 3000-5000 toeren.
Dan is hij werkelijk zeer snel, vergelijkbaar met een 130i of S3.
Tunen
Tja, het is verleidelijk. Maar voor mij is 200 pk prima, en 300 pk gewoon teveel voor deze auto. Ik mis überhaupt niets wat performance betreft, en daar ik 40'000 km per jaar rij kies ik voor zekerheid en langlevendheid. Ieder zijn keuze. Het enige wat ik mis is de beleving en sound van een zescilinder.
Update BMW 123d 117'000 km
- 117.000 km
De tijd gaat snel en zo ook de kilometers.
Vrijdag 22.3 een grote beurd gehad.
De achterruit sproeier was wat verstopt en dat is verholpen. Verder eigenlijk niks aan de hand.
Problemen samengevat tm heden:
- In het begin Start/Stop automatiek die uitviel. Onder garantie verholpen.
- Sproeier ruitenwisser achter.
- Bekleding bij de rijderstoel. Pluist aan de voorkant. Ik heb gemerkt dat, doordat de instap krap is, ik altijd met mijn been langs de stoel schuur. Waarschijnlijk heeft dat daar mee te doen.
Verder moet ik zeggen dat de auto er als nieuw uitziet rijdt. Ik heb, behalve de standaard services, nog helemaal niets gehad. Zelfs nog geen lampjes hoeven verwisselen en ook de accu is nog prima. Geen kraakje of smetje.
Kortom. Op naar de 150'000.
Verbruik. Het verbruikt blijft zich bewegen rond de 6.5 liter. Zonder enige twijfel zou ik bij meer snelwegkilometers en minders files dit naar de 6 liter kunnen brengen daar ik op vakantie al eens een gemiddelde heb gehaald van 5.5 liter.
Onderhoudsbeurt
- 128.000 km
Net een onderhoudsbeurt gedaan voor omgerekent 500 euro.
- Remschijven achter vernieuwd
- Dorpel bij de linkervoordeur opnieuw bevestigt, was los gaan zitten.
- Navigatiekaarten geupdate (250 euro! )
- Koelvloeistof aangevuld.
Verder zoals gewoonlijk weer helemaal gereinigd binnen en buiten, inklusief de velgen en de banden.
Onderhoudsbeurt
- 178.500 km
De tijd en de kilometerstand gaan snel. Alweer 178'500 km op de teller. De auto is nu 4.5 jaar oud. Net een servicebeurt gehad. Die plan ik meestal zo tijdens de bandenwisseltijd als de wintersloffen er weer opmoeten. Eigenlijk niets te melden. De auto rijd nog top. Een keer een reset moeten laten maken van boordcomputer betreffend de remblokken, 3 maanden geleden. De computer gafaan dat deze vervangen moesten worden. Na een inspectie bleken deze echter nog prima in orde.
Eigenlijk kan ik de gehele levensloop als volgt samenvatten.
3x nieuwe banden
1x nieuwe remschijven
Verder niks, geen storing, geen kraakje. Beste auto die ik tot nu toe heb gereden.
Kortom ik blijf zeer tevreden over de auto. Ik ben van plan er 3 ton mee te rijden en wellicht aan te melden voor klokje rond.
Als ie dan nog goed ga ik wellicht nog even doorkarren.
Laatste korte verslag
- 190.500 km
Laatste korte verslag (190.500 km)
Na dik 190'000 km sluit ik het verslag af. Ik ben heel tevreden over de auto, zo tevreden dat ik een nieuwe 1 serie besteld heb, de nieuwe 120d xdrive met automaat.
De 123d blijft echter in mijn bezit als "tweede auto". De restwaarde is laag, de auto is nog in zeer goede staat, en het rijplezier enorm hoog. Kortom, ik kan geen afscheid nemen.
Kort samengevat alle plus en minpunten.
Pluspunten. Fantastische motor, zeer betrouwbaar, zeer zuinig ( 6.4 liter gemiddeld over de laatste 50d km), heel veel rijplezier, elke dag genieten.
Minpunten. "slechte manieren", bij de handschakeling rij je zeker de eerste drie versnellingen erg schokkerig vanwege het enorme koppel en de korte verzetten.
Ergens in September een nieuw verslag van mijn 120d xDrive (eerst wat kilometers maken).
Storing Accu
- 210.000 km
Twee weken geleden een foutmelding. Accu bijna leeg. De auto naar de dealer gebracht. Die keek ik de computer en zag dat de accu in maart 2015 vervangen was. Nu rijden we wat meer korte trajecten met deze auto sinds we onze BMW 120d xdrive hebben, dus dat zou de oorzaak kunnen zijn.
De accu opgeladen en getest. Een week later echter weer hetzelfde. Terug naar de dealer gegaan. De auto getest op electrische lekkage. Niets kunnen vinden. Nieuwe accu geplaatst onder garantie.
Eindelijk een defectje
- 260.000 km
De 123d is een ultrasolide partner gebleken. Met een degelijkheid waarin menig japanner zich stukbijt heeft deze auto eigenlijk zonder 1 storing de 260'000 km overleeft. Eindelijk zou ik bijna zeggen, is er iets defect gegaan, namelijk de linker Xenon lamp en een remlichtje. We hebben de beide Xenonlampen laten vervangen plus de andere verlichting (1e verlichting nog niet eerder vervangen!) kostenpunt 400 euro. Verder rijdt de auto en zeker de motor nog werkelijk als nieuw. Net zo elastisch, net zo mooi als bij de koop. Het enige wat slijtage vertoont is de koppeling. Dat gaat nog prima, maar bij een koude motor voel je hem soms licht slippen. Verder heb ik het gevoel dat deze auto zonder problemen nog een paar honderdduizend KM mee kan.
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.