Audi A3 Sportback 1.9 TDI Attraction Pro Line (2006)

autoreview

Audi A3 Sportback 1.9 TDI Attraction Pro Line (2006)

Signalement

UitvoeringA3 Sportback 1.9 TDI Attraction Pro Line
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2010
KM-stand bij aanschaf147.000 km
KM-stand laatst162.414 km
Lezerswaardering: 0%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Audi A3 Sportback eerste review

  • 153.196 km

Inleiding:
Nadat we 2,5 jaar met zeer veel plezier in onze Saab 9-3 2.2 TiD uit 2003 hadden gereden en deze richting groot en vooral duur onderhoud dreigde te gaan hebben we besloten te kiezen voor een andere auto. Dit bleek geen makkelijke keus te worden aangezien we wederom met onze eisen op de proppen kwamen en we eveneens binnen ons budget wilden blijven. Vooral deze combinatie was moeilijk om te zetten in een nieuwe auto.

Eisen:
- Mooi, tijdloos uiterlijk
- Goede rijprestaties en wegligging
- Veiligheidsniveau minimaal gelijk aan onze Saab 9-3
- Dieselmotor
- Praktischer model dan de huidige sedan (dus hatchback of stationwagon)
- Lager verbruik en lichter in gewicht t.o.v. Saab 9-3
- Voorzien van minimaal de volgende opties: climate control, ESP, ingebouwde radio-CD speler, centrale deurvergrendeling, elektrische ramen, lichtmetalen velgen en cruise control.

De lijst met auto’s die we op het oog hadden om de Saab te vervangen beperkte zich na wegstrepen en rondkijken tot de volgende modellen:
- Alfa Romeo Sportwagon. Een beeldschoon model met een goede dieselmotor (1.9JTDm). Ook de rijeigenschappen waren perfect voor elkaar maar we konden niet allebei een écht lekkere zitpositie vinden. Omdat we met zijn tweeën sterk verschillen qua postuur en lengte en beide veel gebruik maken van de auto moest deze alfa hierop helaas afvallen.
- Audi A3 Sportback. Zie vervolg van mijn review.
- Audi A4 Avant. De A4 avant gaf niet voldoende voordelen t.o.v. de A3 sportback om dit model te overwegen. De prijs was veelal hoger en de net iets grotere laadruimte, etc konden niet opwegen tegen de nadelen in onze optiek.
- Saab 9-3 Sport Estate Na twee Saabs te hebben gereden bleef ik toch een sterke band houden met dit merk. Ik blijf het mooie auto’s vinden die voor een zeer scherpe tweedehands prijs te koop worden aangeboden. Tevens is de luxe al vanaf instapmodellen aanwezig. Helaas legde ook de 9-3 Estate het af t.o.v. de A3 sportback omdat de Saab ons te zwaar was, een hoger verbruik kent en de station nu niet erg ruim bemeten is.

Toen we besloten hadden dat het een A3 sportback zou moeten worden hebben we via internet veel gezocht en gekeken. Het bleek al snel een heel populaire lease auto te zijn geweest en daardoor waren er veel diesels beschikbaar. We vonden onze auto bij Athlon Car Lease die een groot aanbod en een nette prijs-kilometerstand verhouding kennen. Het werd uiteindelijk een Audi A3 Sportback 1.9TDI Attraction met pro line pakket en 17 inch lichtmetalen velgen. Ik zal de auto nu per onderdeel langs lopen.

Exterieur:
De A3 sportback is een mooie hatchback die ondanks het vijfdeurs model toch nog heel sportief en dynamisch oogt. Als ik de auto van voren bekijk dan maakt de auto (als toenmalig kleinste telg uit de Audi-familie) veel indruk met de belijning rond de koplampen en de grote mono grille. De kop straalt potentie en een lichte vorm van agressie uit. De zijkant is ook prima vormgegeven door de Audi ontwerpers en oogt prachtig met de 17 inch BBS-velgen. Als we dan doorlopen naar de achterkant dan komen we wat mij betreft aan bij de minst mooie kant van deze auto. Dit deel van de auto maakt weinig tot niets bij mij los maar is toch spannender dan de achterkant van een VW Golf o.i.d. Verder heeft Audi de auto afgeleverd met een mooie lak. De kofferbakruimte is een groot pluspunt t.o.v. de sedan die wij hiervoor reden. Dankzij de grotere klep kan er veel meer in de A3 geplaatst worden terwijl de kofferbakruimte niet eens groter is. Nadeel van de Audi constructie is wel dat er veel water vanuit de klep in de auto kan lopen na een regenbui, dit had beter gekund. Ook vind ik de deuren minder degelijk sluiten (lawaaiig en blikkeriger) dan de deuren van de Saab.

Interieur:
Het interieur van de A3 is in onze Attraction uitvoering prima qua opbouw en overzichtelijkheid. De materialen zien er allemaal goed uit en geven geen kraakjes of rammeltjes. Tevens zijn de verschillende segmenten keurig met elkaar verbonden en zijn bijvoorbeeld de naden tussen de onderdelen keurig gelijk qua grootte. Dit houdt in dat alles goed past en goed in elkaar steekt. De auto kent geen grote gebruiksaanwijzing en is zonder handleiding goed te begrijpen, dit geldt voor alle aanwezige systemen als climate control, cruise control, radio/CD-speler, etc. De zitting van de A3 is stevig maar toch comfortabel. Op lange ritten merk ik geen problemen om een goede houding te vinden en de zijdelingse steun door de wangen van de stoelen vind ik prettig. Met mijn 1.96 meter maak ik echter al snel een tweezitter van de A3 en blijft er weinig beenruimte over achterin. Helaas moet ik ook toegeven dat we een aantal dingen zeker hadden moeten hebben in onze A3 die we niet hebben op de Attraction uitvoering en dat er een aantal zaken beter hadden gemoeten. Wat ik persoonlijk erg blijk te missen is een boardcomputer, buitentemperatuurmeter, bediening van de Radio/CD-speler via het stuur en parking distance control. Achteraf heb ik hier spijt van dat dit niet op de auto aanwezig is. Een minpunt van het interieur is het feit dat de tuimelschakelaars van de elektrische ramen sterke slijtage vertoond waardoor het witte plastic in het zicht komt. Ditzelfde euvel is ook waar te nemen bij de radio (Audi Concert system), hierbij slijten de knoppen ook snel en worden die wit. Voornamelijk de knoppen die bedoelt zijn om de CD-speler mee te bedienen (skip/forward) slijten nog harder dan de andere knoppen.

Motor/transmissie:
De motor in onze A3 sportback is zoals genoemd de 1.9TDI. Deze pompverstuiver is een prima motor om mee te rijden maar staat bekend om zijn motorgeluid en genagel t.o.v. de nieuwere common rail 2.0TDI. De reden waarom we de 1.9TDI hebben gekozen is het feit dat ons verteld werd door meerdere mensen dat de 1.9TDI zuiniger omgaat met brandstof als de 2.0TDI. Of dat daadwerkelijk zo is waag ik te betwijfelen. Feit is wel dat ik het een fijne, soepele motor vindt die met zijn 110pk prima volstaat voor het dagelijkse Nederlandse verkeer en heel schakellui te rijden is. De versnellingsbak schakelt lekker en heeft duidelijk en kort schakelpatroon. De eerste versnelling is erg kort en lijkt alleen bedoelt om van de plek te komen en niet om een beetje door te trekken. De tweede en derde versnelling nemen echter wel een groot bereik voor hun rekening.

Comfort/veiligheid:
De A3 is een auto die meer op dynamiek is ontwikkeld dan op comfort. Ten opzichte van de 9-3 is de auto veel stuiteriger en maakt de auto meer motorgeluid in de auto zelf. De auto stuurt echter zeer goed en geeft een veilige indruk door zeer strak op de weg te liggen. De auto heeft lekker bijterige remmen en staat erg snel stil. Vanuit veiligheidsoogpunt lijkt er niets mis te zijn met deze A3. Zoals gemeld kon het comfort op een aantal punten net iets beter. Audi moet dan beter gaan letten op motorgeluid in de auto en voor een zachtere afstelling van het onderstel kiezen. Comfort wordt uiteraard ook veroorzaakt doordat een rijkere standaarduitrusting mee te geven bij een model en hier kan Audi ook op verbeteren.

Milieu/kosten:
Dit hoofdstuk zal de komende tijd wel gaan groeien naar mate er meer kilometers voorbij gaan. De kosten van de Audi zijn nu alleen nog bekend van de leasemaatschappij en daarin staan geen dure reparaties of vervangen onderdelen die buiten het normale onderhoud vallen. Uiteraard is de distributieriem inclusief de spanrollen vervangen bij 120.000km (standaardonderhoud) wat wellicht de grootste kostenpost tot nu toe is geweest. Wel kan er al iets gezegd worden over het brandstofverbruik. We hebben nu een vijftal volle brandstoftanks verbruikt en het beste gemiddelde is tot nu toe 1:18,9 en het slechtste gemiddelde verbruik ligt op 1:16,2. Er wordt echter geen seconde rekening gehouden met zuinig rijden in onze A3. Het gemiddelde brandstofverbruik komt op 1:17,3 uit.

Conclusie:
Onze Audi A3 Sportback is een mooie en dynamische auto. De 1.9TDI motor past prima bij deze auto voor de Nederlandse markt. De A3 is tevens een praktische auto en zit degelijk en goed in elkaar. Op een aantal punten hebben we wat minpunten ontdekt t.o.v. onze vorige auto (Saab 9-3) en dat is voornamelijk terug te vinden in de standaarduitrusting van een Saab in vergelijking met de A3. We gaan de komende tijd lekker rijden met de A3 en komen regelmatig terug met een update.

Pluspunten:
• Uiterlijk
• Wegligging
• Dynamiek
• Praktisch model
• Goede afwerking en geen kraakjes in de auto

Minpunten:
• Uitrustingsniveau is te beperkt op de Attraction versie
• Hoge aanschafprijs (nieuw en tweedehands)

Daar gaat ze...

  • 162.414 km

Heb je al je huiswerk netjes gedaan en ga je uiteindelijk over tot de aanschaf van een andere auto (in dit geval deze Audi A3 Sportback) blijkt het toch niet dé auto te zijn zoals je hem wenst en verwacht.

Bij de A3 heb ik me echt verkeken op de karige uitrusting van deze Audi. Gelijk misten we al de parkeersensoren, boardcomputer, verwarmde buitenspiegels, buitentemperatuurmeter, etc. Ben je niet gewend aan die hulpmiddelen dan denk ik best dat je ze als overbodige luxe durft te bestempelen en natuurlijk zijn ze ook allen niet echt noodzakelijk maar het went wel heel snel. Door bovengenoemde was de nieuwe relatie met de Audi al lichtelijk verstoord geraakt. Helaas is een gevolg dat je ook steeds sneller nieuwe ergernissen ontdekt aan de auto terwijl het toch een van de meest begeerde auto’s op de Nederlandse wegen is en een prima auto.

Voor ons betekent het echter dat we toch op zoek zijn gegaan naar een andere auto uit een iets hoger segment (ondanks de ongunstige inruil die we onszelf aandoen door een auto slechts 4 maanden te rijden). De luxe en het comfort zijn toch voor ons belangrijker gebleken dan gedacht en dat vinden we eerder terug in een hoger segment dan tussen de compacte middenklassers.

Enkele feiten na 15.000km A3 Sportback te hebben gereden:
• Bezuinig niet op de uitvoering die je kiest maar ga (mits financieel mogelijk uiteraard) voor een dikker aangeklede A3. Dit scheelt enorm in het rijplezier die je aan een A3 zult beleven. Echter loopt de prijs van een A3 dan vaak wel naar (in verhouding) te hoge bedragen.
• Het verbruik is over 11.978km exact bijgehouden en ligt op 1:17,5. Collega’s die met een 2.0TDI rijden halen deze waarden ook maar hebben wel een fijner lopende motor in hun A3 liggen. Advies zou dus zijn om voor een 2.0TDI common rail motor te gaan i.p.v. de 1.9TDI met pompverstuivers.
• Gedurende de periode die wij deze A3 in ons bezit hebben gehad hebben we aan onderhoud een tweetal nieuwe remschijven (voor) incl, nieuwe remblokken laten plaatsen. Verder heeft de auto geen problemen gegeven of onderhoud nodig gehad.
• Audi heeft met de A3 een goede en mooie auto neergezet. Om eerlijk te zijn vind ik dat deze auto echter wel teveel gehypet is omwille van zijn logo’s en merknaam. Waar ik de kans kreeg heb ik ook andere auto’s uit de compacte middenklasse gereden en dan zijn er genoeg andere merken die een perfecte auto afleveren voor een veel eerlijkere prijs. Het afwerkniveau is echter wel subliem hoog bij Audi en een A3 is na 160.000km nog altijd volkomen kraakjes en piepvrij.

En nu op naar onze nieuwe Ford Mondeo Wagon 1.8TDCI Titanium uit 2007 (nieuwe model).

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Audi A3

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (3)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.