Audi A3 Sportback 1.9 TDI Attraction (2007)

Audi A3 Sportback 1.9 TDI Attraction (2007)

UitvoeringA3 Sportback 1.9 TDI Attraction
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2015

Sinds 2015 ben ik eigenaar van deze zilveren A3. In Attraction uitvoering met een 1.9 pompverstuiverdiesel. Bewust gekozen voor deze motor omdat de nieuwere 2.0 TDI een slechtere reputatie zou hebben. Bovendien was de prijs lager met de oude 1.9 tdi.
De motor hoor je natuurlijk wel meer maar de geluidsisolatie is prima voor elkaar in deze auto.

De A3 is een ontzettende vooruitgang ten opzichte van de Honda Jazz die ik hiervoor had en waar ik tegen veel onverwachte kosten opliep. Het onderhoud van de Audi is wel prijziger als je bij een merkdealer gaat shoppen maar dat neem ik op de koop toe. Want ik vind dat je er veel voor terugkrijgt.

Nadat ik besloten had de Jazz in te ruilen, eens rondgekeken naar een andere.
Mijn wensen waren: Comfortabel, een diesel, een fijnere zitpositie en veiliger(meer airbags)
Na proefritten gemaakt te hebben met een VW Golf 1.9tdi 90 pk en de A3, heb ik gekozen voor de Audi. Ook nog even een Megane overwogen maar die was wit en dat wilde ik niet.
Ten opzichte van VW heb ik nu 15 pk meer, Xenon verlichting en automatische airco.
Vooral de verlichting is zoveel beter dan de halogeenpeertjes van de Golf. Een verademing.
Het grote verschil tussen een A3 en een Golf is toch wel de wegligging. Je voelt een steviger gevoel. Het laat zich moeilijk omschrijven maar de Audi komt veel volwassener over. Zeker bij oneffenheden voel je het verschil.
De auto is geen scheurijzer en op comfort afgesteld en dat past prima bij mijn rijstijl. Het stuurgevoel is zeker niet scherp te noemen, een beetje wollig eerder, prima vind ik. Een Focus vind ik te nerveus, zeker op de snelweg. Sportief sturen is leuk voor af en toe maar voor dagelijks zou ik me eraan gaan irriteren. Ik zoek het in ieder geval niet in een auto.

Qua luxe is het een auto die niet meer kan meekomen met wat nu gemeengoed is, maar de voor mij belangrijkste zaken zitten erop: Automatische airco, verwarmbare buitenspiegels, verwarmbare stoelen, elektrische ramen en xenonverlichting. Ik had graag ook bedieningsknoppen op het stuur gehad en stemcommando´s willen geven maar dan had ik meer moeten uitgeven of een ander merk moeten kiezen.

De oude 1.9 is een laagtoerige motor die lekker soepel is. Binnenin hoor je de motor natuurlijk wel maar ik vind dat niet zo storend. Ik vind dat getokkel wel wat hebben. Olieverbruik heb ik nog niet kunnen merken
Bij de aankoop heb ik gelijk de distributieriem en waterpomp laten vervangen, de auto moest nog 4000 km totdat die volgens het boekje bij 120.000 km vervangen moest worden, dus gelijk maar gedaan.
Voor het verbruik, hou ik de verbruiksmeter bij op deze site.
De zomerbanden die er op zaten waren versleten en daarom 4 nieuwe. Michelin Premacy 3. Dit merk bevalt mij gewoon het beste.

Wat heb ik verder al vervangen:
De voorste remschijven vervangen bij 145.00 km De eerste schijven(Brembo)hadden een productiefout maar de volgende set begon krom te trekken na een paar maanden. Na geklaagd te hebben over de schijven, nieuwe gekregen en met deze derde set maar naar de merkdealer gegaan die ze monteerde. In het andere garagebedrijf had ik geen vertrouwen meer.
Bij het vervangen van de schijven zei de dealer dat de achterste veren beide gebroken waren en dat 1 achterste schokdemper slecht was. Dat viel wel tegen maar ik kon niks anders dan vervangen.
Bij 161.400 km zijn de achterste remschijven en blokken vervangen.

Pluspunten: Goede, kloeke wegligging
Prima zitpositie
Zuinig
Soepele motor

Minpunten: Voorste remschijven trekken krom na een aantal maanden. Omdat de snelheid hier(Noorwegen) wat lager ligt, heb ik er minder last van maar irritant is het wel. Mijn plaatselijke garagehouder heeft er wel een oplossing voor zegt ie maar eerst de schijven maar eens verder afslijten.
Duur onderhoud bij de merkdealer
Wat weinig ruimte op de achterbank

3,5

PRIVATE LEASE Audi A3

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens