Stel de koude start voor de camper accu zeker

Accu's in een camper

Als de kou invalt, boeten accu’s van je camper aan vermogen in. Met deze simpele trucs houd je ze lekker wakker.

Kou is de grootste vijand van een accu. Waarom? Omdat het vermogen afneemt naarmate de temperatuur daalt. Tegelijkertijd is er juist meer energie nodig om de motor te starten. Zodoende zie je dat vooral oudere accu’s het ’s winters laten afweten. Maar anders dan personenauto’s hebben campers meestal twee of zelfs drie accu’s aan boord. Naast de startaccu voor de verbrandingsmotor is er tenminste één accu speciaal voor de stroomvoorziening van de opbouw aanwezig. Zelfs als je de camper een winterslaap gunt, is het daarom verstandig om – voor hij de stalling ingaat – beide accu’s helemaal op te laden. Wat ook kan: de accu voor het woongedeelte demonteren en op een droge plaats opslaan. Controleer ook dan met enige tussenpozen hoe het met de spanning is gesteld. Een eenvoudige voltmeter is hiervoor voldoende. En is het geen onderhoudsvrije accu, controleer dan meteen even het vloeistofniveau. De platen in de accu mogen in geen geval boven de vloeistof uitsteken. Gebeurt dit toch, vul dan voorzichtig bij met gedestilleerd water tot de platen weer onder staan.

Plaats van inbouw accu’s in een camper

Accu's in de camper Fiat Ducato - opbouwaccu onder stoel

Hier zijn de accu’s ondergebracht

  1. De startaccu van de Fiat Ducato is weggewerkt in de voetenruimte van de bestuurder (foto hierboven). Die voor de opbouw vind je, al naar gelang de fabrikant, onder de linker- of rechter voorstoel. Wat ook kan:
  2. Bij de schuifdeur
  3. In een andere kast
  4. In een buitenvak
  5. Onder de zitbank
  6. In een vak in de vloer.
Van onze partner
Voltmeter nodig?
Bestel ook je voltmeter gemakkelijk en snel bij bol.com, met een ruime keuze aan toebehoren! Neem snel een kijkje, dan ben je altijd snel op weg!

Walstroom

Accu's in de camper Aansluiten aan walstroom - 230 V

In de stalling: tijdens de winterstop is een droge standplaats met aansluiting op het lichtnet de beste optie. Anders kun je wellicht ook een druppellader gebruiken.

Schoonmaken

Accu's in de camper Accupolen met vet behandelen

Accupolen. Controleer zo nu en dan de staat van de accupolen en bescherm ze met accupoolvet tegen corrosie.

Waarschuwingslampjes en starthulpen

Accu controlelampje

  1. Dit lampje kan gaan branden als de dynamo stuk is, als er een probleem is met de multiriem, in geval van een doorgebrande zekering of een elektronische storing.
  2. Als niets anders helpt, biedt een klassieke starthulp met (dikke!) kabels naar de accu van een ander voertuig of een draagbare accu-booster uitkomst. Bouwmarkten en onderdelenzaken verkopen ze.
Van onze partner
Ook voor je accu en toebehoren, ruitenwisservloeistof, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen vind je bij winparts.nl!

Bewaker van de toestand van de accu

Accu's in de camper Voltmeter

Laadtoestand in een oogopslag in beeld. Een simpele voltmeter koop je in de autovakhandel al voor tien euro. In de werkplaats kun je de conditie van de accu’s ook laten testen.

Conclusie

Voorkomen is hier beter dan genezen, want als je zonder stroom komt te zitten is dat niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de accu’s. Met wat aandacht komen zelfs oudere accu’s heelhuids de winter door.