Tips voor reizen met de camper op de ferry

Camper op de ferry Inverness

Wie met zijn camper op de ferry reist, komt ontspannen aan op zijn vakantiebestemming. Hier lees je alles over de populairste routes, tips om te besparen en alles wat je moet weten voordat je in je vakantie het ruime sop kiest.

Met je eigen camper op de ferry reizen nieuwe mogelijkheden en bespaart je tijd en kopzorgen. Meer dan duizend veerdiensten in heel Europa laten je als toerist ook met je kampeerauto nieuwe bestemmingen ontdekken. Soms kun je met een veerboot ook je route over land flink verkorten. In plaats van kilometervreten over saai asfalt ben je direct in vakantiestemming als je eenmaal aan boord bent. Ook een voordeel: behalve je gezin mogen ook je hond en kat eventueel mee.

Netwerk van veerdiensten

Vanuit de belangrijkste Duitse havens, zoals Kiel, Rostock, Travemünde en Sazznits, varen zeven rederijen over de Oostzee richting Scandinavië en de Baltische staten. Het netwerk reikt zelfs tot de kust van Rusland. Op de Noordzee is het nog drukker. Vanuit zo’n 120 havens zorgen meerdere internationale rederijen voor een verbinding tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië, Ierland en IJsland. De Middellandse Zee wordt bevaren door nog eens 100 veerdiensten, die zich hoofdzakelijk richten op het toerisme in Spanje en Griekenland. Op die manier kun je met een veerboot naar de Canarische Eilanden, de Balearen en de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. De rederijen verzorgen ook diensten tussen de eilanden onderling.

Favoriete vakantiebestemmingen zijn nog altijd Griekenland, Corsica, Schotland en Scandinavië. Veel belangstelling is er sinds dit jaar ook voor de Baltische staten, met name Estland. Deze noordelijkste van de drie Baltische staten is over de weg wat lastiger bereikbaar. Met een veerdienst gaat het veel makkelijker. Vanuit Travemünde vaar je in 29 uur naar Helsinki. Eenmaal daar is het nog maar twee uurtjes rijden naar Tallinn. Vanuit Duitsland is er wel een directe verbinding met de buurlanden Letland en Litouwen.

Wil je naar Ierland, dan kun je het beste vertrekken vanuit het Franse Cherbourg. Vanuit Nederland is dat grofweg 750 kilometer rijden. Hull, in het noorden van Engeland, is goed bereikbaar vanuit Rotterdam. Er zijn ook routes waar je met je camper op de ferry een flink stuk kunt afsnijden. Voorbeelden zijn de routes Venetië-Patras, Genua-Barcelona en Kiel-Oslo.

Voor iedereen die het wat verder weg zoekt, gaan er over de Zwarte Zee ook veerdiensten naar Noord-Afrika. Je vindt ze allemaal op vergelijkende website als Ferrylines.com.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Camper op de ferry boeken

Ook op zee zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Informatie kun je overal vandaan halen, van vergelijkingssites (zie kader verderop) tot het reisbureau, gespecialiseerde agentschappen, de ANWB en websites van de rederijen. Er is niet één platform aan te wijzen waar je de goedkoopste overtocht boekt.

Een goede tip is om eerst te kijken welke veerdiensten er op jouw route varen. Vervolgens kijk je op de site van de desbetreffende rederij naar de beschikbaarheid en tarieven, om deze informatie nog eens te vergelijken met het aanbod van een reisbureau of een vergelijkingswebsite. Wil je in je camper aan boord kamperen, meld dit dan vooraf telefonisch of per e-mail. Bij ingewikkelder boekingen hebben reisbureaus met hun service duidelijk een streepje voor. Meestal krijg je bij je boeking een bevestiging, die je in de haven kunt inwisselen voor het felbegeerde ticket.

Varen op de bonnefooi is niet aan te raden. Je kunt het erop wagen om je overtocht in de haven te boeken, maar de prijs en het risico om niet mee te kunnen of lang te moeten wachten zijn hoog. Zelfs op de drukst bevaren routes kun je in bepaalde periodes te maken krijgen met uren, of zelfs dagen lange wachttijden. Dit speelt vooral tijdens de weekeinden in de vakantieperiode, maar soms ook wanneer je een camper bij je hebt.

De overtocht

Rederijen zijn goed voorbereid op campers. Voor vakantiegangers is het zaak om op tijd naar de haven te rijden en eenmaal daar krijg je je boarding pass. Vervolgens rijd je met je camper de buik van het schip in. Volg de aanwijzingen van het personeel en denk er na het parkeren aan dat je de handrem aantrekt, de eerste versnelling inschakelt en de buitenspiegels inklapt. Gasflessen moeten afgesloten zijn. Op zee mag je vanwege de veiligheid niet in je camper verblijven. De enige uitzonderingen zijn heel korte overtochten en veerdiensten waar je mag kamperen aan boord. Veel rederijen gaan hier trouwens soepel mee om.

Diefstal komt zelden voor, maar laat desondanks geen waardevolle voorwerpen achter in je camper en sluit ramen en portieren. Krassen en andere schades moet je direct rapporteren. Vaak kun je je camper op de ferry tegen een geringe vergoeding aansluiten op de stroomvoorziening van het schip. Zo kun je bijvoorbeeld de koelkast ingeschakeld houden, zodat de meegenomen boodschappen van thuis vers blijven.

Wat is goedkoper: over zee of land?

Een veerboot is bijna altijd sneller en in elk geval een meer ontspannen manier van reizen. Is de veerdienst echter ook goedkoper als je kunt kiezen hoe je op je vakantiebestemming komt? Het scheelt niet veel. Op alle onderzochte routes was de veerdienst net wat duurder dan rijden over de weg. Voor een eerlijke afweging moet je behalve brandstofkosten ook zaken als tol, slijtage, extra overnachtingen en de langere reistijd meerekenen. Dan kan het prijsverschil nog wel meevallen.

De prijs voor de veerdienst wordt bepaald door vraag en aanbod. De rederijen willen ook buiten het hoogseizoen hun schepen graag zo vol mogelijk hebben. Als je flexibel bent en buiten het hoogseizoen op vakantie kunt, ontloop je alvast de hoogste tarieven. Verder betekent vroeg boeken vaak ook een aanzienlijk goedkopere overtocht. Ben je als vakantieganger laat met boeken, dan loop je zelfs de kans dat je niet eens aan boord komt. Het voordeligst is om de heen- en terugvaart tegelijkertijd en bij dezelfde rederij te boeken. Leden van de ANWB en de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) krijgen vaak korting voor overtochten per veerboot. Overtochten overdag zijn meestal goedkoper dan de vaker geboekte nachtvaarten. Ook loont het soms om een dakkoffer of fietsdrager tijdelijk te demonteren. Een paar centimeter verschil betekent soms net een goedkopere prijscategorie. Echt spaarzame types checken voor elke grensovergang de brandstofprijzen, om vervolgens in het goedkoopste land voor een paar euro minder de tank vol te gooien.

Camper, cabine of dekpassagier?

Tijdens de overtocht is het niet toegestaan om in je camper op de ferry te verblijven. De enige uitzondering: kamperen aan boord. Bij veerdiensten op de Noord- en Oostzee is een hut tijdens nachtelijke overtochten meestal verplicht. Dan hoef je dus niet de hele nacht in de bioscoop, de disco of op het dek door te brengen. De goedkoopste keuze is een hut zonder ramen, maar je kunt ook kiezen voor een hut met uitzicht of zelfs een luxe suite. Op de Middellandse Zee kun je de overtocht meestal ook maken zonder een slaapplaats te boeken. Een goed toevluchtsoord in dat geval is het dek (bij goed weer), een lounge of het restaurant. Wil je wel kunnen uitrusten en heb je geen zin in een benauwde hut? Dan is een goedkope ligstoel op het dek misschien de beste oplossing.

Huisdieren mogen mee op het schip, mits je dit bij de boeking hebt aangegeven. Voor dieren is kamperen aan boord een uitkomst, want dan mogen ze gewoon in de auto blijven. Bij normale overtochten kun je meestal een cabine voor je huisdier boeken, waar je hond, kat, hamster of cavia aangenaam kan verblijven. De laatste mogelijkheid is een dierenbox op het autodek. Die zijn er in verschillende grootten en kosten een paar tientjes voor een enkele reis. Onder begeleiding van een crewlid kun je je huisdier voeren. Daarvoor zijn er aangewezen plekken op het dek.

Viervoeters zijn niet welkom in het restaurant en andere ontspanningsruimtes. Denk aan de voorschriften in het land van bestemming en boek tijdig een onderkomen voor je huisdier!

Een vol programma op volle zee

Afhankelijk van de grootte van de veerboot zijn er, behalve een restaurant en zitgedeeltes, vaak ook één of meerdere cafés en barretjes. De grotere ‘cruise’-ferries bieden vaak ook nog een casino, bioscoop, sauna of discotheek. Of je gaat op zoek naar de speelzaal met videogames om de tijd te doden. Steeds vaker zijn er ook speelruimtes voor kinderen aan boord, compleet met ballenbak en bouwblokken. Duty-free-shops zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Die vind je alleen nog op routes naar landen die geen deel uitmaken van de Europese Unie, zoals Noorwegen.

Met je camper op de ferry reizen heeft verschillende voordelen: het brengt nieuwe bestemmingen binnen bereik en het is meestal korter. Daarbij krijg je een extra reiservaring en ook nog eens frisse zeelucht. Een zonsondergang op zee geeft meer ontspanning dan een overbevolkte snelweg. Bij vroeg boeken is een veerdienst zelfs in het hoofdseizoen goed betaalbaar. Het enige nadeel: je legt je vakantie lang van tevoren vast, al betekent dat ook meer voorpret.