Dodehoeksticker verplicht in Frankrijk voor grote campers

Dode hoek (foto ANP)

Voor campers (en andere voertuigen) met een maximale toegelaten massa (MTM) van meer dan 3.500 kg is een dodehoeksticker verplicht in Frankrijk. Eigenlijk moeten het er zelfs drie zijn.

Vooral fietsers en voetgangers zijn regelmatig het slachtoffer van verkeersongevallen waarbij de dode hoek een rol speelt. De dode hoek is een gebied vooral naast en achter een grote auto. Dat kan een vrachtauto of bus zijn, maar ook een camper. En daarmee gebeuren helaas ongevallen. In Vlaanderen is het bijgehouden. Daar gebeuren jaarlijks gemiddeld 30 ongevallen met een dode hoek van vrachtwagens en andere grote voertuigen. Om dergelijke ongevallen te voorkomen is een dodehoeksticker verplicht in Frankrijk voor vrachtauto’s, bussen en andere voertuigen boven 3.500 kg.

Van onze partner
Dodehoekstickers voor Frankrijk nodig?
Bestel ook je verplichte stickers voor een dodehoek gemakkelijk en snel bij bol.com, met een ruime keuze aan verschillende varianten! Neem snel een kijkje!

Eisen dodehoeksticker

De dodehoeksticker die je op de camper moet plakken is 21 bij 17 cm groot en heeft geel en rood als dominante kleuren. Er staat met grote letters op: ‘Attention! Angles Morts’. Je moet drie van deze stickers op de kampeerauto aanbrengen, namelijk aan de achterzijde, aan de linker- en rechterkant, 1 meter van de voorzijde. Hij moet op een hoogte tussen 90 en 150 cm boven de grond komen. Zo moeten kwetsbare verkeersdeelnemers erop attent worden gemaakt dat chauffeurs ze mogelijk niet kunnen zien. Om ongevallen te voorkomen is de dodehoeksticker verplicht gesteld in Frankrijk. Deze moet ook op opleggers worden geplakt. Alleen opleggers voor bijvoorbeeld containers die geen ruimte hebben voor zo'n sticker ontkomen hieraan.

De Franse wet beschouwt een camper over het algemeen als een bus. Er zijn twee versies van de dodehoeksticker gemaakt. Omdat een camper hoofdzakelijk is ingericht voor personenvervoer is de sticker met een bus erop het meest voor de hand liggend.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Dodehoeksticker verplicht in Frankrijk, niet erbuiten

De waarschuwingssticker voor een dodehoek is alleen verplicht in Frankrijk. Heb je een bus die van metaal is, dan mag je dus ook een magneetsticker aanbrengen die je buiten het land van stokbrood en wijn van je camper mag verwijderen. Er zijn ook varianten met zuignappen die je op campers kunt aanbrengen en die geen metalen panelen hebben. De stickers kun je overigens gemakkelijk online in Nederland bestellen.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!