Met de camper toerist in Amsterdam

Camper T2 Amsterdam Grachten brug avond

Amsterdam is de stad van grachten, bruggen en steegjes. Eeuwenoud, maar toekomstgericht. Niet voor niets staat onze turbulente hoofdstad op plaats vijf van populairste Europese vakantiebestemmingen. Hoe is het om met de camper toerist in het eigen Amsterdam te zijn?

In Amsterdam is alles zo heerlijk oranje! Zoals het licht van de met gloeilampen versierde bruggen, dat zachtjes op het water valt. De kaas die in tientallen etalages ligt, heeft eveneens die tint. En wat te denken van onze Volkswagen T2, die daar over de brug rijdt? De klassieke camper is er helemaal op zijn plek. Oranje is dé kleur van Nederland en zeker in Amsterdam komt die perfect tot zijn recht; dit is geen stad voor sombere overpeinzingen. Misschien ook wel omdat Amsterdam voor de rest van de wereld ook een reputatie heeft als toegangspoort tot Europa. De geschiedenis van Amsterdam is rijk en deze stad heeft teveel meegemaakt om zich te druk te maken om onbenulligheden. 

Hippietijd

Maar ook in Amsterdam staat de tijd niet stil. De wilde hippietijd, toen jongeren uit de hele wereld naar het Vondelpark kwamen en Nederland een revolutionair gedoogbeleid voor softdrugs had, ligt inmiddels twee generaties achter ons. Het Vondelpark is tegenwoordig keurig aangeharkt en ook in de rosse buurt zijn de scherpe kantjes er wel een beetje af. Alleen de coffeeshops zijn er nog. Heb je daar geen tijd voor, dan vind je in de vele souvenirwinkels koekjes met ‘echte cannabis’, aldus de keurige verpakking met de gestempelde houdbaarheidsdatum. Voor de toeristen staan ze als een ware attractie uitgestald, naast de traditionele tulpenbollen en de Goudse kaas.

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

Friese gerookte paling (en meer)

Camper T2 Amsterdam Palingroker

Onze Volkswagen T2 uit 1977 is volmaakt op zijn plek in de hoofdstad. En zijn kleur staat hem perfect. Dankzij zijn compacte formaat is het geen probleem om over de grachten en door de kleine straatjes te rijden en om een korte stop te maken voor een broodje haring. Met uitjes natuurlijk, op een klef, wit broodje. En we kunnen echt geen weerstand bieden als de (Friese) koopman Bas Oosterban even verderop luidkeels zijn vers gerookte paling aanprijst. Hij vaart op zijn kleine boot door de grachten en legt overal aan waar hij zijn waren kan slijten. “Dit is een oude traditie”, straalt de palingventer, terwijl hij ons laat zien hoe hij aan boord zijn paling rookt. Naar eigen zeggen doet hij dit maar een paar dagen per maand, puur voor de lol. Het brengt afleiding van zijn eigenlijke werk als manager van een groot cateringbedrijf in Friesland. De mooie dagen op de Amsterdamse grachten wil hij onder geen beding missen: “Ik doe wat ik leuk vind, maar eigenlijk loont het nauwelijks de moeite”. Dan duwt hij zijn boot van de kade en pruttelt een stukje verder. De blik op zijn gezicht is die van de gelukkigste man op aarde.

Kamperen en rijden met de camper in Amsterdam

Camper T2 Amsterdam Fietsers geparkeerde auto's

Gelukzalige blikken vallen ook de klassieke Volkswagen-camper ten deel, als die boven op de brug geduldig staat te wachten tot de foto’s zijn gemaakt. Het is een prima idee om met een camper naar Amsterdam te rijden, zolang het centrum van de stad maar niet je hoofddoel is. De camper hoort natuurlijk op een van de campings of camperplaatsen aan de rand van de stad. In het centrum is parkeren lastig en bovendien een dure aangelegenheid: een dagkaart kost je maar liefst €45 (tot 21.00 uur: €54) en foutparkeren komt je op torenhoge boetes te staan. Bovendien: als je een camper met een dieselmotor en een milieuklasse lager dan 4 hebt, dan mag je de milieuzone van Amsterdam niet in. Voor Camping Zeeburg moet je ook een dagontheffing aanvragen voor de dagen dat je aankomt en vertrekt. Wil je dat gedoe niet, dan kun je buiten de milieuzone terecht op de Gaasper Camping.

Als je rondrijdt in de stad, doe je er verstandig aan om je erbij neer te leggen dat fietsers er de dienst uitmaken. De Amsterdammers weten op twee wielen opvallend snel en behendig hun weg te vinden door het verkeer. Word je rechts ingehaald, dan volgt er vaak een ferme klap op het dak van je auto, zodat je als bestuurder weet je dan er iemand naast je zit en dat je maar beter ruimte kunt maken. Een compromis zit er niet in. Nee, in Amsterdam is het veel slimmer om ook zelf te gaan fietsen. De fietspaden in en om de stad zijn weliswaar drukbevolkt, maar ze bieden toch een goede manier om veel van de stad te kunnen zien. In het centrum zijn bovendien veel grote stallingen te vinden. Heb je zelf geen fietsen bij je, dan kun je er bij Camping Zeeburg altijd eentje huren. Op deze camping, idyllisch gelegen aan het IJ, gaat het er even professioneel als ontspannen aan toe. ‘You can’t buy happiness, but you can rent a bike’, staat er op een bord geschilderd. Ofwel: geluk is niet te koop, maar je kunt wel een fiets huren. Wil je ’s avonds in je camper koken, dan mag je zelf kruiden plukken in de kruidentuin van de camping. Zorg er in elk geval voor dat je ’s avonds de laatste ronde van de bar niet mist - een belangrijke traditie.

Van onze partner
Alles wat je nodig hebt voor je fietsavontuur
Ga goed uitgerust op pad met je fiets! Je vindt bij Cube Stores ook online mountainbikes, e-bikes, kleding, onderdelen en accessoires. Dus wat je maar nodig hebt. Bestel snel!

Cultuur proeven

Vanaf camping Zeeburg is het maar een klein stukje naar het centrum van de stad. Daar is zoveel meer te beleven dan in een lang weekend past … Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het schitterende Museumplein, met een aantal topmusea vlak bij elkaar. Om te beginnen het Rijksmuseum, waar je uiteraard De Nachtwacht van Rembrandt moet zien. Daarnaast vindt je in 80 zalen nog veel meer prachtige werken uit 800 jaar kunstgeschiedenis. Heb je langzamerhand genoeg van het klassieke werk van Rembrandt, Jan Vermeer en Frans Hals? Dan zijn er nog altijd de topstukken van Piet Mondriaan en Vincent van Gogh. Voor het werk van laatstgenoemde kun je ook direct om de hoek terecht, in het Vincent van Gogh museum. Wil je moderne kunst zien, breng dan vooral een bezoek aan het naastgelegen Stedelijk Museum. Naar deze musea ga je overigens niet voor je rust; jaarlijks passeren miljoenen mensen de toegangspoortjes. Een klein deel van hen bezoekt ook het Diamantmuseum van Coster, waar je kunt zien hoe diamanten worden geslepen en gepolijst. Deze museumshop is wel wat prijziger dan die in de andere musea. Op een klein stukje wandelen van het Museumplein ligt de Prinsengracht, met het al even drukke Anne Frank Huis. Het museum heeft de zware taak om de enorme toestroom van bezoekers uit de hele wereld in goede banen te leiden. Kaartjes kun je online reserveren, maar je hebt wel te maken met een toegewezen tijdslot. Alleen op die manier kan het museum waken over de nagedachtenis aan Anne Frank, het Duitse meisje dat in 1944 op 15-jarige leeftijd door de nazi’s werd gedeporteerd en vermoord. 

Geschiedenis met toekomst

Camper T2 Amsterdam Havengebied noord

Wil je nog verder opgaan in de massa, dan zit je al in de goede buurt. Aan de andere kant van de Prinsengracht vind je de Jordaan, een oude arbeiderswijk die de afgelopen jaren fraai is opgeknapt. Tegenwoordig wonen hier veel jonge gezinnen, waarvan sommige op de meest prachtige woonboten. Verder vind je in de Jordaan hippe boetiekjes en designshops, afgewisseld met bruine kroegen. Zoals café ’t Papeneiland, dat naar verluidt al sinds 1642 bestaat; ondanks al het toerisme is het net zo eenvoudig en rustiek gebleven als toen de eerste eigenaar 378 jaar geleden de deuren opende. Maar Amsterdam is meer dan alleen geschiedenis. De stad heeft een schitterende toekomst, zo wordt onder meer zichtbaar gemaakt tussen het Centraal Station en het Scheepvaartmuseum. In het Oosterdok-gebied liggen het architectuurcentrum Amsterdam en het Nemo Science Museum, dat als de boeg van een schip uit het water verrijst. Achter het CS ligt het Bimhuis, waar dagelijks concerten plaatsvinden. Ook vind je in dit gebied een aantal bijzondere kennisinstellingen. Voor een echt industriële sfeer ga je gratis met de pont over het IJ, naar ‘Noord’. Daar ligt onder meer de voormalige NDSM-werf, met roestige installaties als Ferrotopia, waar je bijvoorbeeld kunt deelnemen aan een workshop van een smederij. Of woon een spannende lezing bij rond het thema ‘Sex Music for Fucking Buildings’. Kortom, voldoende nieuw perspectieven! Totaal ontspannen kijk je over het water naar het oude, maar tegelijkertijd zo vooruitstrevende Amsterdam, waar de geur van verse wafels wordt afgewisseld met die van oude industrie. Zo is en blijft Amsterdam een stad van tradities, met verdraagzaamheid als belangrijkste waarde. Een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Bereikbaarheid

Amsterdam is vanuit alle richtingen goed bereikbaar, zolang je de ochtend- en avondspits mijdt. De Ring A10 loopt rond de hele stad. Met een kleine camper kun je op zich best door de stad toeren, maar beter is het om hem achter te laten op de camping en de fiets of tram te pakken. In het centrum zijn parkeerplekken schaars en peperduur.

Amsterdam voor campers - kaartje

Overnachten

Camping Vliegenbos

Meeuwenlaan 138, 1022 AM Amsterdam,

Telefoon +31 20 6 36 88 55,

www.amsterdam.nl/vliegenbos,

52° 23' 25.098"N 4°55'38.557"E

  • Stadscamping tussen het groen (vanaf €31) op 15 minuten wandelen (of een korte busrit) gelegen van de gratis pont, met aankomst achter het Centraal Station. Standplaatsen met of zonder elektra, kleine supermarkt, sanitaire voorzieningen ook voor minder validen. 

Camping Zeeburg

Zuider IJdijk 20, 1095 KN Amsterdam,
Telefoon +31 20 6 94 44 30, www.campingzeeburg.nl,
52°21'54.50"N 4°57'34.00"E

  • De camping (vanaf € 43 voor 2 nachten) is idyllisch aan het water gelegen. Per (huur)fiets ben je binnen 15 minuten in het centrum, met de tram zelfs sneller. Supermarkt, speeltuin en kinderboerderij zijn aanwezig, evenals een kruidentuin voor algemeen gebruik.

Gaasper Camping

Loosdrechtdreef 7, 1108 AZ Amsterdam,

Telefoon +31 20 6 96 73 26, www.camperparkamsterdam.nl, 

52°22'26.508"N 4°53'22.883"E

  • Deze camping is iets verder buiten Amsterdam gelegen, maar met de metro ben je ongeveer binnen een kwartier in het centrum. Let op: van december tot medio maart is deze camping (vanaf € 20,50) alleen geopend voor langstaanders. 
Van onze partner
Bestel je TomTom Go Camper online
Houd rekening met de breedte en hoogte van je camper en laat TomTom Go Camper de beste weg berekenen. Neem een kijkje bij Coolblue.nl en bestel snel!

Bezienswaardigheden

1Vondelpark Ooit het domein voor hippies, tegenwoordig een groene oase voor iedereen.

2Museumplein Musea die vlakbij elkaar liggen, met werken van Rembrandt tot Van Gogh.

3 Jordaan Een hippe en kleurrijke buurt, tegen het centrum aan.

4 Centrum Het historische hart van Amsterdam, met gezellige cafés en heerlijke restaurants; aan de rand van het centrum vind je het Anne Frank Huis.

5 Amsterdam-Noord Broedplaats voor creativiteit en cultuur, op historische scheepswerven, met kranen en andere oude installaties.

6 Oosterdok Hier is van alles te doen, zoals een bezoek brengen aan het Nemo Science Center en het Scheepvaartmuseum, waar je onder meer een replica van een in 1749 gezonken VOC-schip kunt bekijken.

7 Artis Deze koninklijke stadsdierentuin bestaat al sinds 1838. Ideaal gezinsuitje.

Meer tips

  • Pak de metro of tram om naar het centrum te gaan. Fietsen kan ook. 
  • Ook vanaf het water is Amsterdam een echte bezienswaardigheid; er zijn diverse rederijen met rondvaartboten.
  • In Amsterdam vind je restaurants uit alle windstreken. De eigen specialiteiten zijn natuurlijk verse haring, wafels en poffertjes.
  • Op vrij korte afstand van Amsterdam vind je veel meer plaatsen die een bezoek waard zijn, zoals Haarlem en Zandvoort.