De Renault Laguna II veroorzaakte veel ellende: dit verhaal kende je waarschijnlijk nog niet

Hoogoplopende ruzie

Renault Laguna

Bedrijven zijn net mensen: soms maken ze ruzie. Alleen doen bedrijven dat het liefst achter de schermen om eventuele imagoschade te voorkomen. Maar dat lukt niet altijd … Zoals bij de hoogoplopende ruzie tussen de Britse Renault-importeur en een Engelse bank. Veroorzaakt door een rapport over de Britse occasionmarkt, waarin de Renault Laguna II werd genoemd als het model dat het snelst zijn waarde verliest van alle auto’s in het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens een avondje speuren kwam de redactie op het spoor van een hoogoplopende, maar nooit opgeloste ruzie. Een zeldzaam kijkje achter de schermen van twee grote bedrijven, die elkaar de tent uitvechten. Wat was er aan de hand?

Januari 2004: na drie jaar een derde waard van nieuwprijs

In januari 2004 publiceert de Britse bank en verzekeraar Alliance & Leicester een rapport over de Britse occasionmarkt. Dat rapport noemt de Renault Laguna als het model dat het snelst zijn waarde verliest van alle auto’s die in het Verenigd Koninkrijk te koop zijn. Een Laguna is na drie jaar nog maar een derde van zijn nieuwprijs waard – een afschrijving van maar liefst 70 procent. Het verhaal trekt de aandacht van de Britse tabloids, die er bovenop springen met vette koppen als Lose with a Laguna en Renault La-Goner. De Britse Renault-importeur reageert furieus met een verklaring waarin staat dat de bank overduidelijk geen enkel benul heeft van de automarkt en nog minder van onderzoek doen. Alliance en Leicester moet schamen dat het zijn naam verbindt aan dit soort prutswerk. Bovendien spant Renault een rechtszaak aan. Begrijpelijk, want inmiddels melden zich diverse klanten die hun bestelde Laguna willen annuleren. Renault wijst woedend naar het rapport, al lijkt het er op dat er inmiddels ook wat anders speelt rond de Laguna …

Ook Toyota voelt zich tekort gedaan

Alliance & Leicester laat zich in elk geval niet intimideren en klaagt Renault aan wegens smaad. De situatie escaleert verder als anderen zich ermee gaan bemoeien. Ook Toyota voelt zich tekortgedaan door het rapport, noemt het onderzoek ‘verdacht’ en gaat pal achter Renault staan. De hoogoplopende ruzie houdt de Britse autopers de hele maand februari zoet, maar dan wordt het vrij plotseling stil. Interessant genoeg is niet te achterhalen hoe de zaak afloopt. Alliance & Leicester haalt het rapport ‘om pragmatische redenen’ van de website en daarmee lijkt de zaak gesust. Met de Laguna komt het niet goed. Het begint duidelijk te worden dat de knappe middenklasser een serieus probleemgeval is. Er verschijnen steeds meer verhalen van wanhopige Laguna-rijders die tussen de reparaties door nauwelijks nog aan rijden toekomen. Met Alliance en Leicester loopt het trouwens ook al niet goed af: de bank gaat ten onder in de financiële crisis van 2008.

Naam Laguna besmet

Renault introduceert de tweede generatie van de Laguna in september 2000 als hatchback en Grand Tour stationwagen. Het succes is groot, maar van korte duur. De facelift, een wereldprimeur op de AutoRAI van 2005, kan het tij niet keren. Hoewel het vanaf 2005 een prima auto is, blijkt de naam Laguna te veel besmet. Klanten laten ook de geheel nieuwe derde generatie (2007) links liggen, waardoor Renault in 2015 besluit dan maar helemaal met de Laguna te stoppen.

De eerste Laguna (1995) is solide en betrouwbaar, maar ook wat saai. De Laguna II lijkt alles mee te hebben. Hij ziet er goed uit, heeft de nieuwste technologie en krijgt als eerste auto ooit vijf sterren bij de botsproef. Helaas blijkt de auto veel kinderziektes te hebben. Renault grijpt in, maar het kwaad is al geschied.

Lezersreacties (63)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.