Renault Kangoo 1.6 16V Privilège (2002)

Marktleider

Renault Kangoo 1.6 16V Privilège
De Renault Kangoo is de absolute leider in het 'blokkendoos-segment'. U weet wel die auto's met een personenautoneus en daarachter een kubus met ramen erin: voilà, een gezinsauto met zeeën van ruimte.

Om maar weer eens met feesten en partijen te beginnen, inderdaad... niemand zal je jaloers aanstaren bij het zien van de Kangoo of vragen een rondje mee te mogen rijden. Alhoewel, als er proviand ingeslagen moet worden, maak je wel een hoop vrienden. Want dan is het een echte slokop. In zijn segment is de Kangoo ontegenzeggelijk een van de meest stijlvolle transporters.
De 1.6 van de Kangoo heeft een cilinderkop met zestien kleppen en een vermogen van 95 pk. Deze krachtbron geeft de familietransporter vlotte prestaties. De 95 paardenkrachten leiden een makkelijk leventje, want de Renault weegt 1080 kg. Het moge duidelijk zijn dat de Renault hiermee behoorlijk pittig voor de dag komt. De fabriek voorspelt een acceleratie van 0-100 km/h in 11,7 seconden. Wij haalden dat niet, maar met een acceleratie van 12,2 seconden ben je gewoon een vlotte verkeersdeelnemer. Bij de tussenacceleraties moet de Kangoo wel de tol betalen voor zijn hoge carrosserie. Bij een zuchtje tegenwind is het gedaan met de vlotte prestaties. Wel iets om rekening mee te houden bij inhaalacties.
Het is natuurlijk geen auto om voor het plezier een bochtig bergweggetje mee te pakken. Maar mocht je af en toe in een baldadige bui zijn, vader wil bijvoorbeeld even afblazen zonder dat de kinderen erbij zijn, dan valt met de Kangoo best stevig door te rijden. Daarbij gaat de Fransoos graag op één oor hangen in bochten, waarna zijn achterkant begint te dansen. Aan de andere kant is de Kangoo wel weer zeer comfortabel, hij heeft zelfs de neiging te gaan deinen; bij snelle baanwisselingen op de snelweg schommelt hij even na. Even met hoge snelheid over een verkeersdrempel tovert bij kinderen achterin beslist een brede lach op de gezichtjes.
In de Kangoo krijg je door de hoge zitplaats het gevoel 'op de bok' te zitten. Hij heeft zachte fauteuils met veel ondersteuning. Natuurlijk heeft ieder zo zijn voorkeur voor meubilair, maar de stoelen van de Kangoo scoren in onze beleving erg goed. Maar zeggen we dat ook nog na een lange rit? We weten het niet, want we zijn er niet mee op vakantie geweest. Typisch Renault is het vlakliggende stuur, we kennen dat ook van de Scénic. Dat nodigt nooit uit tot een fors partijtje sturen. Gelukkig is een Kangoo daarvoor niet bedoeld.

Niet logisch
De bediening van de elektrische ramen zit op het portier, maar niet op een logische plek. De knoppen voor de ruitbediening zijn bijna in het portiervak geplaatst, je graait daardoor nogal eens mis. Het interieur oogt vriendelijk. Renault heeft boven de hoofden van de voorpassagiers grote opbergvakken gemonteerd, handig dat deze anders zo loze ruimte werd gebruikt. Maar er is meer. De Kangoo beschikt namelijk achterin over bagagevakken die zo uit een Boeing 737 lijken te komen, 'handbagage mag in de bakken boven uw hoofd'. In die 'vliegtuigbakken' kun je heel wat spulletjes kwijt.
De Kangoo beschikt over een aantrekkelijk ogende dakbekleding, hoewel het verder geen functie heeft. De kunststoffen en de bekleding roepen echter wel associaties op met interieurs van bedrijfsauto's. Er is behoorlijk wat kil plaatstaal zichtbaar.
Laat u hierdoor niet afschrikken, want hij biedt heus het nodige comfort. Renault levert de Kangoo Privilège bijvoorbeeld met centrale vergrendeling, radio-/cassettespeler met bediening vanaf het stuur en elektrisch bedienbare ramen voor.
Renault past achterin een dubbele schuifdeur toe, waardoor de instap naar de achterbank riant is. Drie hoofdsteunen achterin zijn standaard en aan ruimte is geen gebrek. De achterbank biedt voldoende bewegingsruimte voor kinderen en volwassenen.
Op vakantie met deze auto? Een feest want niemand wordt teleurgesteld, en alles kan mee! Hij biedt met gemak plek aan vijf personen, plus de nodige bagage. De bagageruimte slokt vier koffers van negentig liter plus nog een beetje. Meer kan ook maar dan wordt het stapelwerk met als gevolg een beperkter zich naar achteren. Het bagageruim meet 650 liter, met de bank plat 2600. Er kunnen dus heel wat kuubjes worden verstouwd. De achterklep opent naar boven en is hoog genoeg om onder te staan.
De gezinsuitbreiding is op komst. U durft de stap te maken en deinst er niet voor terug in de Kangoo gezien te worden? En waarom ook niet! Kijk je naar het gebruiksgemak en het prijskaartje dan is er veel voor de Kangoo te zeggen. Verder heeft hij achterpassagiers veel been- en hoofdruimte te bieden. Dus als de koters aan de vooravond van de puberteit staan, is de Renault een aanrader. Wij gaan ervoor!

Signalement

Merk Renault
Model Kangoo 1.6 16V Privilège
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 15.395

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.598 cc
Maximaal vermogen 70 kW / 95 pk bij 5.000 tpm
Maximaal koppel 148 Nm bij 3.750 tpm
Inhoud brandstoftank 50 l
Lengte / breedte / hoogte 3.995 mm / 1.663 mm / 1.827 mm
Wielbasis 2.600 mm
Massa leeg 1.080 kg
Laadvermogen 550 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.150 kg / 590 kg
Banden175/65R14Prijzen
Topsnelheid 170 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 12,2 s (fabrieksopgave: 11,7 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 10,8 s / 16,9 s
Brandstofverbruik 7,5 l/100km
CO2-uitstoot 177 g/km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum