Mazda Premacy 2.0 Touring (2002)

Spiegeltje, spiegeltje...

Mazda Premacy 2.0 Touring
De vernieuwde Mazda Premacy spiegelt zich meer dan ooit aan de succesrijke ruimtewagens van puur Europese snit. Hij opent de aanval op de Zafira en de Scénic. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, is de Premacy de beste voor de klant...

Mogen we even voorstellen: de Premacy 2-liter Touring. Een opgewaardeerde auto met een grotere en vooral ook sterkere 2-litermotor. Plus een lichtjes opgewaardeerd interieur. Ook is de uitrusting in details opgekrikt en zijn er fraaiere bekledingsstoffen toegepast. Het tweekleurige dashboard en het af-fabriek leverbare navigatiesysteem met kleurenbeeldscherm verdienen zeker vermelding. Maar er zijn ook onderhuidse verbeteringen. Denk aan extra isolatie - inclusief dikker glas - en een opgepept onderstel. Het resultaat mag er zijn.
Het valt meteen op dat je in de Premacy een stuk lager zit dan in de Scénic; hij is maar liefst acht centimeter lager. Een kruising tussen MPV en station-wagen, zou je bijna zeggen. Ook de rijeigenschappen volgen een andere koers. En dan hebben we het onder andere over het meer dynamische gedrag van een lagere auto.
De 2-litermotor levert aanzienlijk meer power dan de oude 1.8. Toch kun je niet beweren dat alles opeens heel soepeltjes gaat. Sterker nog: je moet de koppeling bij het optrekken best met enig gevoel bedienen om gladjes weg te komen. Bovendien moet je met de (op zich prima schakelende bak) nogal een fikse slag maken om van één naar twéé te gaan. De 2-liter Premacy is geen sprinter, maar de Japanner wil heel best vooruit en laat niet al te veel motorgeluid horen. Overigens valt op dat er nogal wat wind-geruis van de achterklep komt.

Verdeeld succes
De Premacy ligt beter dan voorheen, dat is zeker, maar de besturing voelt nog steeds wat vaag aan en de carrosserie gedraagt zich bij een stevige rijstijl nogal 'levendig'. Een groot liefhebber van snelle links-rechts wisselingen is de Mazda niet. Dat is waarschijnlijk terug te voeren op de combinatie van lange veerwegen, niet al te veel stabilisatie en stevige vering. Het resultaat is nog redelijk comfortabel, maar meer verfijning was aardig geweest.
Maar ja, waar hebben we het over? Ondanks zijn nogal beweeglijke koets weet de Premacy toch met verbluffende snelheden een bocht af te raffelen. Niet dat hij sportieve neigingen heeft, hij is in aanleg nogal onderstuurd, maar dat laat zich met het gaspedaal zo makkelijk bijregelen dat je toch uiterst zelfverzekerd een bocht in duikt.
Tijd om eens in het Europees getinte interieur rond te kijken. Dat levert een grotendeels aangenaam verhaal op. De stoelen zijn bijvoorbeeld goed gevuld, stevig, een tikje vlak misschien, maar in elk geval lekker groot en dus uitstekend afgestemd op ons Nederlandse formaat. De rechterstoel kan plat voorover.
Naast de aangename zit, mag je ook op de nodige opbergvakjes en uitklapbare bekerhouders rekenen. De Premacy is een auto waarnaar door een praktische bril is gekeken. Met zijn in een leerachtige structuur afgewerkte two-tone dashboard en fraaie details oogt het geheel chique en tegelijkertijd speels. Dat wordt nog eens onderstreept door de keurige bekleding van stoelen en de panelen boven in de deuren. Een iets minder plastic-achtige zonneklep was mooier geweest.
Zaken als airco, ABS, traction-control, zes airbags, radio en wat je verder zoal in een auto van deze business class-klasse mag verwachten, zijn standaard.
Hoe is het achterin met de zitplaatsen gesteld? Aan ruimte is in elk geval geen gebrek. Zowel boven de kruin als voor de knieën hou je centimeters over. De lage bouw van de Mazda is helaas wel terug te vinden in de te krappe zithoogte van de drie achterstoeltjes. Die ook behoorlijk aan de smalle kant zijn. Je kunt er desgewenst één stoel tussenuit halen en de andere twee een stukje naar het midden klikken om wat meer leefruimte te scheppen. Tegen de rugleuning van de voorstoelen vind je opklapbare tafeltjes met 'n pennenbakje en bekerhouder.
De passagiersstoeltjes zijn uitneembaar, omklapbaar, maar niet in de lengte verstelbaar. Ze hebben overigens wel een in hoek verstelbare rugleuning, zodat je onderweg desgewenst in de dut-stand kunt overgaan. Dat verklaart meteen waarom het roldek over de bagageruimte op drie posities kan worden vastgeklikt. De Mazda krijgt een kloeke bagageruimte van middenklasser formaat mee.
De Premacy heeft Ìn stap vooruit gedaan en klopt zeker aan de deur van het Euro-MPV-bastion. Wie min of meer regelmatig volwassen passagiers of grote kinderen achterin meeneemt, is met de Mazda goed bediend.

Signalement

Merk Mazda
Model Premacy 2.0 Touring
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 23.595

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.991 cc
Maximaal vermogen 96 kW / 131 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 170 Nm bij 4.500 tpm
Inhoud brandstoftank 58 l
Lengte / breedte / hoogte 4.340 mm / 1.705 mm / 1.600 mm
Wielbasis 2.670 mm
Massa leeg 1.285 kg
Laadvermogen 510 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.300 kg / 400 kg
Banden195/55R15Prijzen
Topsnelheid 188 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,4 s (fabrieksopgave: 10,7 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,8 s / 13,4 s
Brandstofverbruik 8,7 l/100km
CO2-uitstoot 209 g/km