Vergelijkende Test: Kia Proceed vs. Seat Leon Sportstourer

Hippe huisvaders (m/v)

Seat Leon ST vs. Kia Proceed
AutoWeek 30 2020
AutoWeek 30 2020

Je leest het in AutoWeek 30 2020

Of het nu een langgekoesterde wens is of iets wat je min of meer overkomt, voor velen wordt een gezin met kinderen vroeg of laat dagelijkse realiteit. Een stationwagon is dan wel zo praktisch. Als je daarbij niet wil inleveren op stijl heeft Seat met de nieuwe Leon SportsTourer een prima alternatief, net als Kia met de Proceed.

Nog niet eens zo lang geleden was een stationwagon vaak een soort rijdende valiumpil. Af en toe best handig om te hebben, maar verder vooral tamelijk slaapverwekkend. Een pragmatische keuze voor mensen met een gezin die een vervoersbehoefte hebben. Kortom, nogal saai. Dat het ook anders kan, bewijst de nieuwe Seat Leon Sportstourer, inmiddels al de zoveelste variant op het MQB Evo-platform van de Volkswagen Group die we dit jaar leren kennen. Toch heeft het Duitse kloonleger dit keer meer diversiteit binnen de gelederen. Zet deze Spanjaard naast de technisch identieke Skoda Octavia Combi en weinig mensen zullen geloven dat het in de basis dezelfde auto’s zijn. Zoals ook niemand zal geloven dat die andere ranke verschijning op deze pagina’s een Kia is. Waar de Proceed tot voor kort de drie- deursvariant van de Ceed hatchback was, is het nu een soort shooting brake-versie van de Ceed Sportswagon. Net als bij Seat wordt er duidelijk ingespeeld op de emotie en wat minder op de ratio. Afgaande op de offline en online reacties wordt het design van beide in elk geval gewaardeerd, waarbij vooral de Kia hoge ogen gooit.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum