Seat Leon Sportstourer 1.5 eTSI 150pk Style Business Intense (2023)

Gebruikersreview

Seat Leon Sportstourer 1.5 eTSI 150pk Style Business Intense (2023)

UitvoeringLeon Sportstourer 1.5 eTSI 150pk Style Business Intense
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2024

Software: een ramp

• 5 km

27985 km
Ik heb bewust ruim 2 jaar gewacht om een eerste review te schrijven, omdat mijn relaas te gekleurd zou worden, en ik de auto toch een eerlijke kans wou geven.
Dit is een Belgische bedrijfswagen. Het is een Break Move! 1.0 eTSI 110pk (81kW) DSG 7v Mild Hybrid.
Bij de keuze van een nieuwe wagen kon ik kiezen uit een beperkt lijstje van VAG-auto's.
Ik heb in alle auto's uit het lijstje gezeten (2 Audi's, 2 Volkswagens, en 1 Seat), en heb uiteindelijk enkel met de Seat gereden. Of toch met een auto die op de Seat leek.
Want eigenlijk was het een Cupra, die een stuk dikker aangekleed was dan de auto waar ik uiteindelijk mee zou rijden.
De Seat dus. Die had een aangenaam interieur, was erg ruim voor bestuurder, passagiers en bagage, enz.
Bij de andere auto's waren het telkens andere dingen waarop ik afknapte: of het interieur was te donker, of te ouderwets, of te weinig ruimte,...

Interieur heb ik altijd belangrijker gevonden dan exterieur.

Het enige wat me echt tegenstond was de instaphoogte. Ik had ervoor 7 jaar met veel genoegen gereden met een Renault Kadjar, en nu zat ik bijna op de grond, naar mijn gevoel.
Aangezien mijn vrouw ook veel met deze auto zou rijden, heb ik als enige extra opties dus automatische schakelen, en een achteruitrijcamera genomen, want de auto is wel erg lang (4,62m) en onoverzichtelijk naar achteren.

Ik heb erg lang moeten wachten op de levering: ruim een jaar.
De laatste maand kreeg ik regelmatig bericht van een leveringsdatum, maar die passeerde telkens opnieuw zonder levering.
Toen de wagen uiteindelijk wel geleverd werd, lagen er 2 brandblusapparaten in de koffer, maar geen vloermatjes.
Die zouden na geleverd worden. Dat naleveren heeft uiteindelijk nog 3 weken geduurd, tot ik bij de fleet department van mijn werkgever ben gaan klagen. Toen waren ze er plots de volgende dag.

Software is een ramp.
Om de haverklap ging de boordcomputer in een loop. Om een onverklaarde reden begon de boordcomputer te bellen naar een helpdesk. Iedere poging werd afgebroken en opnieuw opgestart. één keer lukte het wel. De operator kon ook geen verklaring vinden, en adviseerde me te rijden naar de garage. Ik was toch al onderweg. Daar kreeg ik het advies om een harde reset van de boordcomputer te doen. Dat hielp even, maar na enkele weken kreeg ik de meldingen opnieuw.
Tot ik echt panne kreeg.
Ik kreeg foutmeldingen, en het dringende verzoek niet meer verder te rijden. Gelukkig stond de Seat nog op onze oprit.
Toen de pechverhelping arriveerde, kreeg ik de auto al niet meer aan de praat.
Die kon alleen maar afslepen. Een auto van net 3 maanden oud.
Het verdict: er zit een console onder de passagiersstoel, die alle accu's van de auto's regelt. En die was stuk.
Dat hadden ze eigenlijk nog niet meegemaakt met zo'n jonge auto. Toevallig kwam ik dat tegen.
Ik rij 30 jaar met de auto. Het zullen er ondertussen toch wel een tiental verschillende zijn. Nog nooit heb ik zo erg het gevoel gehad dat ik niet meer met die auto wou rijden.
Na een viertal dagen kreeg ik hem terug.
Sindsdien heb ik bijna anderhalf jaar probleemloos gereden.

Daarna begon de ellende opnieuw: de boordcomputer werd terug hysterisch: automatisch bellen naar de helpdesk, geen contact krijgen, opnieuw beginnen.
Zeer vervelend als je net op je GPS aan het navigeren bent, en je daardoor op je geheugen verder moet.
Want het navigatiescherm krijg je dus niet meer te zien.
Uiteindelijk ergens gestopt, 6 (!) keer de boordcomputer gereboot zonder succes, en dan plots, een warning: 'Noodoproepfunctie is beperkt. Werkplaats opzoeken, alstublieft.'
Dit gebeurt natuurlijk altijd in het weekend. Daarom op maandag direct gebeld naar de dealer, maar die heeft pas binnen een maand tijd om ernaar te kijken.
Wegens niet dringend.
Na een goede week blijkt de warning plots verdwenen. Daarna heb ik heb het nog een paar weken aangekeken (remember een maand wachttijd voor nazicht), maar de melding kwam niet meer terug. Daarom nog maar eens gebeld met de dealer. Die zei dat het vermoedelijk te maken had met een upgrade van de boordcomputer, en dat het wat hun betreft ok is.
Het had daarom geen zin om naar het nazicht te komen.

Het leek erop dat het nu weer ok is. Behalve dan het regelmatig uitvallen van het scherm, waarna die na een tijdje terug opstart.

Tot vorige week: bij het achteruitrijden is een parkeersensor aan gegaan, en niet meer uit gegaan.
Ik moest met de autoramen open rijden, anders was het geluid werkelijk niet te harden. Daarom nog maar eens de oude truc uitgehaald: een harde reset van de computer, en Eureka, dat hielp.

Ondanks dat de auto eigenlijk echt wel goed rijdt, een ruime cockpit heeft, en ik met de andere 'features' zoals lane assistance etc. echt wel heb leren leven, hebben de problemen met de boordcomputer ervoor gezorgd dat ik de auto beu ben, en ernaar uitkijk om hem binnen 2 jaar terug te geven.
Collega's hebben me al gevraagd waarom ik niet gewoon een andere auto eis, maar ik ben dan weer een te grote stijfkop hiervoor.
Iets met 'Better the devil you know'.
Ik heb er per slot van rekening nog maar 1 keer écht mee in panne gestaan. Dat is dan een volle één keer meer dan gelijk welke andere auto waarmee ik gereden heb.

Eén ding is zeker: ik moet nooit nog een Seat of een andere auto van dezelfde familiea

6,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee