Test: Citroën C3 vs. Peugeot 208 vs. Renault Clio
Franse slag

Wie bij de Franse merken in het B-segment kijkt ziet drie frisse modellen in de prijslijsten staan. Tijd dus voor een volledig Franse slag om te bepalen welk kleintje de beste papieren heeft. De eigenwijze nieuwe Citroën C3, de chique Peugeot 208 of de enthousiaste Renault Clio.
Als we louter zouden kijken naar welke auto de meeste aandacht trekt, werd dit zeker de kortste test uit de geschiedenis van AutoWeek. Dan won de Citroën C3 glansrijk. Vergelijk dit eens met een Saxo van vijftien jaar geleden en je kunt niet anders dan concluderen dat het merk is teruggekeerd naar het bouwen van onderscheidende auto's, die je niet kúnt aanzien voor iets anders dan een Citroën. Met zijn opvallende neus, bolle zijkanten en natuurlijk de optionele Airbumps is het de aandachttrekker van het gezelschap. Dat zegt wat, want de in 2012 geïntroduceerde Renault Clio kenmerkt zich toch ook niet door bescheidenheid. De stereotiepe Laurens van den Acker-neus bleek desondanks goed houdbaar, want na vier jaar veranderde er bij de recente update eigenlijk heel weinig aan.
Blijft de eveneens uit 2012 stammende Peugeot 208 over. Minder uitgesproken dan zijn landgenoten wellicht, maar daardoor misschien ook juist wel de meest chique keuze. Drie auto's uit hetzelfde land en dan alleen al op basis van het uiterlijk totaal verschillend. Daar blijft het niet bij. Aan de binnenkant zijn de drie kemphanen namelijk al even verschillend. Daar trekt juist de Peugeot de meeste aandacht, zij het helaas niet altijd in positieve zin. Uitstraling en materiaalgebruik zijn zonder meer goed, maar over de ergonomie bestaan twijfels. De veelbesproken i-Cockpit blijft namelijk een kwestie van wennen. Voor sommige bestuurders is het geen bezwaar, andere blijven de zitpositie als vervelend ervaren. Deels een kwestie van persoonlijke smaak, maar de toegevoegde waarde ontgaat ons nog altijd voor een groot deel. Bovendien werkt het touchscreen waarmee je veel functies bedient naar moderne maatstaven te traag. Dat maakt de bediening frustrerend, zeker tijdens het rijden. Gelukkig zitten de knoppen van de aircobediening er wel onder. Dat voorkomt dat je het systeem nog meer moet gebruiken. Over het ruimteaanbod zijn we mild positief. Het is niet de ruimste van het segment, maar een volwassene kan er zonder moeite op de achterbank zitten. Nemen daar regelmatig mensen plaats, dan moet je het panoramadak echter achterwege laten, aangezien het kostbare centimeters van de hoofdruimte afsnoept. In de bagageruimte past in harde liters minder dan in die van de andere twee Fransen, maar veel scheelt dat niet.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Praktijkverbruik: hoe zuinig is de Citroën C3?

Test: Nissan Micra vs. Peugeot 208

Renault Clio R.S. - Op de Rollenbank

Opel Corsa - Peugeot 208 - Renault Clio - Seat Ibiza - Citroën C3 - Multitest

Renault Clio vs. Skoda Fabia - dubbeltest
