en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Heeft het zin om te upgraden naar een compacte SUV? We vergelijken zes populaire duo’s: heel objectief, maar ook met heel veel gevoel.
Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig een SUV wil, maar waarom eigenlijk? Natuurlijk zien SUV’s er sportiever uit dan hoogzitters als de Mercedes B-klasse en de Golf Sportsvan. Ook bieden ze meer comfort. De instap is makkelijker en je kijkt bij het verkeerslicht over het dak van de auto die voor je staat. Als dat tenminste geen SUV is, er komen er immers steeds meer van op de weg,want ze worden steeds betaalbaarder en compacter. Sommige exemplaren zijn zo compact dat ze een conventionele kleine auto zouden kunnen vervangen. Een Opel Crossland X past bijvoorbeeld in het kleinste parkeervak en geeft je toch het gevoel dat je overal boven zweeft. Vierwielaandrijving of enorme wielen? Deze kosten- en gewichtverhogende zaken tref je niet meer aan op moderne SUV’s, zodat de overstap minder grote gevolgen heeft. Maar welke meerwaarde biedt een SUV in vergelijking met een compact model? Om het antwoord op die vraag te vinden, hebben we duo’s van zes merken onderling vergeleken; van prijzige Mercedessen tot toegankelijke Opels en Renaults. Daarbij hebben we naast objectieve zaken als het ruimteaanbod, de prestaties, het verbruik en het kostenplaatje ook enkele belangrijke subjectieve zaken vergeleken. Hoe comfortabel, lichtvoetig en stil rijden de merkbroers? En natuurlijk hebben we ook een blik geworpen op het belangrijkste aspect waarmee een SUV zich onderscheidt: hoeveel hoger zit hij, hoe is het zicht rondom? En levert dit ruimteconcept in de dagelijkse praktijk daadwerkelijk voordelen op?
Voor zover mogelijk hebben we modellen met dezelfde motor getest, om de verschillen op het gebied van prijs, uitrusting en rijdynamiek beter te kunnen beoordelen. Met name bij de compacte SUV’s zijn grote stappen gezet: moderne SUV’s bieden zo veel rijdynamiek, ze rijden zo zuinig en ze zitten zo goed in hun spullen dat ze het de bekende compacte modellen steeds lastiger maken. Geen wonder dus dat sommige duels met een ongekend klein puntenverschil eindigen. Dat maakt het des te verbazingwekkender dat sommige fabrikanten bijzonder gepeperde meerprijzen durven te vragen voor hun SUV’s. Toyota vraagt voor de nauwelijks hogere, maar veel krappere C-HR bijvoorbeeld € 1.645 meer dan voor de vergelijkbare Auris. Dat is ergerlijk, maar de kopers accepteren die verschillen kennelijk als het hart zijn zegje mag doen bij de autokeuze. Op de volgende pagina’s lees je onze bevindingen.