Test: Nissan Micra vs. Peugeot 208

Oud en nieuw

Nissan Micra vs. Peugeot 208
AutoWeek 2 2021
AutoWeek 2 2021

Je leest het in AutoWeek 2 2021

Het B-segment gaat fier aan kop in de nieuw- en occasionverkoop. Het formaat maakt een auto uit deze categorie breed inzetbaar, qua kosten beheersbaar en de rijeigenschappen zitten dicht tegen die van auto’s uit een klasse hoger aan. Kan de al op leeftijd rakende Peugeot 208 het nog aan tegen de nog steeds frisse Nissan Micra?

Nederlanders staan bekend om hun zuinigheid en dat zie je onder meer terug in de verkoopstatistieken van nieuwe en gebruikte auto’s. Bij de nieuwverkopen staat sinds 2016 het B-segment (formaat Corsa, Clio) bovenaan, tot die tijd was dat het C-segment (formaat Golf, Focus). In de leasemarkt verdrievoudigde het aandeel B-segment van 2014 tot 2019, maar het C-segment blijft daar het meest in trek. Een van de redenen waarom de zakelijke rijder een maatje kleiner kiest, is de bijtelling. Die is namelijk sinds 2017 voor alle auto’s met een verbrandingsmotor 22 procent. Dan ga je natuurlijk extra scherp op de catalogusprijs letten, waardoor je de VW Polo, Ford Fiesta en Renault Clio in de lease-top 10 ziet staan. Maar ook tweedehands zijn deze types heel gewild. Logisch, de occasionkoper let toch wat meer op de knip dan iemand die een nieuwe auto koopt en doorgaans is het te besteden budget kleiner. Om daarna de vaste en variabele lasten op een enigszins acceptabel niveau te houden, ligt de keuze voor een compacte auto het meest voor de hand. En het is bijna een wetmatigheid dat een occasion uit het A- of B-segment behoorlijk waardevast is en daarmee relatief duur in aanschaf. Want een Peugeot 308 van 2018 is niet eens zo gek veel duurder dan een 208 uit hetzelfde jaar als onze testauto. Die zetten we naast de veel modernere Nissan Micra, die toen net nieuw was, terwijl de Peugeot op het punt stond om afgelost te worden door de huidige generatie 208. Het is misschien geen volledig eerlijke vergelijking, maar beide auto’s vallen wel in dezelfde prijsklasse. Sterker: de oudere Peugeot is zelfs duurder dan de jongere Micra.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forumtopics