AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

BMW 3-serie Touring - Rij-impressie

Toeren op niveau

BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
AutoWeek 29 2005
AutoWeek 29 2005

Je leest het in AutoWeek 29 2005

BMW lijkt met de nieuwe 3-serie sedan aardig op weg te zijn naar een volgend verkoopsucces. De sedan krijgt in september versterking van de Touring, die onmiddellijk na zijn debuut op de IAA in Frankfurt bij de dealers zal arriveren. In de buurt van München stapten we achter het stuur van de nieuwe stationwagen.

Tijdens onze eerste rij-impressie met de 3-serie sedan (AutoWeek 5) was het al duidelijk dat de nieuwe generatie weer een enorme portie rijplezier biedt. De verwachtingen voor de rijkwaliteiten van de nieuwe stationwagonvariant van de Drie zijn daarom natuurlijk ook hoog gespannen. En om maar met de deur in huis te vallen: dat is ook terecht.

Logisch, want de techniek van de 3 Touring is hetzelfde als bij de sedan en hij is ook qua wielbasis (2,76 m), lengte, breedte en hoogte ( 4,52/ 1,82/1.42 m) exact hetzelfde. Hij heeft alleen zo'n 70 kg extra gewicht meegekregen aan de achterkant. Maar ten opzichte van de vorige Touring is de nieuwe versie wel degelijk groter. Hij is 42 mm langer, 78 mm breder en 9 mm hoger, terwijl de wielbasis 35 mm groeide. Dat daarmee de cabine ruimer is, spreekt bijna vanzelf en van die extra millimeters profiteert ook de bagageruimte. De inhoud daarvan is nu 460 liter, 25 meer dan van de vorige de 3-serie Touring, terwijl dat met neergeklapte achterbank boven de vlakke laadvloer maximaal 1.385 liter bedraagt, 40 liter meer dus.

Praktisch

Belangrijk bij een stationwagen is natuurlijk de toegankelijkheid en de uitrusting van de bagageruimte. Bij de Touring kan je het achterraam apart openen. Daarbij gaat dan automatisch het afdekscherm boven de bagageruimte mee omhoog. Datzelfde gebeurt ook als je de achterklep opent. Het rolscherm is trouwens gemakkelijk te verwijderen; ontgrendel 't met een klik en dan is het zonder wrikken of wringen snel uit te nemen.

BMW heeft de Touring op run flat-banden gezet. Daardoor kon de ruimte onder het deksel in de vloer, die normaal voor het reservewiel wordt gebruikt, benut worden voor een extra bergvak. Verder is er aan de onderkant van het rolscherm een parapluhouder en zijn er aan weerszijden tegen de flanken plastic haakjes om tassen aan op te hangen. Netten tegen de zijkanten ontbreken evenmin, net als een 12-voltaansluiting en vier bevestigingsogen in de vloer.

Een praktische optie is het speciale bagagepakket met een omkeerbare laadvloer. De bovenkant is voorzien van een groot net en de onderkant heeft een kunststof bekleding die kan worden uitgevouwen tot over de bumper. Handig om na het skiën, vissen of andere activiteiten sneeuw- of modderschoenen op te vervoeren.

De tildrempel van de nieuwe Touring is lager dan vroeger en ligt nu op 59 cm. Onder de geopende achterklep biedt de hoogte van 1,99 m genoeg ruimte om er rechtop onder te kunnen staan. Een andere optie is de skizak voor twee paar ski's. Hij is uitneembaar, zodat je hem bij voorbeeld kunt drogen. Gebruik je hem niet, dan kan hij worden vervangen door een opbergkastje, bekerhouders of een koelbox.

Omdat een stationwagen als vanouds vaak gebruikt wordt om een aanhanger of caravan te trekken, heeft BMW voor de 3 Touring een elektrisch uitschuifbare trekhaak beschikbaar. Met een druk op de knop komt de haak automatisch van onder de bodem naar buiten.

Beul

BMW heeft voor de Touring vijf motoren beschikbaar. De benzineversies zijn de 320i, 325i en 330i en de diesels komen als 320d en 330d. De eerste vier motoren kennen we al uit de 3- serie Sedan, terwijl de 330d helemaal nieuw is. Hij heeft een vermogen van 231 pk, maar belangrijker nog is zijn enorme koppel van 500 Nm dat tussen 1.750 en 3.000 tpm beschikbaar is. De top van de Touring met de nieuwe zescilinder diesel ligt op 248 km/h en hij moet in staat zijn de sprint van 0-100 km/h te kunnen afleggen in 6,8 seconden. Een beul van een motor dus, die we jammer genoeg niet aan de tand konden voelen tijdens de eerste kennismaking met de nieuwe stationwagen in de buurt van BMW's hoofdkwartier in München.

De 325i en de 320d stonden wél voor ons klaar. Beide motoren voldoen in de stationwagen natuurlijk net zo goed als in de sedan, ook al voel je dat de auto aan de achterkant wat zwaarder is. Net als alle andere motorvarianten is de 320d gekoppeld aan een zesbak. Omdat we op de Autobahn merkten dat de motor ook in de zesde versnelling nogal wat trekkracht heeft op hogere snelheden, klokten we maar eens even het verschil in acceleratie tussen 'vijf' en 'zes' van 140 tot 160 km/h. Dat is nauwelijks waarneembaar: ze doen er allebei zes seconden over. De motor zit in beide gevallen kennelijk in het juiste toerenbereik en heeft genoeg puf om eens even snel in te halen. Ook met de 3,5-liter zescilindermotor is de Touring een heerlijke, snelle auto. De besturing is net als in de sedan stevig en precies en schakelen gaat bijna ongemerkt.

Comfortabeler

Verder vonden we dat de Touring wat meer overhelt dan de Sedan, maar omdat we de auto's niet direct met elkaar konden vergelijken, was de vraag wat er nu precies is veranderd. Wilhelm Becker, de man die verantwoordelijk is voor de techniek van de 3-serie, bevestigde dat het onderstel wat comfortabeler is afgesteld, waarbij onder meer de veren langere veerwegen hebben.

Net als de sedan profiteert de Touring van systemen die eerder op de 5-serie zijn geïntroduceerd. Eén daarvan is Dynamic Stability Control (DSC), dat behoort tot de standaarduitrusting van de Drie en dat naast stabiliteitscontrole tal van functies heeft. Zoals Dynamic Brake en Traction Control (DBC) en ook Active Cruise Control, waarbij de afstand tot de voorligger kan worden ingesteld. Door de remmen te gebruiken houdt het systeem deze ruimte ook constant als minimum aan. Belangrijk in het geval van de Touring is verder Trailer Stability Control. Daarbij wordt een slingerbeweging van de aanhanger herkend en wordt automatisch geremd om de combinatie weer stabiel te krijgen.

Aan de prijs

De uitrusting van het interieur is net als bij de Sedan: met een overzichtelijk en fraai vormgegeven dashboard, met i-Drive waarbij navigatie een optie is (€ 2.760). Een nieuwe optie voor de nieuwe 3- serie Touring is het panoramadak, dat een lengte heeft van 80 cm en een breedte van 75 cm. Daarvan is nog geen prijs bekend.

De prijzen van de 3-serie Touring beginnen bij € 44.500. Dat is niet mis, maar je hebt dan wel een auto met imago, en een afwerking en kwaliteit waar je u tegen zegt en waarbij rijplezier hoog in het vaandel staat. Aan een gebrek aan keuze uit kleuren voor in- en exterieur zal het niet liggen: er zijn 624 verschillende combinaties mogelijk. Alle versies van de Touring zijn op 17 september, direct na de wereldpremière op de IAA, beschikbaar.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum