Vorig jaar flink meer autorijbewijzen afgegeven

Toename van bijna 8 procent

rijbewijs

Vorig jaar zijn er 7,8 procent meer nieuwe autorijbewijzen afgegeven dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Afgelopen jaar kwamen er 178.000 nieuwe rijbewijshouders bij. Dat is nog altijd 17,7 procent minder dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. Ruim 11,4 miljoen mensen waren op 1 januari van dit jaar in het bezit van een autorijbewijs, wat 1,3 procent minder is dan op 1 januari 2020. Door de coronamaatregelen konden meerdere maanden geen rijexamens afgenomen worden. Eind vorig jaar waren er opnieuw problemen, toen moesten er honderden examens worden verzet wegens een tekort aan examinatoren. In sommige groten steden liep de wachttijd voor een rijexamen op tot meerdere maanden.

"Tijdens de lockdown die op 19 december 2021 inging, konden de autorijlessen en rijexamens wel doorgaan omdat deze toen als essentiële dienstverlening aangemerkt werden. Het aantal afgegeven nieuwe autorijbewijzen was in december 2021 hoger dan in de maand december van de voorgaande twee jaren", aldus het CBS. Dat tijdelijk geen rijexamens afgenomen konden worden, had volgens het CBS vooral invloed op jongeren. "Bij jongeren van 17 jaar nam het aantal autorijbewijsbezitters in 2021 ten opzichte van het jaar ervoor met 17 procent af naar 10.000. Vergeleken met 2019, het jaar vóór de coronacrisis, was er zelfs een daling van 45,4 procent."

Het bezit van een autorijbewijs onder mensen van 75 jaar en ouder is de afgelopen drie jaar juist gegroeid. Tijdens de coronacrisis kon men namelijk langer met een verlopen rijbewijs door blijven rijden door uitstel van verlenging. "Ouderen die normaal hun rijbewijs zouden laten verlopen, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen, konden zo langer hun rijbewijs behouden."

Lezersreacties (8) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.