Toyota en Lexus: semi-autonoom met Advance Drive in Japan

Voor de Mirai en LS

Lexus Toyota Advance Drive rijassistentie

In Japan worden de Toyota Mirai en Lexus LS gelanceerd met een systeem met de veelzeggende naam Advance Drive. Daarmee zijn de auto’s verregaand in staat autonoom door het verkeer te gaan, al blijft er een grote rol weggelegd voor de bestuurder.

Het gaat om de onlangs al in Europa gelanceerde, tweede generatie van de Toyota Mirai en de gefacelifte Lexus LS. Deze auto’s delen één platform en krijgen nu ook samen de primeur van Advance Drive.

Advance Drive is een pakket veiligheidssystemen en rijhulpen dat een aantal reeds bekende zaken biedt, maar hier en daar ook een stap verder gaat. Uiteraard is er adaptieve cruisecontrol en een actieve rijstrookassistent, die de auto keurig in het midden van de rijstrook houdt. Op de snelweg kunnen de Mirai en de LS echter meer dan dat. Zo kunnen de auto’s zelf afremmen als er geritst moet worden en bewegen ze zelfstandig naar de randen van de rijstrook als dat nodig is om meer afstand tussen de auto en een groot voertuig op de andere rijstrook te creëren.

Ook kan Advance Drive zelfstandig van rijstrook wisselen, althans deels. De auto registreert dat er een mogelijkheid is om in te halen of terug naar de ‘slow lane’ te gaan en stelt die actie voor aan de bestuurder. Vervolgens moet de bestuurder dit voorstel bevestigen, net als bij vergelijkbare systemen van onder meer Tesla en Mercedes-Benz. Zelf een rijstrookwissel voorstellen kan ook, dat gaat dan met behulp van de richtingaanwijzer.

De bestuurder moet uiteraard altijd blijven opletten, wat wordt vastgesteld door een op de bestuurder gerichte camera. Om het rijproces veilig te laten verlopen, vertrouwt Toyota voor dit systeem niet alleen op sensoren maar ook op navigatiedata. Kaart- en andere gegevens worden geregeld geactualiseerd via over-the-air-updates, dus ook wat dat betreft is Advance Drive helemaal bij de tijd.

Over de komst van Advance Drive naar andere landen is nog niets bekend, maar ongetwijfeld staat dat uiteindelijk wel op de planning.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (19) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum