Toyota Aygo - Blik to the Future

Vrolijk verder

Toyota Aygo - Blik to the Future
AutoWeek 2 2021
AutoWeek 2 2021

Je leest het in AutoWeek 2 2021

Het aanbod in de compactste klasse dunt behoorlijk uit, maar er zijn merken die er nog brood in zien. Toyota is er daar één van. De Japanners stomen een nieuwe Aygo klaar, die voor een belangrijk deel het kunstje afkijkt bij zijn ‘grote’ broer.

In de aanloop naar het huidige decennium ging bij diverse autofabrikanten een streep door het A-segment. Althans, verschillende merken vinden het niet meer zo interessant. De compactste modellen leveren de fabrikanten betrekkelijk weinig op, omdat er amper winstmarge op zit. Je hebt dus grote verkoopaantallen nodig om het rendabel te krijgen. Daarom zitten onder meer de Volkswagen Up/Seat Mii/Skoda Citigo, Ford Ka, Opel Karl, Peugeot 108 en Citroën C1 (voorlopig nog) zonder opvolger. Die laatste twee waren (net als de eerste drie) natuurlijk onderdeel van een drieling, met de Toyota Aygo als derde. De Fransen hebben nog geen beslissing genomen over een nieuw compact model, maar Toyota laat er geen gras over groeien.

De Japanners gaan op eigen houtje verder. Zij vinden het nog een goede zet om vast te houden aan het A-segment. Eerder liet Toyota doorschemeren dat een Aygo-opvolger mogelijk alleen nog zin had als volledig elektrisch model, maar nu lijkt het merk toch nog een keer voor een traditionele aanpak te gaan. Inmiddels is de nieuwe Aygo namelijk gecamoufleerd en wel op Europese wegen verschenen en op foto’s zien we gewoon nog een rookwolkje uit een uitlaat komen. Een elektrische Aygo was in dit stadium anders ook wel enigszins uit de lucht komen vallen. Toyota stoomt weliswaar zijn eerste modulaire EV-platform (e-TNGA) klaar, maar op die basis verwachten we pas halverwege dit decennium het eerste model; een SUV van RAV4-formaat.

Toyota Aygo illustratie

Dicht op de Yaris

Zo ver is het dus nog niet voor de Aygo. Het met de Fransen gedeelde platform van de afzwaaiende Aygo maakt naar verwachting wel plaats voor een ingekorte variant van de TNGA-basis waarop de huidige Yaris troont. Bekend terrein dus voor Toyota en een platform dat zich in compact formaat dus al heeft kunnen bewijzen. Niet alleen onderhuids verwachten we gelijkenissen met de Yaris, want ook qua uiterlijk kruipt de Aygo dichter tegen de B-segmenter aan. Aan de achterkant zien we nog het meest terug van de tweede generatie, maar het neusje wordt mooi in lijn getrokken met de Yaris en de Yaris Cross. De Aygo zal optisch wat breder en lager lijken dan zijn voorganger en het is aannemelijk dat de rolmaat dat beeld ook bevestigt. Qua binnenruimte pakt het ongetwijfeld gunstig uit.

Nu is het nog de vraag naar welke vorm van aandrijving Toyota grijpt. In de huidige Aygo leverden de Japanners al hun eigen, meermaals doorontwikkelde 1.0 driecilinder uit dezelfde motorenfamilie als de 72 pk 1.0 die momenteel in de instapversie van de Yaris ligt. Dat was de enige keuze. Mogelijk zit er vanwege zijn toekomstige verwantschap met de Yaris ook een 1.5 Hybrid in het vat. Die krachtbron, die volgens het Atkinson-principe loopt, komt in de Yaris tot een systeemvermogen van 116 pk. Dit zou natuurlijk dé kans zijn voor Toyota om zelfs zijn kleinste model als hybride op de markt te brengen. Misschien weten we het nog dit jaar zeker, want we durven voorzichtig in te zetten op een onthulling eind 2021.

Voorgangers

Alweer bijna 16 jaar geleden betrad Toyota de compacte markt samen met Peugeot en Citroën, met de eerste generatie van de samen tot stand gebrachte drieling. De Aygo had een duidelijk van de 107 en C1 afwijkend ontwerp om voldoende onderscheidend te zijn. Mede dankzij een subtiele facelift in 2012 kon de eerste Aygo uiteindelijk zeven jaar worden verkocht.

De eerste generatie van de Aygo

De tweede generatie van de drieling luidde een nog wat excentrieker hoofdstuk in voor de Aygo. Met zijn X-vormige snuit en veel grotere achterlichten oogde het kleintje heel anders dan zijn Franse broertjes. Bij een vrij stevige facelift in 2018 verdween de zwartgekleurde X uit de neus, maar daar kreeg hij wel fysiek scherpere vouwen voor terug.

De huidige Aygo

Succesnummer

De Aygo groeide in rap tempo uit tot één van de bestverkochte Toyota’s in Nederland van de afgelopen decennia. Met dik 133.000 verkochte exemplaren moet hij alleen de Yaris en Corolla voor zich dulden. Het beste jaar was 2011, toen werden er maar liefst 15.250 Aygo’s verkocht. In 2020 kwam de A-segmenter uit op een nog immer keurige 6.294 stuks. Het beste jaar van de huidige Aygo was een jaar eerder; 8.659 exemplaren vonden in 2019 een eerste eigenaar.

PRIVATE LEASE Toyota Aygo

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (34) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum