Top en flop 2014: 458 Speciale A en Alfa Romeo

Ferrari 458 Speciale A
Citroën C4 CactusPorsche MuseumFivan Auto MaassluisProductplan Alfa Romeo tot en met 2018Jaguar XE
Wat was er op autogebied fantastisch aan 2014 en wat kunnen we missen als kiespijn? Het is weer tijd om met de AutoWeek-redacteuren terug te blikken op het afgelopen jaar middels de traditionele Top en flop-lijstjes. Deze keer: Alexander Inia over de Ferrari 458 Speciale A, C4 Cactus, het Porsche Museum, belastingbeleid, Alfa Romeo en de Jaguar XE.

Top 1: Ferrari 458 Speciale A

We hebben nog niet met deze auto kunnen rijden, maar een 458 Speciale die nog meer geluidssensaties aan je doorgeeft, overtreft de Berlinetta wat mij betreft. Tegelijkertijd maakt deze auto me ook een beetje triest, want dit is de laatste 458 met atmosferische motor. De gefacelifte versie, die op de rol staat voor 2015, krijgt een opgefokte versie van de turbomotor uit de California T. Natuurlijk, dat betekent een lager verbruik en flink meer koppel, maar tegelijkertijd raakt de 458 zijn ziel kwijt. Ratio over emotie dus, en sinds wanneer koopt iemand een Ferrari met zijn verstand? Laten we genieten van deze briljante Speciale A zolang het nog kan.

Top 2: Citroën C4 Cactus

Wat mij betreft de Auto van het Jaar, vooral omdat dit eindelijk weer een honderd procent Citroën is. Het blijft niet alleen bij een eigenwijs uiterlijk, de ingenieurs hebben ook buiten de gebaande paden gedacht bij de ontwikkeling van de auto. En dat is nu juist de manier waarop het Franse merk zo'n grote schare liefhebbers heeft gekregen. Een kleine misser vind ik dat je de achterportierruiten niet naar beneden kunt zwengelen (kostenbesp... eh gewichtsbesparing, aldus Citroën), maar voor de rest niets dan lof over deze Fransoos.

Top 3: Porsche Museum

Een persoonlijk hoogtepunt van 2014 was voor mij zonder meer een bezoek aan het Porsche Museum in Zuffenhausen. Ik kreeg een persoonlijke rondleiding van Peter Reisinger, de inmiddels gepensioneerde man die decennialang het team leidde dat de kleimodellen voor alle straat-Porsches en racers maakte. Bij alle auto's die aanwezig waren, vertelde de Reisinger anekdotes over problemen bij de ontwikkeling en gaf hij zijn eerlijke mening over diverse - ook actuele - modellen. Een zeldzaam kijkje in de keuken, want de gemiddelde Duitser is meestal niet zo mededeelzaam als deze sympathieke spraakwaterval.

Flop 1: Belastingbeleid

Het is zo treurig gesteld met het Nederlandse belastingbeleid dat ik het in de eerste instantie niet eens meer in mijn flop-3 wilde zetten. In tegenstelling tot de Europese markt blijft de Nederlandse markt maar krimpen. En wat doet de overheid vervolgens? Een belastingwijziging doorvoeren waardoor de nieuwprijzen per 1 januari met honderden euro's stijgen, juist ook die van A-segmenters. De weinige auto's die nog door particulieren worden gekocht, worden zo'n acht procent duurder. Een herstel van de automarkt in 2015 zie ik dan ook niet gebeuren. Dus, Den Haag: bedankt voor het om zeep helpen van de automarkt en alle bijbehorende faillissementen!

Flop 2: plannen Alfa Romeo

In mei kwam er dan eindelijk duidelijkheid over de plannen van Alfa Romeo voor de nabije toekomst. In een fancy presentatie bestempelde het merk de 164, toch een gewaardeerd model onder de liefhebbers, als een 'ongewenst resultaat van het functioneren onder de Fiat-paraplu'. De marketingafdeling besloot het erfgoed op deze manier te behandelen om te benadrukken dat de toekomstige modellen door hun achterwielaandrijving 'echte Alfa Romeo's' worden. Onsympathiek en onverstandig, naar mijn bescheiden mening. Bovendien betwijfelen analisten of het Fiat-baas Marchionne wel gaat lukken de miljarden bijeen te harken die hij nodig heeft voor een complete wederopstanding van Alfa Romeo. We hebben al eerder overambitieuze plannen voor dit merk gezien en dus bestempel ik dit verhaal als een flop. Ik word als Alfa Romeo-fan maar wat graag overtuigd van mijn ongelijk.

Flop 3: Jaguar XE

Jawel, de kleine Jag is één van mijn floppers. Dat verdient een uitgebreide toelichting, aangezien ik zeker verwacht dat dit een goede auto is. Een deel van het probleem is misschien een te hoge verwachting bij mij. Ik hoopte op een 3-serie concurrent met flink wat designkenmerken van de F-Type, wat mij betreft de mooiste auto uit de prijslijst. In plaats daarvan krijgen we een auto die toch wel erg nadrukkelijk op de al jaren oude XF lijkt. Het heeft er alle schijn van dat Jaguar bewust 'op veilig' heeft gespeeld bij het ontwerpen van de XE. Ik denk dat de Engelsen zich daar flink mee in de vingers snijden, want zonder een betoverend design zal de auto het lastig hebben om de kopers bij de Duitse premiumfabrikanten weg te lokken.

Lezersreacties (34) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.