Tolheffing in Duitsland nabij

Dít kost een ritje straks (vermoedelijk)

Snelweg Duitsland (foto ANP)
Na maandenlang bekvechten over tolheffing op de Duitse snelwegen, is nu een doorbraak nabij. Minister van Verkeer Alexander Dobrindt zei donderdagavond dat hij ervan uitgaat dat Duitsland en de Europese Unie nog deze maand tot overeenstemming komen in deze kwestie.

Het oorspronkelijke plan van de Duitsers wordt wel op onderdelen aangepast. De betreffende EU-commissie liet in Brussel weten dat er "verstrekkende vooruitgang" is geboekt.

Het grootste pijnpunt bij de eerdere plannen was het voornemen om Duitsers via een korting op de wegenbelasting te compenseren voor de betaalde tol. Dit werd door de Europese Unie als discriminatie voor buitenlanders gezien. Dat bezwaar is onder meer uit de weg geholpen door een voordelig tarief te bieden aan reizigers uit EU-landen die kortstondig van het Duitse wegennet gebruikmaken. Ook het feit dat de compensatie voor Duitsers op basis van de uitstoot van de betreffende auto wordt berekend, neemt een deel van de Europese bezwaren weg. Bezitters van een 'schone' auto kunnen nu tot 1,2 keer de betaalde tol terugkrijgen, wat gecompenseerd wordt door bestuurders van een extra vervuilend exemplaar, vertelt AutoBild. Door deze concessies kan de EU-commissie afzien van de voorgenomen gang naar het Europees Hof van Justitie.

Ons Duitse zusterblad durft ook al uitspraken over de tarieven te doen. Duitsers betalen volgens hen straks gemiddeld 74 euro per jaar. Voor buitenlanders zou er de mogelijkheid bestaan om de tol voor tien dagen of twee maanden af te kopen, hetgeen dan respectievelijk ongeveer 5 en 30 euro gaat kosten. Een fysiek vignet zoals in onder meer Oostenrijk en Zwitserland komt er overigens niet aan te pas: controle geschiedt elektronisch op basis van het kenteken.

"We naderen elkaar", zegt Dobrindt tevreden. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het akkoord met de EU er in november ligt." Een woordvoerster van de EU-commissie verwacht eveneens dat de laatste plooien binnen een aantal weken met wederzijdse instemming zijn gladgestreken. Wanneer dan precies tol gaat worden geheven is nog niet bekend. Duitsland denkt ermee jaarlijks netto 500 miljoen euro binnen te halen.

Lezersreacties (105) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.