Tesla voert kleine prijswijzigingen door

Leveringsprogramma Tesla net even anders

Tesla Model 3 wit

Tesla voert wat kleine wijzigingen door aan het leveringsprogramma van de Model 3, Model S en Model X. De instapversie van de Model 3 wordt daarmee strikt genomen iets goedkoper, al geldt dat alleen als je een wit exemplaar kiest.

De kleur wit is vanaf nu namelijk standaard op de Model 3, die voorheen in principe in ‘Solid black’ werd afgeleverd. Topman Elon Musk gaf enkele weken geleden al te kennen dat wit de nieuwe standaardkleur zou worden omdat die tint wereldwijd populairder is dan zwart, maar toch is er nog wat onverwachts gebeurd. Aanvankelijk zou het namelijk gaan om een ‘simpele’ witte kleur, niet-metallic dus, maar nu is de voorheen optionele Pearl White-lak uitgeroepen tot enige gratis carrosserietint. Desgevraagd geeft Musk te kennen dat dit eenvoudiger bleek dan de invoering van een geheel nieuwe kleur wit. Zwart is nog steeds leverbaar, maar kost nu € 800 extra. De prijzen van grijs, blauw en rood zijn ongewijzigd gebleven.

De Model 3 Standard Range Plus is nog altijd de voordeligste Tesla en kost in het wit € 47.800. De Long Range met vierwielaandrijving kost € 58.300, de razendsnelle Performance is met € 63.990 inmiddels aanzienlijk goedkoper dan bij de introductie.

Hoewel alle ogen in Nederland nadrukkelijk op de ‘kleine’ 3 zijn gevestigd, moeten we het ook nog even over de grotere Tesla’s hebben. Hier valt op dat de onlangs geïntroduceerde Standard Range-versies van de Model S en Model X alweer zijn geschrapt. Daarmee blijven de Long Range- en Performance-varianten over. Bij de Model S komt een Long Range voor € 87.800 liefst 610 km ver, de Model X moet € 93.600 opbrengen. Hier betekent een Long Range een rijbereik van 505 km. Ook bij de Performance-versies is nieuws te melden, want deze ongelofelijk rappe varianten krijgen nu standaard de Ludicrous Mode-voorziening mee. Daarmee sprint iedere Model S Performance in 2,6 tellen van 0 naar 100, terwijl de forse Model X dat in 2,9 tellen doet. Dat kost natuurlijk wel wat: een Model S Performance kost € 104.700, de topversie van de Model X is er vanaf € 109.800.

Tesla Model S

Wijzigingen als deze zijn bij Tesla niet ongewoon. We noemden al de recent verschenen en nu alweer verdwenen Standard Range-versies van de S en X, maar er zijn meer voorbeelden. De opvallendste wijziging deed zich in maart voor. Toen werden de prijzen van alle Tesla’s van de ene op de andere dag drastisch verlaagd. De duurste versie van de Model X werd toen in één klap meer dan een halve ton goedkoper. Alsof Tesla er zelf ook een beetje van geschrokken was, werden die prijzen even later weer enigszins verhoogd.

Ondertussen heeft Musk de volgende prijswijziging alweer aangekondigd. Het Full Self-Driving-pakket (FSD) wordt op 16 augustus duizend dollar duurder. Het pakket is een software-upgrade van het standaard aanwezige Autopilot-systeem en omvat nu al een aantal handigheden, maar moet in de toekomst volledig autonoom rijden mogelijk maken.

PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (116) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.