Renault zet speciale Ampere geheten EV-tak op

Dochteronderneming voor EV's en software

IAA München 2021 Renault 5 R5 EV

De Renault Group is binnenkort weer een dochteronderneming rijker: Ampere. Dat wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van elektrische auto's en software daarvoor. Bovendien gaat Ampere volgend jaar naar de beurs.

De Renault Group startte onder leiding van CEO Luca de Meo de 'Renaulution', een periode waarin het concern orde op zaken wil stellen en de organisatiestructuur onder de loep neemt. Volgens de Fransen is het nu tijd voor het derde hoofdstuk in die transitie. In die fase, die het 'Revolution' doopt, wordt de Renault Group enkele afdelingen rijker. De Fransen spreken voortaan over vijf 'pijlers', waaronder Alpine en Mobilize. Nieuwere namen zijn 'The Future is Neutral', 'Power' en 'Ampere'. Vooral die laatste is interessant. Dat is namelijk een dochteronderneming die zich puur richt op de ontwikkeling en bouw van volledig elektrische auto's en de ontwikkeling van software.

Ampere krijgt als eerste taak om de productieversies van de volledig elektrische R5 en iets later de R4 klaar te stomen. Daarnaast krijgt het ook de verantwoordelijkheid over de Megane E-Tech Electric en de aankomende elektrische Scénic. Renault maakt alvast bekend dat er voor de langere termijn nog twee andere EV's in de pijplijn zitten. De in house ontwikkeling van software komt ook op het bordje van Ampere, daaraan werkt het samen met Qualcomm Technologies. Dat Renault softwareontwikkeling bij een dochteronderneming neerlegt, doet enigszins denken aan de aanpak van Volkswagen met Cariad. De software is hard nodig voor de EV's, die volgens Renault 'software defined vehicles' (SDV) worden. Renault Group weidt er nog niet heel erg over uit wat er precies wordt ontwikkeld, maar ga er gerust vanuit dat over-the-air-updates, (semi-)autonoom rijden en kunstmatige intelligentie erbij om de hoek komen kijken. Het infotainment in de auto hoort er eveneens bij.

Ampere wordt een behoorlijk bedrijf. Bedrijf? Jazeker, Renault spreekt van een apart bedrijf binnen het concern. Er komen zo'n 10.000 mensen te werken. Daarbij horen 3.500 ingenieurs, waarvan de helft gespecialiseerd is in software. Ampere krijgt stevige productiedoelen in zijn 'ElectriCity' gedoopte verzameling van fabrieken in Frankrijk. De jaarlijkse productie moet direct op 400.000 auto's uitkomen, maar dit moet waar nodig kunnen worden opgeschaald naar 1 miljoen auto's per jaar. In 2031 moet de jaarlijkse productie uiterlijk op dat aantal liggen. Ampere komt voor een belangrijk deel op eigen benen te staan en in het tweede halfjaar van 2023 wil het naar de beurs gaan. Daarbij behoudt Renault Group een meerderheidsbelang.

Power en The Future is Neutral

De andere twee nieuwe pilaren van de Renault Group zijn 'Power' en 'The Future is Neutral'. Die eerste richt zich op de ontwikkeling en productie van verbrandingsmotoren, want ook die hebben voorlopig nog toekomst volgens het concern. Daarbij haakt Renault de Chinese gigant Geely aan. Over die plannen konden we je eerder vandaag al bijpraten. 'The Future is Neutral' wordt een tak die zich focust op de circulaire economie. Hier wordt onder meer studie gemaakt van het zo goed mogelijk recyclebaar maken van de materialen die de Renault Group voor zijn auto's gebruikt. Het recyclen van accu's hoort hierbij.

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (29) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.