'Populariteit occasions remt verduurzaming Nederlands wagenpark'

We rijden nog veel oude auto's

Occasionshow

Nederlanders hebben vorig jaar bijna een recordaantal tweedehands auto's verkocht. Tegelijkertijd zakte de verkoop van nieuwe auto's naar het diepste punt sinds 1967. Die populariteit van oudere auto's zit de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark in de weg, waarschuwen economen van ING vrijdag.

Tweedehands auto's zijn volgens kenners van de bank altijd al populair geweest in Nederland, onder andere omdat hiervoor geen aanschafbelasting (bpm) geldt. Maar door grote chiptekorten in de auto-industrie was het vorig jaar voor kopers die wel een nieuw exemplaar wilden ook moeilijk om een auto te vinden. Hierdoor zakte de verkoop van nieuwe auto's ten opzichte van 2020 met 9,2 procent in tot 322.831 stuks. Tegelijkertijd verkochten de vakhandel en particulieren samen net iets meer dan 2 miljoen occasions.

Daardoor veroudert het Nederlandse wagenpark alleen maar verder, zegt sectoreconoom Rico Luman. "De gemiddelde leeftijd van auto's is begin 2021 gestegen naar elf jaar en een op de vier auto's is ouder dan vijftien jaar. Oudere auto's maken meer kilometers dan voorheen en dat remt de verduurzaming." Een oplossing om meer nieuwe elektrische of in ieder geval zuinigere auto's de weg op te krijgen, zit volgens hem in een speciale vorm van rekeningrijden. Daarbij zouden bezitters van vervuilende auto's per afgelegde kilometer bijvoorbeeld meer moeten betalen dan mensen met schonere auto's.

ING verwacht dat de verkoop van nieuwe auto's ondanks de aanhoudende chiptekorten dit jaar zal aantrekken. Voor 2022 rekent de bank op 370.000 verkochte nieuwe auto's, 22 procent meer dan vorig jaar. Daarvan zal waarschijnlijk een groter deel elektrisch zijn dan vorig jaar, geholpen door nieuwe subsidies voor particulieren die stekkerauto's onder de €45.000 kopen.

Lezersreacties (632) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.