Noorwegen 2017: 52 procent (deels) elektrisch

Brandstofmotor speelt steeds kleinere rol

Volkswagen e-Golf
Nederland geldt als één van de koplopers op het gebied van elektrisch rijden, maar Noorwegen weet ons nog altijd de loef af te steken op dit gebied. In 2017 was meer dan de helft van de verkochte nieuwe auto's uitgerust met een accupakket, zo blijkt uit de verkoopcijfers.

Om precies te zijn, waren elektrische en deels elektrische auto's in Noorwegen over heel 2017 goed voor 52 procent van de totale verkopen. Dat is een stevige groei ten opzichte van 2016, toen nog 'maar' 40 procent van de auto's geheel of gedeeltelijk door elektromotoren werd aangedreven. Die groei is noodzakelijk voor de Noorse overheid om de ambitieuze doelstellingen te halen, want in 2025 mogen er in het land helemaal geen auto's meer worden verkocht die fossiele brandstoffen nodig hebben.

De Volkswagen Golf, die er ook als elektrische E-Golf is, mag zichzelf afgaande op cijfers van Reuters de populairste auto van 2017 noemen in Noorwegen. De Duitser wordt op de voet gevolgd door landgenoot BMW i3, terwijl de (hybride) Toyota RAV4 op plaats drie eindigt. De nummer vier is de Tesla Model X, die daarmee ongekend hoog scoort voor een auto die in de basis behoorlijk prijzig kan worden genoemd.

Natuurlijk heeft de elektrische auto zijn populariteit ook in Noorwegen niet geheel aan zichzelf te danken. Zo zijn kopers van EV's niet alleen vrijgesteld van vrijwel alle autogerelateerde belastingen en tolheffingen(!), maar mogen ze in Oslo ook gebruikmaken van busbanen.

Lezersreacties (99) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.