Nieuwe elektrische SUV Smart debuteert tijdens IAA

Eerste vrucht van nieuwe samenwerking

Smart teaser

De IAA van München is het podium waarop Smart een vooruitblik presenteert van een compacte SUV. De nieuwe elektrische Smart komt tot stand onder de vleugels van het samenwerkingsverband tussen Daimler en Geely.

Twee jaar geleden werd bekend dat Smart voor 50 procent in handen kwam van het Chinese Geely. Het samenwerkingsverband tussen Geely en Daimler werkt ondertussen hard aan de ontwikkeling van nieuwe elektrische auto's. Het is al even bekend dat Smart straks meer modellen krijgt dan slechts de ForTwo en de ForFour. Zo staat voor 2022 een 'elektrische B-segmenter' op de rol en Smart komt zelfs met een SUV-achtige. Van die compacte elektrische SUV kunnen we je dankzij onze Engelse collega's van AutoExpress nu de eerste designschetsen laten zien.

Daimler is verantwoordelijk voor het design van de nieuwe modellen van Smart terwijl Geely de technische ontwikkeling op zich neemt. De elektrische SUV-achtige die straks tijdens de IAA van München in conceptvorm debuteert, wordt een slagje groter dan je van Smart gewend bent. Onderhuids maakt de auto waarschijnlijk gebruik van Geely's SEA-platform, een modulair en speciaal voor elektrische auto's bedoeld platform dat Geely ook zal toepassen bij merken als Geometry, Lotus, Lynk en Co en zelfs Volvo. De Zeekr 001, in feite een Lynk & Co, is de eerste auto op dat platform.

Volgens AutoExpress keren diverse Smart-kenmerkende designelementen terug op het nieuwe model. Zo zou hijt onder meer in een two-tone kleurstelling uitgevoerd worden waarmee geknipoogd wordt naar de 'veiligheidskooi' van de eerste modellen van Smart.

De IAA van München vindt in september dit jaar plaats. Ongetwijfeld geeft Smart in de aanloop naar die autobeurs meer informatie vrij. De nieuwe modellen van Smart zien straks allemaal het levenslicht in China. De voormalige Smart-fabriek in het Franse Hambach is inmiddels verkocht aan Ineos dat er de Grenadier gaat bouwen.

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.