Nederlandse vliegende auto maakt testvluchten

PAL-V
Hollands glorie in de lucht! Een vliegende auto van Nederlandse komaf, de PAL-V, heeft met succes z'n eerste vluchten boven ons land gemaakt.

De PAL-V staat voor Personal Air and Land Vehicle, die zich zowel in de gedaante van auto als in de vorm van een gyrocopter kan voortbewegen. In de afgelopen weken heeft het voertuig meerdere testvluchten afgewerkt op de vliegbasis Gilze Rijen. De ontwikkeling wordt uitgevoerd door onder andere het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NRL) en de Technische Universiteit Delft. Het voertuig is goedgekeurd voor zowel de weg als het luchtruim, aldus de onderneming PAL-V Europe NV.

Een opvouwbare propeller op de achterzijde van het voertuig zorgt voor stuwkracht, terwijl de PAL-V op de weg rijdt als een sportauto, die veel wegheeft van de eveneens Nederlandse Carver One. Om op te stijgen heeft de PAL-V wel een baan van ongeveer 165 meter nodig. De topsnelheid ligt op 180 km/h. De aandrijving komt van een verbrandingsmotor op benzine, maar er zijn ook uitvoeringen op biodiesel en bio-ethanol onderweg. Het bereik in de lucht is 350 tot 500 kilometer, afhankelijk van de uitrusting en de belading. Voor het bereik wordt 1.200 kilometer opgegeven.

Video

Lezersreacties (40) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.