Mazda: 'MX-5 heeft het eeuwige leven'

Lekker blijven

Mazda MX-5

De Mazda MX-5 heeft in zijn 34-jarig bestaan een enorme schare liefhebbers achter zich gekregen. Die mensen kunnen opgelucht ademhalen, want volgens de baas van Mazda Europa hoeven ze niet te vrezen dat de MX-5 op den duur het veld moet ruimen.

Mazda wist eind jaren 80 vriend en vijand te imponeren met de eerste generatie MX-5. De Japanners brachten wat tot dan toe vooral een Brits en Italiaans feestje was geweest: een betaalbare roadster voor alledag met achterwielaandrijving. Hij was betrouwbaar en reed ook nog eens geweldig. De Mazda MX-5 had dan ook niet lang nodig om de harten van velen te veroveren en tot op de dag van vandaag zijn er wereldwijd waarschijnlijk meer fans van de MX-5 dan dat er exemplaren zijn. Inmiddels zit de MX-5 in zijn vierde generatie. Die is met acht jaar op de klok de jongste niet meer en dus werkt Mazda aan een opvolger. Wordt dat de laatste? Nee hoor, verre van.

Eerder liet Mazda al los dat de MX-5 tot minimaal 2030 zal overleven. Nu gaat Mazda Europe-baas Martijn ten Brink nog wat verder. In gesprek met Autocar stelt hij dat de MX-5 'nooit zal sterven'. "Ik geloof dat hij altijd zal blijven bestaan, maar hij zal wel met zijn tijd mee moeten gaan, dat is een enorme uitdaging." Volgens hem is nog niet besloten hoe de toekomst van de MX-5 er precies uit ziet. "Zoals je kunt voorstellen hebben mensen er meningen over welke kant het op moet gaan, ik ben heel benieuwd wat het wordt. Hij blijft zeker onderdeel van het modellengamma."

Hoe graag Mazda het ook wil; het is niet te voorkomen dat de MX-5 op den duur wel wat van zijn oervorm afwijkt. Vooral op technisch vlak. Eerder liet Mazda al los dat ook de MX-5 niet aan elektrificatie ontkomt, maar dat men er alles aan zal doen om het gewicht dan zo laag mogelijk te houden. De volgende MX-5 wordt waarschijnlijk hooguit deels geëlektrificeerd, maar daarna (na 2030) zou een volledig elektrische MX-5 logisch zijn. Dan begint immers langzaam aan de uittocht van nieuwe auto's met verbrandingsmotor.

PRIVATE LEASE Mazda MX-5

Mazda
Mazda MX-5 SkyActiv-G 132 Prime-Line (2D/6H)
€ 655
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (31) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum