Klimaattop: deze merken doen concrete belofte

'Verbrandingsmotor in 2040 wereldwijd uitgefaseerd'

Parijs snelweg peripherique (foto ANP)

Tijdens de Klimaatconferentie van Glasgow hebben in totaal slechts zes grote autobouwers de Glasgow Declaration on Zero Emission Cars and Vans ondertekend, een verklaring waarin de bedrijven beloven te werken aan het volledig uitfaseren van auto's met verbrandingsmotoren in 2040.

23 landen, waaronder Nederland en diverse kleine overheden hebben tijdens de Klimaattop in Glasgow handtekeningen gezet onder een document waarin zij zich zeggen toe te leggen op het uitfaseren van auto's en bedrijfswagens met verbrandingsmotoren in 2040. Ook tekenden autofabrikanten de verklaring, maar lang niet allemaal.

Van de automotive bedrijven die de klimaatbeloftes - waar we straks op terugkomen - ondertekenen, zijn er slechts een handjevol autofabrikanten: Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz en Volvo Cars. De namen van grote fabrikanten als BMW Group, Volkswagen Group, Toyota Motor Company, Hyundai Motor Group en Stellantis ontbreken. Polestar uitte eerder vandaag stevige kritiek op fabrikanten die zich niet achter de verklaring scharen. Volkswagen-topman Herbert Diess zegt in een verklaring tegen Automotive News dat het doel de verbrandingsmotor in 2040 wereldwijd uitgefaseerd te hebben niet haalbaar is. Landen als de Verenigde Staten, China en Duitsland zijn overigens grote afwezigen op de lijst, hoewel Amerikaanse staten als Californië en New York het document wel hebben ondertekend.

Met de verklaring beloven de ondertekenaars de transitie naar volledig emissievrije personenauto's en bedrijfswagens te versnellen. Zo moeten auto's met verbrandingsmotoren wereldwijd in 2040 uitgefaseerd zijn en in de grootste markten zelfs al in 2035 of eerder. Wagenparkbeheerders en autodeelprogramma's geven aan hun volledige vloten in 2030 enkel uit elektrische auto's te laten bestaan.

Lezersreacties (52) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.